Αξιέπαινη Εκδήλωσις για τον μεγάλο Γεώργιο Ξενουδάκη

Date:

Γράφει ο αρχιμανδρίτης ΙΓΝΑΤΙΟΣ Θ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

(Θεολόγος – τ. Λυκειάρχης – Ακαδημαϊκός)

Την Παρασκευή 8 τρέχοντος μηνός Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωσις στο Καψοδάσος Σφακίων προς τιμήν του Μεγάλου Ανδρός των Σφακίων, και γενικότερα της Ελλάδος, μακαριστού Γεωργίου Ξενουδάκη της φιλόθρησκης και φιλοπάτριδος αυτής ψυχής, προς την οποίαν, όχι μόνο τα Σφακιά αλλά και όλος ο Ελληνισμός οφείλομε πολλά.

Και χαίρομαι που σιγά – σιγά αρχίζει να αναδύεται η μεγάλη μορφή του και η μεγίστη προσφορά του, και τιμάμαι που ανάμεσα σ’ αυτούς που έγραψαν για τον μεγάλο Ξενουδάκη είναι και η ταπεινότης μου. Όμως πάνω από όλους, και με κάθε υπευθυνότητα το ομολογώ, είναι η χαρισματική και πυρφόρα ψυχή, ο δικαιολογημένος λάτρης του Ξενουδάκη, ο ανεκτίμητος και ευαίσθητος θησαυρός, ο εκ Σφακίων και νυν κάτοικος Ηρακλείου, λίαν αγαπητός και αξιοσέβαστος κ. Νικόλαος Νταμπακάκης.

Ο κ. Νταμπακάκης ήταν ο κύριος ομιλητής στην παραπάνω εκδήλωση, ο οποίος μέσα σε ολιγόλεπτη ομιλία του, κατά το πρόγραμμα, αναφέρθηκε με πολύ ψυχισμό, εθνικό παλμό και ιστορική τεκμηρίωση στο Πρόσωπο και στην προσφορά του Εθνευεργέτου Γεωργίου Ξενουδάκη. Λόγω της βαρύτητος της ομιλίας του κ. Νταμπακάκη και για να γίνει κτήμα περισσοτέρων, και ως κατάθεσις τιμής στον Γεώργιον Ξενουδάκη, την μεταφέρω από την θέση αυτή ως έχει:

«Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί μου Συντοπίτες, η σημερινή βραδιά αποτελεί μια σημαντική στιγμή της ζωής μου. Το γεγονός και μόνο ότι βρίσκομαι ανάμεσά σας για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί ένα νέο αγώνα για τη βελτίωση του τόπου μας και τον πολιτισμό μας είναι περισσότερο από παρήγορο. Είναι χαρμόσυνο. Και μάλιστα όταν η νέα αυτή εξόρμηση ξεκινάει με την απόφαση να ενισχύσουμε οικονομικά την αποπεράτωση εντός ντοκιμαντέρ για τον μεγάλο ήρωα και ευεργέτη μας, τον Γεώργιο Ξενουδάκη, το γεγονός είναι περισσότερο από ελπιδοφόρο. Είναι προάγγελος θετικών και ίσως ανέλπιστων εξελίξεων, που θα κάνουν υπερήφανους ΟΛΟΥΣ μας.

Όλοι, λίγο πολύ, γνωρίζουμε μερικές λεπτομέρειες για τη ζωή και το έργο του Μεγάλου συντοπίτη μας.

Γνωρίζουμε πως αγόρι μόλις οκτώ χρονών, γαλουχημένο από τον πατέρα του με το όραμα της απελευθέρωσης της Τουρκοκρατούμενης Κρήτης και πρότυπο τον πρωτομάρτυρα Δασκαλογιάννη, γίνεται μάρτυρας του φρικτού δια ανασκολοπισμού θανάτου του πατέρα του και να αγοραστεί στην Αίγυπτο από έναν καλλιεργημένο Γάλλο, τον Merscier. Ο Mercier αναγνωρίζει τα πνευματικά και ψυχικά χαρίσματα του μικρού Γεωργίου και τον παιδαγωγεί, μαθαίνοντάς του και τη Γαλλική γλώσσα. Στην συνέχεια τον εξαγοράζει ο ίδιος ο Κυβερνήτης της Ελλάδος, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος θα του εξασφαλίσει σπουδές Μέσης Εκπαίδευσης στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας. Εκεί θα τον θέσει υπό την προστασία του ο Μεγάλους του γένους Δάσκαλος, Γεώργιος Γεννάδιος, τον οποίο θα ακολουθήσει στην Αθήνα, όταν το 1832 μεταφερθεί εκεί το Γυμνάσιο. Με την υποστήριξη του Γενναδίου θα καταφέρει σε ηλικία 22 ετών να εγγραφεί το 1838 στη Νομική Σχολή του νεοσύστατου Οθωνείου Πανεπιστημίου. Τρία χρόνια μετά, το 1841, θα λάβει μέρος στην Επανάσταση Χαιρέτη και του Αλέξανδρο Κουμουνδούρο. Γιατί ο Γ. Ξενουδάκης πίστευε ακράδαντα στη πολεμική πολιτική, επισημαίνοντας συχνά ότι «η Ελλάς ουκ έστιν Ελλάς, ει μη πολεμική».

