Διασταυρώνονται οι καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

Date:

Δύο εκθέσεις καταπέλτης για την Ισραηλινή βαρβαρότητα — Καταιγιστικές διαστάσεις λαμβάνουν οι καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων και οργανισμών για τη δράση του Ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια της 22ήμερης επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας. Μια βδομάδα μετά, το δημοσίευμα της εφημερίδας «Χααρέτζ», όπου Ισραηλινοί στρατιώτες, τηρώντας την ανωνυμία τους, επιβεβαίωναν τις παλαιστινιακές καταγγελίες για δολοφονίες αμάχων, δόθηκαν στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γάζα και η έκθεση του Ισραηλινού παραρτήματος «Γιατροί για τα ανθρώπινα Δικαιώματα». Και οι δύο είναι καταπέλτης.

clip_image002«Έγκλημα πολέμου μεγάλης εμβέλειας, όσον αφορά στο διεθνές δίκαιο», φαίνεται ότι ήταν η 22ήμερη Ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, υποστηρίζει στην έκθεσή του ο Ρίτσαρντ Φαλκ. Ο Φάλκ, λόγω της απέλασής του από το Ισραήλ δύο βδομάδες πριν την έναρξη της επίθεσης, διευκρινίζει ότι βασίζει όλο το σκεπτικό του στις αναφορές των υπηρεσιών του οργανισμού και ζητά τη διενέργεια ανεξάρτητων ερευνών για το κατά πόσο διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου από τον Ισραηλινό στρατό ή από τη «Χαμάς».

Με βάση τις υπάρχουσες μαρτυρίες, ο Φάλκ μιλά για «παραβίαση από τον Ισραηλινό στρατό της συνθήκης της Γενεύης», που ρητώς προϋποθέτει το διαχωρισμό μεταξύ ενόπλων και αμάχων, χαρακτηρίζει «απάνθρωπη μορφή πολέμου» τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών και ορίζει ως «έγκλημα κατά της ειρήνης» τον αποκλεισμό της Γάζας καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, γεγονός που εμπόδισε την έξοδο αμάχων σε ασφαλέστερες περιοχές. Η χρήση του όρου «έγκλημα κατά της ειρήνης» αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την Ισραηλινή ηγεσία, που ήδη κατηγορεί τον Φάλκ που είναι εβραϊκής καταγωγής ως προκατειλημμένο κατά του Ισραήλ, καθώς είναι όρος που υιοθετήθηκε για πρώτη φορά στη δίκη της Νυρεμβέργης κατά των Ναζί.

Ο Φολκ, που ζητά τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γάζα, δήλωσε ότι δεν περιμένει αποτελέσματα από την έκθεσή του, ακόμη και αν υιοθετηθεί από την πλειοψηφία της 47μελούς Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ. Όπως τόνισε «δεν υπάρχει η πολιτική βούληση από ισχυρές κυβερνήσεις να υπάρξει άλλη αντιμετώπιση της Ισραηλινής τακτικής». Η έκθεση Φάλκ συνοδεύεται και από την αντίστοιχη της ειδικής απεσταλμένου του Οργανισμού στην περιοχή για τα παιδιά, όπου αναφέροντα περιπτώσεις χρήσης ανηλίκων ως «ανθρώπινες ασπίδες» από τον Ισραηλινό στρατό στη Γάζα.

Στις καταγγελίες των αξιωματούχων του ΟΗΕ προστέθηκε, χτες, η έκθεση των Ισραηλινών «Γιατρών για τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπου ο Ισραηλινός στρατός κατηγορείται για καταπάτηση κάθε έννοιας δεοντολογίας ως προς την παροχή ιατρικής βοήθειας. Υπογραμμίζεται ότι νοσηλευτικό προσωπικό έγινε στόχος επιθέσεων, ότι σκοτώθηκαν 16 νοσηλευτές και γιατροί και τραυματίστηκαν 25, αλλά και ότι δεν επιτράπηκε η απρόσκοπτη προσέγγιση τραυματιών και επιζόντων αμάχων, επί ώρες και μέρες.

Το κλίμα έγινε ακόμη βαρύτερο μετά τις νέες αποκαλύψεις της «Χααρέτζ» ότι στρατιώτες αρκετών μονάδων φορούν μπλούζες, όπου απεικονίζεται μια έγκυος Παλαιστίνια σε διασταυρούμενα πυρά ή ένας μικρός Παλαιστίνιος και αναγράφεται αντιστοίχως: «Μια βολή δύο νεκροί» και «όσο μικρότεροι είναι, τόσο δυσκολότερο γίνεται». Ο Ισραηλινός στρατός διέταξε έρευνα τόσο για τις μπλούζες όσο και για την καταγγελία των γιατρών και διαβεβαίωνε ότι «ακόμη και αν έγιναν τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, είναι παραβίαση των διαταγών που έχουν δοθεί».

«Υπέρτατο χρεός όλων μας παραδειγματιζόμενοι και μιμούμενοι Ευρωπαίους Φιλέλληνες και Διανοητές οι οποίοι στήριξαν τον καιρό της ιεράς συμμαχίας το δίκαιο αγώνα της Ελληνικής παλιγαινεσίας στην κοινή γνώμη της Ευρώπης, Συνεχώς να Καταγγέλουμε τα Εγκλήματα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού έως ότου η Διεθνής κοινή γνώμη πιέσει για σύσταση Διεθνούς Δικαστηρίου καταδίκης των εγκλημάτων, και να υπενθυμίσει πως δεν χάθηκαν άδικα εκατομμύρια άνθρωποι στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο υπερασπιζόμενοι αξίες για τις οποίες μάχονται και τα παιδιά της Παλαιστίνης. Ταυτόχρονα δε θα αποτελεί και ιερό μνημόσυνο στη μνήμη των δικών μας ηρώων το παράδειγμα των οποίων τιμούμε και γιορτάζουμε αντλώντας διδάγματα από την ανιδιοτελή προσφορά τους στην πατρίδα κάθε χρόνο στις 25 του Μάρτη».

Επιστολή Σπύρου Δαράκη Πρώην Δημάρχου Μηθύμνης – Δημοτικού Συμβούλου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...