Χρηματοδότηση για νέο ερευνητικό και παραγωγικό φορέα με έδρα τα Χανιά

Date:

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης, το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και η Εθνική Διεπαγγελματική Διοργάνωση Ελιάς και Ελαιολάδου συνεργάστηκαν για να συγκροτήσουν ερευνητική κοινοπραξία με αντικείμενο τη σύνδεση της έρευνάς τους με την τοπική οικονομία. Σε συνέντευξη τύπου χθες στα Χανιά, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κύριος Ιωακείμ Γρυσπολάκης ανακοίνωσε την έγκριση της χρηματοδότησης του Κέντρου Καινοτομίας Κρήτης με 1,450,000 ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (European Economic Area) και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Σκοπός της συνεργασίας των φορέων είναι να παράγουν καινοτομίες σε σχέση με πραγματικά προβλήματα της τοπικής οικονομίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα, είναι η ανάπτυξη μεθόδου για τον έλεγχο της προέλευσης του ελαιολάδου (με δυνατότητα άμεσης εφαρμογής στον έλεγχο της νοθείας), ο έλεγχος και η πιστοποίηση του γάλακτος για τυριά ΠΟΠ, η περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των αποβλήτων των ελαιουργείων, η πιστοποίηση προέλευσης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Κρήτης, η ανάπτυξη νέων προϊόντων και διαδικασιών παραγωγής κλπ.

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται ακόμα και η αγορά κινητού εργαστηρίου χημικών αναλύσεων το οποίο θα χρησιμοποιείται για να ελέγχονται στους τόπους παραγωγής, σε συνεργασία με τους παραγωγούς, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις πραγματικές ανάγκες σε λίπανση, φυτοφάρμακα, νερό κλπ.

H αρχική ιδέα, συζητήθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2006 στα Χανιά σε συνάντηση εργασίας των τοπικών φορέων που προαναφέρθηκαν με τον τότε Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητή Γιάννη Τσουκαλά και τον τότε Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και σημερινό Βουλευτή Χανίων Μανούσο Βολουδάκη. Για αρκετά μεγάλο διάστημα δεν κατέστη δυνατή η χρηματοδότηση της ιδέας.

Στα τέλη του 2007, ανέκυψε η δυνατότητα της χρηματοδότησης από τον Ε.Ο.Χ., μετά από σχετική προκήρυξη. Η αρχική ομάδα των φορέων, με συντονισμό του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ.Νίκου Καλογεράκη, υπέβαλλε το Μάιο του 2008 πρόταση χρηματοδότησης, η οποία τελικά εγκρίθηκε. Τελικός σκοπός των φορέων είναι η δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου στα Χανιά, σε χώρο και υπό την καθοδήγηση του Πολυτεχνείου Κρήτης, για τη μόνιμη και αμφίδρομη συνεργασία των ερευνητικών φορέων με τις επιχειρήσεις και τους φορείς της τοπικής οικονομίας.

Οι φορείς που συναπαρτίζουν το Κέντρο Καινοτομίας Κρήτης προσκάλεσαν στη συνέντευξη τύπου τον Βουλευτή Χανίων Μανούσο Βολουδάκη, καθώς ο Βουλευτής συμμετείχε εξ’ αρχής στην διαμόρφωση της ιδέας και στην προώθησή της στο Υπουργείο Οικονομικών για χρηματοδότηση (βλ. επισυναπτόμενο Δελτίο Τύπου του Κέντρου Καινοτομίας Κρήτης). Ο Μ.Βολουδάκης συνεχάρη την ομάδα εργασίας για την υψηλής ποιότητας μελέτη της, αλλά και τους ερευνητικούς φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την υποδειγματική συνεργασία τους.

Τόνισε ότι σήμερα η ανάπτυξη συνδέεται άρρηκτα με την έρευνα και ότι πραγματική ανάπτυξη και ευημερία υπάρχει όπου τα παραγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες ενσωματώνουν γνώση και καινοτομία. Κατά το Μ.Βολουδάκη, το Κέντρο Καινοτομίας Κρήτης αποτελεί μια δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του τόπου μας, πιστοποιώντας και αναδεικνύοντας τα τοπικά προϊόντα, εισάγοντας καινοτομίες στις τοπικές παραγωγικές διαδικασίες, αλλά προωθώντας και την παραγωγή νέων προϊόντων βασισμένων στην τοπική οικονομία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η δυνατότητα παραγωγής αντιοξειδωτικών για τη βιομηχανία τροφίμων από τα φύλλα της ελιάς, η παραγωγή καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων, κλπ.

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Καινοτομίας Κρήτης θα αξιοποιήσει και θα ενισχύσει τις δυνατότητες του νέου εργαστηρίου ανάλυσης ελαιολάδου, συνολικής επένδυσης που φτάνει τις 900,000 ευρώ, το οποίο εγκαθίσταται ήδη στο Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς, με χρηματοδότηση που εξασφαλίσθηκε από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου το 2006 στα πλαίσια του Έτους Ελαιολάδου. Το Κέντρο Καινοτομίας Κρήτης και το Εργαστήριο Ελαιολάδου στο Ινστιτούτο Υποτροπικών είναι δυο έργα διαφορετικά αλλά σχετιζόμενα, τα οποία μπορούν να αναδείξουν τα Χανιά σε κέντρο καινοτομίας διεθνούς εμβέλειας για την έρευνα που σχετίζεται με τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα και το περιβάλλον της Μεσογείου.

Ο Μανούσος Βολουδάκης ευχαρίστησε για τη συνδρομή τους τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κ.Π.Δρόσο, τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γ.Παπαθανασίου (ο οποίος στήριξε την πρόταση τόσο ως αρμόδιος Υφυπουργός κατά το χρόνο της υποβολής της όσο και ως Υπουργός στη συνέχεια), τον πρώην Υπουργό κ. Γ.Αλογοσκούφη, κατα τη θητεία του οποίου υπεβλήθη προς τον Ε.Ο.Χ. η πρόταση από πλευράς ελληνικής πολιτείας (Δεκέμβριος 2008), και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κ.Σπ.Ευσταθόπουλο ο οποίος συνέδραμε στο ξεπέρασμα τελευταίων δυσκολιών πριν την οριστική έγκριση της πρότασης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...