Έκθεση ζωγραφικής στο Γιαλί Τζαμίσι

Date:

Ροβόλησαν και πάλι Ουκρανοί και Ρώσοι διεθνούς φήμης Ζωγράφοι, Ακαδημαϊκοί Διδάσκαλοι και φτασμένοι ήδη Μαθητές τους, απ’ τις χιονισμένες ακόμη πατρίδες τους προς την Χανιώτικη Άνοιξη, μαζί με τα πρώτα χελιδόνια και τις ανθισμένες αμυγδαλιές. Συναντηθήκαμε και πάλι οι Χανιώτες με τους ανά τους αιώνες αδελφούς ομόδοξους του απώτερου βορά λαούς μέσω της Τέχνης, σ’ ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, γαρνιρισμένο με χρώματα και λούλουδα που λε κι αποπνέουν τ’ άρωμα τους.

Του Βασίλη Καλαιτζή Μουντάκη

Παρόντες οι Ακαδημαϊκοί Διδάσκαλοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Χάρκοβου της Ουκρανίας . Ο Μάρκος Κωνσταντινόπουλος τα λάδια του «Ηλιαχτίδες στο Δάσος», ή «Μονοπάτι στο Δάσος», «Χιονισμένο Δάσος», όλα γύρω από τα μαγευτικά δάση της Ουκρανίας που τα χω ζήσει κι από κοντά, με καθήλωσαν. Θέ μου να κέρδιζα ένα Λόττο για να τ’ αγόραζα όλα, ώστε να τα χαρίσω στη Πινακοθήκη του Δήμου μας, αν βεβαίως αξιωθούμε ν’ αγοράσουμε και το προς πώλησιν διπλανό κτήριο (που δεν το πιστεύω… )

Άλλος Ακαδημαϊκός ο Γρκηγκόρι Κόρομποβ αντιπροσωπεύεται στα 85 ήδη χρόνια του, με ένα μόνο πίνακα του που τον τιτλοφόρησα ως «Λουλουδισμένη Έκρηξη Χρωμάτων κι Αρωμάτων». Είναι ο υπ’ αριθμ. 17 της έκθεσης. Δείτε τον και θα με θυμηθείτε. Δίπλα σ’ αυτόν τον Πίνακα εκτίθεται η «Εκρινή Σύναξη Αγριολούλουδων της Έλενας Ζοσαν, Μαθητρίας του, διακεκριμένης και παγκοσμίως ήδη γνωστής που ο παραπάνω Καθηγητής φρόντισε να της μεταδώσει όλα τα μυστικά της τέχνης του. Οι δύο αυτοί Πίνακες μοιάζουν σαν δίδυμοι. Φρόντισα να τους καπαρώσω./ Δεν ξαναγίνονται. Μα κι όλα τ’ άλλα Έργα της Ζοσάν, της τόσο γνωστής στην Πόλη από το παρελθόν (ζωγραφίσει το Γιαλί Τζαμίσι , το Παλιό Λιμάνι, Το σπίτι του Βενιζέλου, της Συλλογής μου). Αυτά που βρίσκονται και στην τωρινή έκθεση είναι εκπληκτικά, επίσης τα «Αφρισμένα Κύματα», μα με συγκίνησε ο Πίνακας «Περιμένοντας την Καταιγίδα». Αριθμ. 14. όχι τόσο για την προσιτή τιμή που ως Πένυς που είναι την υπολογίζω.

Άλλος Καθηγητής της Σχολής και του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών του Χάρκοβον είναι ο Τσουματσένκο Βίκτωρ (αριθμ. 64) που εκπροσωπείται με μια Ελληνική Έπαυλη εν ώρα χειμώνος που τα πεσμένα φύλλα των γύρω δένδρων της περιμένουν την Άνοιξη.

