Bloomberg: Χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος εξετάζει η Μέρκελ

Date:

Το ενδεχόμενο χαλάρωσης των όρων του ελληνικού προγράμματος φέρεται να εξετάζει η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται δύο βουλευτές της συμπολίτευσης.

H γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται διχασμένη σχετικά με το αν θα πρέπει να χαλαρώσουν οι όροι του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με τους Klaus-Peter Willsch των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Frank Schaeffler των Φιλελεύθερων (FDP), με τους οποίους επικοινώνησε το Bloomberg. Σημειώνεται ότι και οι δύο βουλευτές έχουν καταψηφίσει μέτρα που έφερε η κυβέρνηση στο Μπούντεσταγκ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σύμφωνα με τον Klaus-Peter Willsch, δεδομένης της αντίθεσης των περισσότερων μελών του κυβερνητικού συνασπισμού για οποιαδήποτε χαλάρωση,«η επίσημη γραμμή για την Ελλάδα είναι σκληρή, ωστόσο την ίδια στιγμή κάποιοι επιχειρούν αναγνωριστικές κινήσεις για πως μπορεί αυτή η σκληρή γραμμή να αλλάξει και να εγκαταλειφθεί».

Το Bloomberg επισημαίνει ότι σχεδόν τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, το μέλλον της χώρας εξαρτάται από την αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία του προγράμματος, που αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα, καθορίζοντας την παροχή ή όχι της επόμενης δόσης του δανείου που χρειάζεται η χώρα για να παραμείνει στο ευρώ.

Ο Αντώνης Σαμαράς, που θα συναντηθεί με την Μέρκελ στις 24 Αυγούστου στο Βερολίνο, όπως σημειώνει το Bloomberg, ζητά παράταση του προγράμματος μέχρι το 2016.

Η Μέρκελ θα επιδιώξει έναν συμβιβασμό με τον Αντώνη Σαμαρά που «θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να σωθούν», υποστηρίζει ο Frank SchaefflerΤο παράδειγμα της Ισπανίας μας δείχνει ότι οι όροι των πακέτων διάσωσης είναι ευέλικτοι, πρόσθεσε ο ίδιος σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Bloomberg και συνέχισε:

«Βλέπουμε αυτην την χαλάρωση των όρων στην περίπτωση της Ισπανίας ου πήρε το “πολυτελές πακέτο” διάσωσης αντί ενός πλήρους μνημονίου. Εφόσον η Ισπανία χρειαστεί περισσότερα χρήματα, εκείνο το πρόγραμμα θα είναι ηπιότερο των υπολοίπων»

Παρά την κοινή εκτίμησή τους για χαλάρωση κανείς από τους δύο βουλευτές δεν αναφέρει περαιτέρω πληροφορίες για το πως αυτή θα μπορούσε να γίνει. Ωστόσο το Bloomberg επισημαίνει πως ο Χρισιανοδημοκράτης βουλευτής Norbert Barthle δήλωσε σε μια συνέντευξη στις 25 Ιουλίου πως η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστέι και δεύτερο «κούρεμα». Πληροφορίες για δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν και το Reuters.

Υπενθυμίζεται πως χτες η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ από τον Καναδά,όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας, τόνισε πως «ο χρόνος τελειώνει» και πρέπει «να προωθηθεί η πολιτική ολοκλήρωση της ευρωζώνης».

Η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της αυστηροποίησης του δημοσιονομικού ελέγχουπου θα ασκούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί σε κράτη με υπέρογκο χρέος και σε μέλη της ευρωζώνης που παραβιάζουν τις δημοσιονομικές τους υποχρεώσεις, εκθειάζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία του Καναδά. «Ο Καναδάς αποτελεί μοντέλο για την Ευρωζώνη», σημείωσε.

Σημειώνεται πως σήμερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Kurier» ο αντικαγκελάριος Αυστρίας, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Μίχαελ Σπίντελεγκερ προτείνει τη δημιουργία μηχανισμών αποπομπής από την ευρωζώνη όσων χωρών δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει πως έχει ήδη ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις με τους ομολόγους του και προσθέτει πως χώρες που «βρίσκονται σε καλή κατάσταση, όπως Γερμανία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία και Ολλανδία σίγουρα στηρίζουν κάτι τέτοιο». Σημειώνεται πως για μια αλλαγή της Συνθήκης απαιτείται ομοφωνία και των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν σχολιάζοντας την πρόταση Σπίντελεγκερ σημείωσε πως οι αρνητικές επιπτώσεις μιας αποπομπής θα υπερτερούσαν των κάποιων πλεονεκτημάτων για επί μέρους χώρες και για τον λόγο αυτόν ο ίδιος δεν μπορεί να επικροτήσει την πρόταση.

Και αν ο Μίχαελ Σπίντελεγκερ αναφέρθηκε έμμεσα στην Ελλάδα, δεν συνέβη το ίδιο με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γιαν Κις Ντε Γιάγκερ ο οποίος τόνισε πως «η Ελλάδα παραμένει ένα ρίσκο παρά την πρόοδο που σημειώνει».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...