Δεκάδες επιχειρήσεις και στα Χανιά προχωρούν στη μεταφορά της έδρας τους σε ξένες χώρες λόγω φορολαίλαπας

Date:

Από την Ελλάδα δε φεύγουν μόνο οι νέοι άνθρωποι που ψάχνουν για ένα καλύτερο μέλλον. Φεύγουν και οι επιχειρήσεις.

Με λουκέτα, κλείσιμο βιβλίων παροχής υπηρεσιών και μεταφορά της έδρας τους σε ξένη χώρα, αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τη λαίλαπα των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών που έρχεται από την πρωτοχρονιά του 2017.

Στην Κρήτη -και ειδικότερα σε Χανιά και Ρέθυμνο- δεκάδεςείναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν από πέρυσι ανοίξει υποκαταστήματα των επιχειρήσεων τους κυρίως στην Κύπρο, ενώ τα πανελλαδικά στοιχεία αναφέρουν πως τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια 18.000 ελληνικές εταιρίες μετακινήθηκαν στα Βαλκάνια.

Την ώρα που η ανάπτυξη, όπως προσπαθεί να πείσει ο πρωθυπουργός βρίσκεται καθ’ οδόν για την Ελλάδα, η πραγματικότητα στην χώρα μας είναι τελείως διαφορετική…

Δεκαοκτώ χιλιάδες ελληνικές εταιρίες έχουν ήδη μετακομίσει στα Βαλκάνια, ενώ άλλες τόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να κλείσουν έως το τέλος του 2016, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ.

Η υπερφορολόγηση, η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% και η αναμενόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών το 2017, δίνουν τη χαριστική βολή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υποστηρίζουν στη «Ν.Τ.» παράγοντες της αγοράς.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ενός νέου επιχειρηματία στην Ελλάδα, ο οποίος δηλώνει κέρδη 50.000 ευρώ. Από αυτά θα πρέπει να καταβάλει φόρο και προκαταβολή φόρου 15.500Χ2, δηλαδή 31 χιλιάδες ευρώ συνολικά.

Προσθέστε όμως και τις ασφαλιστικές εισφορές ύψους 13.500 ευρώ, αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης ύψους 2.076 ευρώ.

Το συνολικό ποσό που καλείται να πληρώσει σε εφορία και ασφαλιστικούς φορείς, είναι 46.576 ευρώ. Άρα, στην τσέπη του για να ζήσει θα μείνουν μόλις 3.424 ευρώ! Κατά συνέπεια, ο υγιής επιχειρηματίας με μεσαίο κέρδος δεν μπορεί να αντέξει.

Και ενώ τα δύο τελευταία χρόνια πολλές επιχειρήσεις από τη βόρεια Ελλάδα βρίσκουν «επαγγελματική στέγη» στη Βουλγαρία, ιδρύοντας εταιρείες των 300 ευρώ με 10% φορολογία, στην Κρήτη η εικόνα είναι διαφορετική.

Ο ντόπιος επιχειρηματίας δεν θα επιλέξει την Βουλγαρία για να μεταφέρει την έδρα του, όμως επιλέγει την Κύπρο για να δημιουργήσει υποκατάστημα.

Στην Κύπρο τουλάχιστον 10.000 αιτήσεις είναι σε αναμονή ίδρυσης εταιρειών προκειμένου οι Έλληνες επιχειρηματίες να ωφεληθούν από τον χαμηλό εταιρικό φόρο 12,5% επί του καθαρού κέρδους.

neatv.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...