Η Ζόγια μας είναι τόσο, μα τόσο γνωστή! Έχει ζωγραφίσει, μα κι αν έχει ζωγραφίσει τα Χανιά μας! Ίσως α πρέπει κάποτε να την κάνουμε επίτιμη δημότισσά μας. Τα Παλιά Χανιά, τη Σπλάντζια, τις Χιώνες , τον Τοπανα, την Οβραική, τον Φιρκά, το Κουμ Καπί. Έχει οργώσει τα νησιά μας, μα κυρίως τα σοκάκια της πόλης μας που την έχουν γοητεύσει . Μας έχει γοητεύσει και μας. Ήδη και σ’ αυτήν την έκθεση δίδει το «παρών» της με 29 ελαιογραφίες και 4 υδατογραφίες πρωτότυπες μα και με δεκάδες Αντίγραφα κορνιζαρισμένα και μη των πρωτοτύπων έργων της με τα χανιώτικα θέματα για τους πολυπληθείς θαυμαστές της έμπνευσης και του ταλέντου της.

Η Τατιάνα Μπέλπουζ διδάσκει στη Σχολή Ζωγραφικής του Χάρκοβου και συμμετέχει στην Έκθεση με 2 υπέροχα πρωτότυπα μοναδικά έργα Μπατίκ την «Λουλουδισμένη Έκρηξη» Ι και ΙΙ.

Η περίφημη Έλενα Μπορίσοβα που έχει απ’ τη γιαγιά της αίμα Κισαμίτικο, ζωγράφισε τα Χανιά μας με πάθος. Την ξέρουμε απ’ τα Νεώρια απ’ το Τελωνείο από τις περασμένες εκθέσεις στο Γιαλί Τζαμισι. Έργα της βρίσκονται σε Μουσεία και σε Συλλογές σ’ όλο τον κόσμο. Φρόντισα ν’ αποκτήσω κι εγώ μερικά. Μ’ έμπνευσή μου δε, ζωγράφισε τα’ αρχοντικά της Χαλέπας ή και μερικές γωνιές της ή έστω και παλιόσπιτα. Πολλά απ’ αυτά σήμερα δεν υπάρχουν. Εγώ της τα είχα υποδείξει.

Γιατί ήξερα τη μοίρα τους. Και μέσα σ’ αυτά είχανε ανατραφεί σπουδαίοι Χανιώτες. Οι Πίνακες αυτοί μεθοδεύεται να εκτεθούν στη Χαλέπα από το Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελ. Βενιζέλου. Στη τωρινή έκθεση μετέχει με ελαιογραφίες και ευμεγέθη παστέλ απ’ το παλιό λιμάνι. Τα

Τον Ντούμπουρ Χάρις με τα ψάρια και τα χαλκώματά του τον γνωρίζουμε για πρώτη φορά Νο 78.

Επίσης για πρώτη φορά φιλοξενούμε την Ουκρανή ζωγράφο κ. Ντάρια με τις σε μοντέρνο στυλ ελαιογραφίες της «Χαρούμενα Ψαράκια» Ι, ΙΙ, και ΙΙΙ (αριθμ. 8,9,10).

Όσοι των Συμπολιτών μας δεν επισκεφτούν την έκθεση θα χάσουν μια αισθητική απόλαυση και την ευκαιρία να γνωρίσουν έργα σύγχρονων σπουδαίων σύγχρονων Ουρκανών και Ρώσων Καλλιτεχνών και αν εκτιμήσουν Έργα εξαιρετικής τεχνικής μέσα από διαφορικές τεχνοτροπίες όπως λάδι, ακουαρέλες, παστέλ και μπατίκ.

Επιμελήτρια της έκθεσης και πάλι ανά την Ελλάδα πλέον γνωστή εκπρόσωπος των Ρώσων και Ουκρανών Καλλιτεχνών εργασιομανής τεχνοκριτικός κ. Ειρήνη Κράφτσιουκ. Αισθάνομαι δε περήφανος που ως Μορφωτικός Σύμβουλος και από το παρελθόν φίλος τακτικός επισκέπτης Ρωσίας και Ουκρανίας θετικά συμβάλλω στην οργάνωση των Μορφωτικών αυτών ανά την Κρήτη τουλάχιστον επαφών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...