Δράσεις Υπ.Πολιτισμού για την αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης (Europeana).

Date:

Το ενδιαφέρον του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλη Στρατάκη για την αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης (Europeana), ήδη από το 2009, απέδωσε αποτελέσματα, καθώς οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για ψηφιοποίηση των πολιτιστικών έργων των υπηρεσιών και των φορέων που εποπτεύει, έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.Σύμφωνα με απάντηση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ.Νικητιάδη σε σχετική Ερώτηση του κ.Στρατάκη, το ΥΠΠΟΤ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο ΑΤΗΕΝΑ (www.athenaeurope.org), το οποίο είναι ένα από τα έργα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συνεισφέρει περιεχόμενο από Μουσεία, αλλά και από Αρχεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς, στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (Europeana). Το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο συνδιαμορφώνει και συντονίζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την πολιτική για τα θέματα των οπτικοακουστικών αρχείων με την Europeana και προωθεί τα σχετικά έργα για την επιτάχυνση των μορφών ψηφιοποίησης.

Οι δράσεις του ΥΠΠΟΤ για τη συνεισφορά ελληνικού περιεχομένου στο ΑΤΗΕΝΑ, και μέσω αυτού στη Europeana, ακολουθούν δύο κατευθύνσεις:

1. Ένταξη ψηφιακού περιεχομένου του ΥΠΠΟΤ (Μουσεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας). Από τον Ιούνιο 2010 έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί η διαδικτυακή πύλη http://collections.culture.gr, στην οποία προβάλλονται Ψηφιακές Συλλογές του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και συγκεκριμένα ευρήματα δημόσιων μουσείων από την αώτατη αρχαιότητα έως σήμερα. Η νέα πύλη δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να αναζητήσει και να δει επιστημονική τεκμηρίωση για τα ευρήματα αυτά, με βάση τη θέση τους (Μουσεία), την κατηγορία, το είδος ή τη χρονολόγησή τους. Μέχρι σήμερα, 3500 ψηφιακά αντικείμενα από 20 υπηρεσιακές μονάδες έχουν ενταχθεί στη διαδικτυακή πύλη ‘Ψηφιακές Συλλογές’ και στο σύστημα του ΑΤΗΕΝΑ, και έχει ξεκινήσει η διαδικασία δημοσίευσής τους από την Europeana.

2. Ένταξη ψηφιακού περιεχομένου από εποπτευόμενους ή άλλους πολιτιστικούς φορείς. Το ΥΠΠΟΤ έχει επενδύσει σημαντική προσπάθεια για την ενθάρρυνση και την ουσιαστική υποστήριξη όλων των πολιτιστικών φορέων που έχουν υλοποιήσει έργα ψηφιοποίησης για να συμμετάσχουν στο ΑΤΗΕΝΑ, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση του ελληνικού περιεχομένου στην Europeana. Μέχρι σήμερα, στο ΑΤΗΕΝΑ έχουν ενταχθεί περίπου 11.000 ψηφιακά αντικείμενα από διάφορους φορείς.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας έχει ήδη ενταχθεί σε Ευρωπαϊκό Πρόφραμμα προετοιμασίας για την Europeana στην οποία θα αναρτήσει το ψηφιακό της υλικό μετά το τέλος του 2011, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί το έργο.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε την ψηφιοποίηση του αρχείου του το οποίο πρόκειται να αναρτηθεί στην Europeana.

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης έχει προχωρήσει την τελευταία πενταετία στην ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση μεγάλου μέρους των αρχείων και συλλόγων του. Η ψηφιοποίηση αυτή αφορά περισσότερα από 30.000 φωτογραφικά αντικείμενα. Οι ψηφιακές βάσεις δεδομένων του Μουσείου είναι προσβάσιμες στην ιστοσελίδα www.thmpdigital.gr και καταχωρημένες στο πρόγραμμα MICHAEL (www.michael-culture.gr).

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχει αποκτηθεί στο πλαίσιο του ΑΤΗΕΝΑ, το ΥΠΠΟΤ σχεδιάζει τη δημιουργία μιας εθνικής υποδομής συσσωρευτή μεταδεδομένων ψηφιακού περιεχομένου (national aggregator) που, μεταξύ άλλων, θα διασφαλίζει την τροφοδότηση ελληνικού περιεχομένου στη Europeana και μετά το τέλος του έργου ΑΤΗΕΝΑ, ενώ συμμετέχει επίσης και σε επόμενο ευρωπαϊκό έργο με τίτλο Linked Heritage (2011-2013), το οποίο αποτελεί συνέχεια του έργου ΑΤΗΕΝΑ και έχει στόχο τη συνεισφορά περισσότερου εμπλουτισμένου περιεχομένου στην Europeana.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...