«Εφαρμογή των νόμων» ζητάει ο Παπανδρέου για τους μετανάστες

Date:

– «Απόπειρα προβοκάτσιας» βλέπει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και αφήνει υπόνοιες Φόρουμ Μεταναστών και αντιεξουσιαστικούς κύκλους

– Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή ενώ ΝΔ και ΛΑΟΣ τάσσονται υπέρ της κατάργησης του ασύλου«Να εφαρμοστούν οι νόμοι, να μην καταλυθεί το κράτος δικαίου και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», διαμήνυσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή, για το θέμα της κατάληψης της Νομικής Σχολής Αθηνών από μετανάστες.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό στο γραφείο του, λίγο μετά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Νταλάρα και η συνεργάτης του πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Σημειώνεται ότι υψηλά ιστάμενη πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δηλώνει ότι «πίσω από την κατάληψη της Νομικής το υπουργείο βλέπει απόπειρα προβοκάτσιας». Σύμφωνα με αυτή την πηγή, «το υπουργείο πιστεύει ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο μεταφοράς των μεταναστών από τα Χανιά στην Αθήνα από συγκεκριμένο φόρουμ μεταναστών και τον αντιεξουσιαστικό χώρο με στόχο καταρχήν το “χάπενινγκ” αλλά και την πρόκληση έντασης προκειμένου να “μπει στο παιχνίδι” η Αστυνομία και με απώτερο στόχο να υπάρξει ακόμα και θύμα».

Μάλιστα, η εν λόγω πηγή υποστήριξε ότι «το όλο σχέδιο επιχειρήθηκε κατ’ αρχήν να πραγματοποιηθεί με μετανάστες από χώρες της Ασίας και όταν αυτοί δεν συμμετείχαν σε αυτό, οι οργανωτές στράφηκαν προς μετανάστες από το Μαγκρέμπ».

Παράλληλα, το στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπέδειξε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, ως τον μόνο αρμόδιο να δώσει λύσει, καθώς «μόνον εκείνος μπορεί να αποφανθεί αν έχει παραβιαστεί το άσυλο, συγκαλώντας το Πρυτανικό Συμβούλιο και εν συνεχεία αυτό την Επιτροπή Ασύλου, η οποία με την σειρά της δίνει εντολή στον εισαγγελέα και εκείνος στην Αστυνομία».

ΛΑΟΣ και ΝΔ ζητούν κατάργηση ασύλου

Εν τω μεταξύ, σε ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης δήλωσε ότι «οι πρυτανικές αρχές έχουν κυρίως από το νόμο την ευθύνη να φυλάσσουν το πανεπιστημιακό άσυλο. Η απάντηση με καθαρό τρόπο του πρύτανη της Νομικής Σχολής θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης».

«Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι αναγκαίος θεσμός που υπάρχει για να προστατεύει την ακαδημαϊκή κοινότητα και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι για να λύνει τις στεγαστικές ανάγκες των μεταναστών», τόνισε ο Χάρης Καστανίδης, ενώ παράλληλα κατηγόρησε «αυτούς που ευνόησαν την μετακίνηση και κατάληψη της Νομικής Σχολής». «Δεν προσφέρουν ευνοϊκές υπηρεσίες ούτε στους μετανάστες ούτε στους θεσμούς και στη προστασία του ασύλου», υποστήριξε.

Νωρίτερα, ΛΑΟΣ και ΝΔ εξαπέλυσαν επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. Όλα ξεκίνησαν όταν η ΝΔ πρότεινε την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος σχετικά με το άσυλο, ενώ το ΛΑΟΣ ζήτησε την κατάργηση του.

Μάλιστα, η πρόταση της ΝΔ για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως αυτό ισχύει σήμερα, αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του κόμματος.

«Οι υπεκφυγές και η πολιτική υποκρισία είναι επιτέλους καιρός να τελειώσουν. Το πανεπιστημιακό άσυλο, όπως ισχύει σήμερα, πρέπει να καταργηθεί. Είναι αξίωση της κοινωνίας και προϋπόθεση ομαλής λειτουργίας των Πανεπιστημίων μας», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης υποστήριξε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με νέο νόμο, ο οποίος θα υποχρεώσει, όπως είπε, τις πρυτανικές αρχές να το εφαρμόζουν.

Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι η επιστημονική κοινότητα γράφει το νόμο για το άσυλο στα παλαιότερα των υποδημάτων της» καθώς, όπως είπε, «όταν ο πρύτανης της Νομικής Σχολής λέει ο ίδιος ότι διαπιστώνει κατάχρηση του ασύλου και δεν ζητά την εφαρμογή του νόμου ουσιαστικά, αυτό κάνει».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας απέδωσε σε ΛΑΟΣ και ΝΔ πολιτική υστερία. «Το άσυλο δεν είναι νόμος αλλά δημοκρατική ιστορική κατάκτηση σειρά αγώνων της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Προφανώς δεν μπορούν να έχουν αυτή τη λογική παρατάξεις τις οποίες δεν τις διατρέχει αυτή η διαδρομή», τόνισε ο Θοδωρής Δρίτσας.

«Αν έχετε τέτοια αισθήματα αλτρουισμού και αλληλεγγύης να πάτε τους μετανάστες ή στη Κουμουνδούρου ή στα σπίτια τους», δήλωσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλη , απευθυνόμενος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε απόλυτο δίκαιο. Γιατί μόνο 220 λαθρομετανάστες να μπουν στη Νομική. Να βάλουμε άλλους 500 στο Πολυτεχνείο, στην ΑΣΟΕΕ. Να βάλουμε και στην Κουμουνδούρου, στον Περισσό, στη Συγγρού στην Καλλιρρόης, στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια. Είναι 2 εκατομμύρια να μην αφήσουμε κανέναν αδικημένο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο και όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους η λέξη σκούπα, χρειάζεται και μάλιστα ηλεκτρική και πολλών βατ», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

«Το άσυλο δεν είναι ένα θλιβερό φαινόμενο αλλά κατάκτηση του εργατικού λαϊκού κινήματος», επεσήμανε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, σημειώνοντας ότι «το άσυλο δεν παραβιάζεται από τους μετανάστες, αλλά από τις διάφορες πολυεθνικές που υπηρετούν τα προγράμματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και σε καμία περίπτωση την επιστημονική διδασκαλία».

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να τηρείται είναι η δημοκρατική νομιμότητα», δήλωσε από την πλευρά της η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη και επιτέθηκε στην οργάνωση «Δίκτυο», κατηγορώντας την ότι «δεν υποστηρίζει τα δικαιώματα των μεταναστών και πως μοναδικός στόχος της είναι να απειλήσει τη κοινωνική συνοχή».

Εκκένωση της Νομικής ζήτησε ο πρύτανης

Νωρίτερα, την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εσωτερικών για την εκκένωση της Νομικής εντός της ημέρας, είχε ζητήσει ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης. Αιτήθηκε, ακόμη, την ασφαλή μετάβαση των μεταναστών σε άλλο χώρο, ενώ χαρακτήρισε την κατάληψη «καθοδηγούμενη» και κατήγγειλε την κατάχρηση ασύλου. Σοβαρότητα από τις πρυτανικές αρχές ζητά το υπουργείο Εσωτερικών. Για αμηχανία των αρχών απέναντι στη σημαντική αυτή κίνηση των μεταναστών κάνει λόγο η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και απαντά στις κατηγορίες. Εν τω μεταξύ, τη διεξαγωγή κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση διέταξε η Εισαγγελία Εφετών.

«Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να ακουστούν τα αιτήματά τους και πρέπει να τους ακούσουν οι αρμόδιοι φορείς», επεσήμανε, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το πρωί, ο κ. Πελεγρίνης, προσθέτοντας πως το μεταναστευτικό έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και πως «δεν πρόκειται να μείνει μόνο εδώ». «Αναγνωρίζουμε το ανθρώπινο πρόβλημα, πρωτίστως όμως είναι ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής και αρμόδια γι΄αυτό είναι η πολιτεία», είπε. «Δίνουμε τέλος στην εκμετάλλευση του ασύλου για κάθε πολιτική αντιπαράθεση» υπογράμμισε. Επίσης, κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, τον Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, τον Δήμαρχο Αθηναίων τον Γ. Καμίνη και την υφυπουργό Εργασίας Α. Νταλάρα σε σύσκεψη στο πανεπιστήμιο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τόνισε ότι πως οι πρυτανικές αρχές ουδέποτε έδειξαν ολιγωρία και πως άμεσα, μόλις δηλαδή έγινε γνωστό ότι επίκειται η άφιξη των μεταναστών, ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες αρχές. Ακόμα, ανέφερε ότι τους μετανάστες επισκέφθηκαν γιατροί και όπως διαπιστώθηκε όλοι οι μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους, πως τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ότι δεν υπάρχουν βανδαλισμοί.

Από την πλευρά του, ο αντιπρύτανης επανέλαβε, ότι η μετάθεση ευθυνών από την πολιτεία στο Πανεπιστήμιο «απλά διευκολύνει τη μη λύση του προβλήματος».

Σοβαρότητα από τις πρυτανικές αρχές ζητά το υπουργείο Εσωτερικών. «Απαιτείται σοβαρότητα από τις πρυτανικές αρχές και άσκηση των καθηκόντων τους όπως απορρέουν από το νόμο και την ιδιότητά τους ως εγγυητών της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας του Πανεπιστημίου», αναφέρουν συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση σχετικά με την πρόταση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών για συνάντησή του με τον υπουργό, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν επίσης πως «ο υπουργός με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ξεκαθάρισε πως καμία μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών, ούτε πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους 15 μήνες, ούτε πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο μέλλον».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες έδωσε εντολή στον προϊστάμενο της Εισαγγελείας Εφετών Αθηνών, Ιωάννη Σακελάκο να καλέσει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, προκειμένου να του παράσχει πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με την κατάληψη χώρων της Νομικής Αθηνών από μετανάστες.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χθες πως υποστηρίζει την πρόταση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών για αποστοχοποίηση του πανεπιστημίου και του πανεπιστημιακού ασύλου, τονίζοντας πως «Η απεργία πείνας των μεταναστών μέσα στη Νομική Σχολή της Αθήνας, έχει δώσει αφορμή σε ακραίους κύκλους να ξεδιπλώσουν μια επίθεση συκοφαντίας απέναντι σε όσους συμπαραστέκονται στα αιτήματά τους. Έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να αλλάξει καθώς την συμφέρει την πολιτική ατζέντα. Έδωσε μάλιστα την ευκαιρία σε ορισμένους να βάλουν για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο ακόμη και το ακαδημαϊκό άσυλο». Παράλληλα, ζήτησε από τον δήμαρχο της Αθήνας να συνδράμει στην επίλυση του προβλήματος και πρότεινε να μεταφερθούν οι μετανάστες ασφαλώς σε ένα δημοτικό γυμναστήριο προκειμένου να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι «το άμεσο και πρακτικό ζήτημα είναι η δικαίωση όλων εκείνων των μεταναστών που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, που δουλεύουν για μισό κομμάτι ψωμί, γίνονται αντικείμενο της πιο στυγνής εκμετάλλευσης και δεν τους αναγνωρίζονται τα δίκαια αιτήματά τους, αυτό της νομιμοποίησης και των εργασιακών δικαιωμάτων. Ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, εμείς δεν πρόκειται να δώσουμε νομιμοποίηση σε όλα εκείνα τα σχέδια που θέλουν να εγκατασταθεί η αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια και κατά καιρούς να παρεμβαίνει καταλύοντας το άσυλο».

