Χωρίς Γκουαντανάμο – χωρίς βασανιστήρια;

Date:

Ο Ομπάμα βλέποντας πως το Γκουαντάναμο ήταν κόλαφος για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο αποφάσισε να το κλείσει, ελπίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα φανεί πως οι ΗΠΑ αλλάζουν ρώτα στο παγκόσμιο στερέωμα. Από έναν αριθμό 400 κρατουμένων στις φυλακές του Γουαντάναμο, μόνο σε 10 αποδόθηκε κατηγορία για κάποιο έγκλημα.

Του Φίλιππου Ζάχαρη

Αλλαγή σελίδας από τον Ομπάμα εις ότι αφορά το Γκουαντάναμο. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως προτίθεται να κλείσει την φυλακή – κολαστήριο ατόμων για τρομοκρατική δράση, μη δεχόμενος παράλληλα το αίτημα πολλών Δημοκρατικών βουλευτών για εξεταστική επιτροπή περί της αντιτρομοκρατικής πολιτικής του προκατόχου του Μπούς. Οι κρατούμενοι στην βάση αναμένεται να μεταφερθούν σε φυλακές στις ΗΠΑ, κάτι που φοβίζει ιδιαίτερα τον πρώην αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι. Όμως αλήθεια, πέρα από το κλείσιμο του κολαστηρίου, ο Ομπάμα καλείται να αποδείξει εάν πραγματικά θέλει να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο. Γιατί στα τόσα χρόνια λειτουργίας του Γκουαντάναμο, βασανίστηκαν εκατοντάδες άτομα, που σε πολλές περιπτώσεις δεν αποδείχθηκε η ενοχή τους, με μεθόδους που προκάλεσαν ρίγη στην παγκόσμια κοινότητα.

Οι υπεύθυνοι των βασανιστηρίων δεν θα πρέπει να παραπεμφθούν άραγε κάποια στιγμή στην Δικαιοσύνη; Εάν ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει να αποδείξει πως χαράσσει πραγματικά διαφορετική πολιτική από τον προκάτοχό του Μπούς, θα πρέπει επειγόντως να συστήσει ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης των βασανιστηρίων και να αναζητήσει τους ενόχους. Η υπόθεση Γκουαντάναμο συγκλόνισε την παγκόσμια κοινότητα από την επίθεση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και μετά το 2001, με τις αθρόες μεταφορές υπόπτων για τρομοκρατική δράση στην βάση του Γκουαντάναμο.

Από τότε και έπειτα, οι καταγγελίες για φοβερά βασανιστήρια που όχι απλώς καταστρατήγησαν τα όποια ισχύοντα ψηφίσματα και αποφάσεις για την μεταχείριση κρατουμένων σε συνθήκες πολέμου, ήταν τόσες πολλές που ο θόρυβος απλώθηκε σε όλο τον κόσμο, χρησιμεύοντας παράλληλα ως επιχείρημα στα χείλη των κάθε λογής ξεσηκωμένων. Ο Ομπάμα βλέποντας πως το Γκουαντάναμο ήταν κόλαφος για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο αποφάσισε να το κλείσει, ελπίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα φανεί πως οι ΗΠΑ αλλάζουν ρώτα στο παγκόσμιο στερέωμα. Όμως οι κρατούμενοι θα μεταφερθούν σε αμερικανικό έδαφος. Ποιος διασφαλίζει ότι η μεταχείρισή τους εκεί θα είναι καλύτερη;

Ασφαλώς και χρειάζονται τα εχέγγυα εκείνα που θα πείσουν την παγκόσμια κοινότητα ότι πράγματι κάτι άλλαξε στην αμερικανική πολιτική. Διαφορετικά ουδείς θα πιστέψει τις αγαθές προθέσεις του νέου αμερικανού προέδρου. Γιατί ο κόσμος δεν έχει ικανοποιηθεί από τις μέχρι τώρα αλλαγές. Ίσως γιατί περίμενε ακόμη περισσότερα από τον Ομπάμα. Ίσως γιατί πέρα από τις όποιες αποφάσεις για κλείσιμο των σύγχρονων κολαστηρίων, περίμενε και την παραπομπή σε δίκη όλων εκείνων που προέβησαν σε αυτές τις άθλιες ενέργειες κατά των κρατούμενων στην φοβερή και τρομερή αυτή βάση. Και επειδή αυτοί θα δήλωναν πως απλά εκτελούσαν εντολές άνωθεν, ο κόσμος να περίμενε παραπομπή ακόμη και του ίδιου του Μπους. Εν ολίγοις το μαχαίρι να έφτανε στο κόκαλο όσο ψηλά και αν χρειαζόταν να αναζητηθούν η ένοχοι, από όπου και αν προέρχονται και όποιο αξίωμα και αν κατείχαν. Κάτι που μάλλον δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Χρήσιμα στοιχεία

Μερικά Στοιχεία που είναι χρήσιμα και διαφωτιστικά για την φυλακή – κολαστήριο. Στοιχεία που βοηθούν στο να καταδείξουν την κατάσταση στο Γκουαντάναμο. Τον Νοέμβριο του 2007, οι κρατούμενοι ανέρχονταν σε 300 από περίπου 30 χώρες, και οι 100 από αυτούς ήταν από την Υεμένη. Περίπου το ένα τέταρτο όσων κρατούνται, έχουν χαρακτηριστεί κατάλληλοι για απελευθέρωση ή παράδοση στις αρχές των χωρών τους. Οι κρατούμενοι προέρχονται από διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών η Γκάμπια, η Βοσνία ή η Ταυλάνδη. Περίπου οι μισοί κρατήθηκαν στο Πακιστάν.

Από το 2002 μέχρι το 2007, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, περίπου 470 είναι οι κρατούμενοι που είχαν απελευθερωθεί από το Γκουαντάναμο προς άλλες χώρες όπως Αίγυπτος, Αλβανία, Αφγανιστάν, Βρετανία, Γαλλία κ.α. Μια ανάλυση για περίπου 500 κρατούμενους, έδειξε ότι μόνο το 5% συνελήφθησαν από αμερικανικές δυνάμεις. Το 86% συνελήφθησαν από τις δυνάμεις του Πακιστάν ή της Βόρειας Συμμαχίας στο Αφγανιστάν και παραδόθηκαν στις ΗΠΑ. Από έναν αριθμό 400 κρατουμένων στις φυλακές, μόνο σε 10 αποδόθηκε κατηγορία για κάποιο έγκλημα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...