Δεν έπαυσε να μάχεται για την απελευθέρωση της Κρήτης και την Ένωσή της με την υπόλοιπη Ελλάδα. Γι’ αυτό έλεγε: «Άνευ της Κρήτης και της Μακεδονίας, η Ελλάς πολιτικώς δεν ζει». Ήταν αντίθετος στην εξάρτηση της χώρας από τις Ξένες Δυνάμεις και στον κομματισμό. Όταν εισήλθε στη Βουλή των Ελλήνων, μετά από πολύχρονους αγώνες να ιδρύσει Δήμο στον Αδάμαντα της Μύλου και τη Μινώα της Ναυπλίας, για να εκπροσωπήσει τους Κρητικούς και να προωθήσει το Κρητικό Ζήτημα, κατέθεσε εξαρχής το πολιτικό και το ηθικό του πιστεύω, λέγοντας:

«Παρακαλώ κ.κ. Βουλευταί να μη δώσετε κομματική χροιά στους λόγους μου, διότι η αποστολή μου δεν είναι ν’ ανήκω σε πολιτικά κόμματα, αλλά να παρακολουθώ το γενικό συμφέρον του Ελληνισμού και της πατρίδος μου Κρήτης…» Κι όταν επισκέπτεται την Ανώπολη και στέκεται μπροστά στο ερειπωμένο αρχοντικό του Δασκαλογιάννη σκέπτεται και με στεντορία φωνή του λέγει: «Το επιφανές τούτο ερείπιο του μεγάρου του είναι αγιότερο και οσιότερο των ανακτόρων, στα οποία ενοικούν βασιλείς και αυτοκράτορες, διότι από τον οίκον τούτον εξήλθε η πρώτη κλαγγή της ελευθερίας των λαών. Από τον οίκον τούτον εξήλθε η θεία έμπνευσις «Έγρεα φίλα μάτερ», ενώ εκ των ανακτόρων των ισχυρών δίδεται το πρόσταγμα της σφαγής των πολιτών, δια να κορέσουν τα πάθη και την απληστίαν των οι άρπαγες των δικαιωμάτων του πολίτου…».

Αυτές και μόνο οι καταθέσεις του δηλώνουν έναν άνθρωπο ακέραιου πολιτικού ήθους, φιλόπατρι και ανιδιοτελή. Αν προσθέσουμε σ’ αυτά και την υψηλόφρονα πράξη του γενναιόδωρης ευεργεσίας προς τον τόπο του κληροδοτώντας ολόκληρη τη περιουσία του, που απόκτησε ως φιλόπονος και επιτυχημένος δικηγόρος, για ητν ίδρυση σχολείων και χορήγηση υποτροφιών σε άξιους αθητές, θα αρχίσουμε να έχουμε μια πρώτη εικόνα της τεράστιας μορφής του Γεωργίου Ξενουδάκη, τον οποίο όσο τον μελετούμε, θα ανακαλύπτουμε άλλες πτυχές και διαστάσεις του όπως π.χ. το βιβλίο των λόγων του στη Βουλή των Ελλήνων δεν το αφιερώνει, όπως συνηθίζεται, στον πατέρα του ή την μητέρα του αλλά στον Ήρωά του ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ και τους συμπολεμιστές του. Αυτά πιστεύω ότι μας δείχνουν την αρχοντιά και την Σφακιανή λεβεντιά του ανδρός. Σας ευχαριστώ από καρδιάς».

Να σημειώσουμε ότι τα έσοδα από την παραπάνω εκδήλωση θα διατεθούν για την αποπεράτωση ντοκιμαντέρ για τον Ξενουδάκη, εργασία του κ.φ. Κωνσταντινίδη

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...