Εκδήλωση από το ΚΑΜ με θέμα «Σημειολογία της Εικόνας»

Date:

Η Λέσχη Φωτογραφίας  και Κινηματογράφου Χανιών (ΛΕΦΚΙ) σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι, Παλιό Λιμάνι Χανίων), διοργανώνει την Κυριακή 20 Μάρτιου και  ώρα 20.00 παρουσίαση-συζήτηση με θέμα “Εισαγωγή στη Σημειολογία της εικόνας” και εισηγητή τον φωτογράφο Γιάννη Στρατουδάκη.

Ο φωτογράφος θα παρουσιάσει ένα μέρος της δουλειάς του, θα μιλήσει για την Οπτική Σημειολογία, ως εργαλείο δημιουργίας και ανάγνωσης εικόνων και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση επάνω στο θέμα. Μετά το πέρας της παρουσίασης θα πραγματοποιηθεί ένα mini porfolio review, με σκοπό την ανίχνευση σημειολογικών στοιχείων στις φωτογραφίες των ενδιαφερομένων.

Ο Στρατουδάκης Ιωάννης το 1999 ξεκίνησε τις σπουδές του στη σχολή εφαρμοσμένων τεχνών Δ.Ι.Ε.Κ. στον Βόλο, στο τμήμα φωτογραφίας, ενώ το 2002 του δίνεται υποτροφία από τη σχολή esp / τμήμα φωτογραφίας, της θες/νίκης. Το 2006 ξεκινάει συνεργασία με  το περιοδικό «φωτογραφικό είδωλο» ως αρθογράφος σε θέματα φωτογραφικής τεχνικής και αισθητικής και γίνεται ιδρυτικό μέλος της φωτογραφικής Λέσχης Βόλου. την ίδια χρονιά και για τα δύο επόμενα χρόνια, θα ανταλλάζει απόψεις με τον διεθνούς φήμης Γερμανό φωτογράφο Τhomas Ηerbrich, δημιουργώντας μαζί του μια σχέση μαθητή-δασκάλου.  το 2007 του προτείνεται να αναλάβει τη θέση του επιμορφωτή στη σχολή εφαρμοσμένων τεχνών Δ.Ι.Ε.Κ. Βόλου,  Τμήμα φωτογραφίας, για το μάθημα «σύνθεση ψηφιακής φωτογραφίας», θέση που κατέχει μέχρι σήμερα. ενώ το 2009 επιλέγεται από τον Αμερικανό φωτογράφο του πρακτορείου magnum photos, David Alan Harvey, ως ένας εκ των διακοσίων ανερχόμενων φωτογράφων μέσω του emerging photographers found που διοργανώνεται κάθε χρόνο απ’ το βραβευμένο με lucie φωτογραφικό περιοδικό burn magazine.Η φωτογραφική ματιά του Γιάννη  Στρατουδάκη, αν και πέρασε  από πολλά στάδια, φαίνεται να κινείται στις παρυφές του ντοκουμέντου, της φωτογραφίας δρόμου και στιγμιότυπου, με μια προσέγγιση καταγραφική μεν, αλλά χωρίς να λείπει ο υπαινιγμός και το σχόλιο. Βασικό του θέμα είναι ο άνθρωπος και πιο συγκεκριμένα, η ανθρώπινη συμπεριφορά όταν αυτή επηρεάζεται απ’ το χώρο, το χρόνο, το κοινωνικό περιβάλλον και αντίστροφα. Δουλειά του έχει δημοσιευθεί στον εγχώριο και διεθνή τύπο όπως τα περιοδικά είδωλο, φωτογράφος, burn magazine, grey magazine κλπ.

αν η φωτογραφία πρέπει οπωσδήποτε να συγγενεύει με μια άλλη τέχνη, αυτή δεν είναι η ζωγραφική αλλά η ποίηση. η φωτογραφία πρέπει να είναι ο πλαστικός μετασχηματισμός της ποίησης. Μην σκέφτεστε ζωγραφικά. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να καταγράψει τον κόσμο όπως νιώθει. Αφαιρέστε. μην προσθέτετε τίποτα. Όλα όσα φωτογραφίζονται έχουν δική τους βούληση. Αν θέλουν να βγούν από το κάδρο αφήστε τα να βγουν. Μην τα πιέζετε να μείνουν μέσα αν δε θέλουν. Φανταστείτε πως η συνεργασία μυαλού-ματιού-φακού είναι μια μουβιόλα που αφήνει τα καρέ να περνάνε ανέμελα από μπροστά της χωρίς να τα αγχώνει, χωρίς να τα συγκρατεί με το ζόρι υπό το φως της μικρής της λάμπας. Η αφαίρεση και η ελευθεριότητα είναι η αρχή των πάντων στον θαυμαστό κόσμο της φωτογραφίας.”

Γιάννης Στρατουδάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...