Η Δημοκρατική Αριστερά, με ανακοίνωσή της, θεωρεί ότι οι πρωτοβουλίες των πρυτανικών αρχών και οι θέσεις της ΠΟΣΔΕΠ κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Καλεί δε, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην υπόθεση της εγκατάστασης των μεταναστών στη Νομική, να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα την αρνητική αυτή εικόνα και τονίζει ότι “απαιτείται η ομαλή επίλυση του προβλήματος, η εξεύρεση χώρου για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών, αλλά και η έναρξη ενός ουσιαστικού και συντεταγμένου διαλόγου -χωρίς κραυγές και αγκυλώσεις-για τη μεταναστευτική πολιτική“.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι από την πλευρά τους στηρίζουν την απεργία πείνας των 300 και σημειώνουν: Η πανελλαδική απεργία πείνας 300 μεταναστών από διάφορες χώρες φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις δραματικές συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που ζουν στη χώρα μας. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνθρωποι διωγμένοι από τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους και τις δικτατορίες εγκαταλείπουν τη χώρα τους αναζητώντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Είναι απαράδεκτο να κατηγορούνται οι μετανάστριες και οι μετανάστες .ότι ευθύνονται για τις συνέπειες της κρίσης, τη στιγμή που αυτοί και αυτές πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα.

Έντονη η αντίδραση από την “Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης”

Απαντώντας στις κατηγορίες για κατάχρηση ασύλου, καθοδηγούμενη και πολιτικά υποκινούμενη κινητοποίηση, σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σημειώνει ότι οι συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία στηρίζουν «τον δίκαιο και δημοκρατικό αγώνα που οργάνωσαν αδιαμεσολάβητα οι ίδιοι οι μεταναστες. Ο αγώνας των μεταναστών που αυτή την στιγμή βρίσκονται σε υπό ανακαίνιση παλιό κτίριο της Νομικής, είναι ο αγώνας 300 εργαζομένων που εδώ και χρόνια δουλεύουν χωρίς κανένα κοινωνικό και εργασιακό δικαίωμα».

Συνεχίζουν σημειώνοντας ότι: «Το ιστορικό κτίριο της Νομικης Σχολής, που δεν χρησιμοποιείται αυτό το διάστημα για εκπαιδευτικες διαδικασίες, είναι ένας χώρος που έχει φιλοξενήσει και στο παρελθόν σημαντικούς και δίκαιους κοινωνικούς αγώνες, ένας χώρο ασύλου για όσους αγωνίζονται για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, όπου παρέχεται ιατρικη και νομικη υποστήριξη και πολιτική περιφρούρηση στους απεργους».

Τονίζουν  ότι: «Είναι πια καιρός να τελειώνουμε με το απαρτχάιντ σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν, μετακινούνται, εργάζονται και μεγαλώνουν τα παιδιά τους σ’ αυτή τη χώρα. Η εξαθλίωση ενός τμήματος της κοινωνίας προαναγγέλλει την εξαθλίωση και άλλων. Και γι αυτό, δεν μπορουμε παρά να σταθουμε αλληλέγγυοι στους απεργούς πείνας».

«Ως προς την επιμονή των μέσων μαζικής ενημέρωσης και πολιτικών δυνάμεων να μιλάνε για καθοδηγούμενο αγώνα.‘Οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι που βρίσκονται στη Νομική δεν βρέθηκαν εκεί τυχαία. Οδηγήθηκαν και καθοδηγήθηκαν’ Αννα Διαμαντοπούλου- το ξέραμε ότι είναι δύσκολο ο ρατσισμός να τους αφήσει να δεχτούν πως οι μετανάστες δεν είναι αδυναμα αντικείμενα, αλλά αγωνιστές που παίρνουν την ευθύνη της ζωής τους».

Ως προς την επιμονη τους να ασχολουνται με το μέρος όπου γίνεται η απεργία πείνας, κι όχι με την ουσία των αιτημάτων του δίκαιου αυτού αγώνα ενάντια σε πολιτικές αποκλεισμού, διαίρεσης και εξαίρεσης δικαιωμάτων όλων μας, έχει τοποθετηθεί ήδη καλύτερα από εκείνους καποιος αλλος:

«Κύριοι, οφείλετε να αντιμετωπίσετε τους ελαχίστους ταραξίας, οι οποίοι κάθονται στα σκαλοπάτια, μέσα εις τον περίβολον των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και, ασκούντες ψυχολογικήν βίαν επί της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων σπουδαστών, δεν τους επιτρέπουν να προσέλθουν εις τας αίθουσας και να παρακολουθήσουν το μάθημα. Αν νομίσετε ότι σας χρειάζεται βοήθεια, θα την ζητήσετε σεις και εγγράφως».

