Δείπνο διεργασιών

Date:

Στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και το δείπνο των 26 ηγετών των χωρών- μελών της Συμμαχίας είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της επικαιρότητας. Δύσκολη μάχη δίνει η ελληνική αντιπροσωπεία, έχοντας υπόψιν δύο δεδομένα: Το αρραγές εσωτερικό μέτωπο αλλά και τα διόλου ενθαρρυντικά μηνύματα από τις συμμαχικές χώρες και δη από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι τελειώνει ο χρόνος για την εξεύρεση λύσης και συμπλήρωσε ότι η ΠΓΔΜ δεν πληροί τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να συναινέσει για την πρόσκλησή της στο ΝΑΤΟ.

Την κατανόησή του έναντι των ελληνικών θέσεων εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες και συμπλήρωσε ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει έδαφος για την επίλυση του προβλήματος με κοινά αποδεκτό τρόπο. Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμς Απατουράι σχολίασε ότι όλα τα ενδεχόμενα εείναι ανοιχτά από το να μην μπει καμία χώρα έως και το να μπουν τρεις. Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Ολι Ρέν αποδοκίμασε το πρόσφατο επεισόδιο παραποίησης της ελληνικής σημαίας στη ΦΥΡΟΜ ωστόσο εκτίμησε ότι η είσοδος της Αλβανίας, της Κροατίας και των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να διευκολύνει τη μελλοντική ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Αθήνα, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ τονίζουν ότι θα διαχωρίσουν τη θέση τους, εάν η κυβέρνηση προσφέρει ανταλλάγματα στο Κόσοβο και στο Αφγανιστάν. Μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου το πρωί της Τετάρτης, η Ντ. Μπακογιάννη επανέλαβε την ελληνική θέση «μη λύση – μη πρόσκληση», υπογραμμίζοντας ότι έχει τη στήριξη ολόκληρου του πολιτικού κόσμου. Για το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης υπό τον Τζορτζ Μπους, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τέτοια πληροφόρηση. Την ίδια ώρα ο Τζ. Μπους αναφερόταν στην ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία και δήλωνε την ένθερμη υποστήριξη των ΗΠΑ στην ένταξη της χώρας.

Ολες οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών συνέκλιναν στο ότι οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να εντάξουν την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με την ονομασία FYROM, επικαλούμενες την ενδιάμεση συμφωνία. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, σημειώνει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μία τέτοια εξέλιξη, υποστηρίζοντας ότι θα Σκόπια έχουν παραβιάσει στο παρελθόν την ενδιάμεση συμφωνία ειδικά σε ό,τι αφορά στις αλυτρωτικές τους αξιώσεις.

«Οι φίλοι μας και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να καταλάβουν, ότι η Ελλάδα έχει μεν εποικοδομητική διάθεση, αλλά υπάρχουν για μας και κάποιες κόκκινες γραμμές», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης. «Αυτό το έχει καταστήσει σαφές ο Καραμανλής και χαίρομαι που όλος ο ελληνικός πολιτικός κόσμος και όλοι οι Έλληνες πολίτες στηρίζουν σε αυτήν τη φάση τη γραμμή της κυβέρνησης» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους αυξάνει τις πιέσεις επί της Ελλάδας ώστε να άρει την απειλή του

βέτο για την διατύπωση πρόσκλησης προς την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Βουκουρέστι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ενθέρμως τη διατύπωση πρόσκλησης προς την Κροατία , την Αλβανία και την ΠΓΔΜ για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δήλωσε στο Βουκουρέστι ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

«Αύριο, σε αναγνώριση της προόδου που έχουν επιτελέσει, το ΝΑΤΟ θα λάβει μια ιστορική απόφαση για την ένταξη τριών βαλκανικών χωρών, της Κροατίας, της Αλβανίας και της Μακεδονίας. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ενθέρμως τη διατύπωση πρόσκλησης προς τις χώρες αυτές για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Βουκουρέστι, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στη ρουμανική πρωτεύουσα.

Σε αναμονή τα Σκόπια

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ ΜΙΑ μεταδίδει ότι, σύμφωνα με πηγές του από την αντιπροσωπεία της χώρας στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, οι πιθανότητες των Σκοπίων να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, έχουν μειωθεί μετά τη θέση που επαναδιατύπωσε κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση ότι δεν αποδέχεται την ένταξη του βόρειου γείτονά της στο ΝΑΤΟ υπό την ονομασία FYROM ή με το όνομα που περιλάμβανε η τελευταία πρόταση Νίμιτς, δηλαδή Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)/.

clip_image006

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με ομολόγους του από κράτη – μέλη της Συμμαχίας, όπως τη Γερμανίδα καγκελάριο, ’γκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τους οποίους ζήτησε να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με το ΜΙΑ, με την εξαίρεση της Ελλάδας, όλα τα μέλη της Συμμαχίας προσφέρουν δίχως προϋποθέσεις τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα πληροί όλα τα κριτήρια.
Εν αναμονή της απόφασης σχετικά με το αν η χώρα θα λάβει τελικά πρόσκληση συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό κ. Γκρούεφσκι, θα έχει σειρά συναντήσεων στο περιθώριο της Συνόδου του Βουκουρεστίου, σήμερα και την Πέμπτη. Στο πρόγραμμα του κ. Γκρούεφσκι περιλαμβάνονται συναντήσεις με αντιπροσωπείες από την Ιταλία, τη Σλοβενία και τη Μεγάλη Βρετανία.

«Σιωπηρή» πορεία διοργανώνουν το βράδυ της Τετάρτης, στα Σκόπια, η οργάνωση «Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο» (εθνικιστική οργάνωση η οποία συνδέεται με τη σλαβομακεδονική διασπορά) και η Οργάνωση των Αποδήμων για την «υπεράσπιση -όπως προκλητικά αναφέρουν- της ονομασίας Μακεδονία και για την καταδίκη της γενοκτονίας των «Μακεδόνων» από την πλευρά της Ελλάδας».

Δίχως συνθήματα και ομιλίες, η πορεία θα ξεκινήσει μπροστά από το κυβερνητικό κτίριο και θα καταλήξει δύο ώρες αργότερα μπροστά από το Κοινοβούλιο και το διπλανό σε αυτό πάρκο, όπου οι συμμετέχοντες στην πορεία θα ανάψουν κεριά στη «μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του μακεδονικού λαού από την Ελλάδα».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...