Γεώργιος Παπαδόπουλος, ομιλία προς τις συγκλήτους των Πανεπιστημίων στο κτίριο της Βουλής, 2 Μάρτη 1973

Καταλήγουν σημειώνοντας ότι: «η αλληλεγγύη μας στον αγώνα των μεταναστών είναι αγώνας για τα δικαιώματα όλων μας».

Αγανακτισμένο δηλώνει το Δίκτυο Πανεπιστημιακών απέναντι στη σχετική ανακοίνωση του Προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ «Άλλη μια φορά οι συνδικαλιστικές διαδικασίες παρακάμπτονται για να βγουν ανακοινώσεις με τις θέσεις του Προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ, οι οποίες εμφανίζονται ως θέσεις της Ομοσπονδίας και εξυπηρετούν την κυβερνητική πολιτική. Το Προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ επιχειρεί πάλι να θέσει ζήτημα αναδιατύπωσης του πανεπιστημιακού ασύλου, ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση, όπου ο πανεπιστημιακός χώρος δεν χρησιμοποιείται για καμία λειτουργία του ΕΚΠΑ. […] Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους απεργούς πείνας μετανάστες, χαιρετίζουμε την απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής Αθηνών, καταγγέλλουμε την απαράδεκτη μεθόδευση του Προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ και τη στάση του Κοσμήτορα της ΝΟΠΕ και διατυπώνουμε ξεκάθαρα την πάγια αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού του κοινωνικού χαρακτήρα του πανεπιστημιακού ασύλου».

Πολλά ψηφίσματα συμπαράστασης

Να σημειώσουμε τέλος ότι είναι πολλά τα ψηφίσματα συμπαράστασης που φτάνουν από Ελλάδα και εξωτερικό προς τους 300 απεργούς πείνας της Νομικής. Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και ήδη σχετικά τηλεγραφήματα έχουν φτάσει από Ιταλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο και άλλες χώρες. Ένα από τα ψηφίσματα με ιδιαίτερα σημασία είναι και αυτό του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και υποψήφιων Διδακτόρων του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ, που σημειώνουν:

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα ένας «αόρατος» συμπολίτης μας  μετανάστης απ’ αυτούς που οι δημοσιογράφοι ( με πολύ μικρό το δ) αποκαλούν «λαθρο»μετανάστες, σκοτώθηκε πέφτοντας από τον τρίτο όροφο του Υπουργείου Εργασίας καθώς καθάριζε τα τζάμια, εργαζόμενος χωρίς ασφάλιση και κανένα άλλο δικαίωμα σε μια από τις γνωστές  κι από την υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα εταιρείες «καθαρισμού». Κανείς στα δελτία των οχτώ δεν αγανάκτησε, έγινε είδηση στα ψιλά μετά από πολλές μέρες κι αφού πήρε διαστάσεις το ζήτημα από συλλογικότητες αλληλέγγυες στους/στις μετανάστες/στριες.

Και φυσικά ούτε καν μπήκε στον κόπο να κάνει μια δήλωση η υπουργός του συγκεκριμένου υπουργείου.

Σήμερα όμως που 300 «αόρατοι» μετανάστες χωρίς χαρτιά και δικαιώματα αποφάσισαν να διεκδικήσουν το αυτονόητο δηλαδή ίσα δικαιώματα με τους Έλληνες εργαζόμενους και είναι έτοιμοι να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή για να ζήσουν ως άνθρωποι με αξιοπρέπεια, ξαφνικά υπήρξε μεγάλη αγανάκτηση και εντυπωσιακή συσπείρωση από τη «συμμαχία των προθύμων». Τα ΜΜΕ βέβαια πρωταγωνιστούν σ’ αυτή τη συμμαχία. Τα ψέματα και ο καλυμμένος ή και απροκάλυπτος ρατσισμός μόνο σε γκεμπελικές μεθόδους μπορούν να παραπέμψουν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...