Ενταξιακές διαπραγματεύσεις για είσοδο στην ΕΕ

Date:

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και συζητήσεις για την ένταξη στην ΕΕ της Κροατίας, της ΠΓΔΜ και την Τουρκίας. Τι επισήμαναν σχετικά οι ευρωβουλευτές πριν από λίγες μέρες στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου. Ποια κριτήρια παραμένουν ανεκπλήρωτα από τις τρεις χώρες.

Του Φίλιππου Ζάχαρη

Ο δρόμος για την ένταξη στην ΕΕ παραμένει ανοιχτός για τρία κράτη που διεκδικούν από καιρό την είσοδό τους, παρά την μέχρι τώρα μη απόλυτη εναρμόνισή τους με τα κοινοτικά κριτήρια ένταξης. Πρόκειται για την Κροατία, την ΠΓΔΜ και την Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι στα δύο τελευταία, οι ελληνικές ενστάσεις παραμένουν ισχυρές, το ΕΚ προέβη πριν από λίγες ημέρες σε συνολικά θετική αξιολόγηση των προσπαθειών που κατέβαλλαν πέρυσι η Κροατία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για να εξασφαλίσουν την ένταξη στην ΕΕ ενώ υπογράμμισε την περιορισμένη πρόοδο της Τουρκίας σε ότι αφορά την εκπλήρωση των «Κριτηρίων της Κοπεγχάγης».

Οι εκθέσεις προόδου των τριών υποψηφίων και τα αντίστοιχα ψηφίσματα του ΕΚ συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν πριν από λίγες ημέρες  στην ολομέλεια του ΕΚ. Σημειώνεται πάντως για τα τρία αυτά κράτη ότι ζητήματα όπως το κράτος δικαίου, η ελευθερία έκφρασης, οι σχέσεις καλής γειτονίας, η αντιμετώπιση των μειονοτήτων, τα δικαιώματα των γυναικών και η μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος δεν έχουν ακόμα αντιμετωπισθεί πλήρως και για τον λόγο αυτό εκκρεμούν. Τα ζητήματα αυτά αποτελούν αποφασιστικό κριτήριο ένταξης.

Κροατία: Καθοδόν προς την ένταξη

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κροατία μπορούν να ολοκληρωθούν εντός του 2010 και η επιτυχής ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας με τη χώρα θα αποτελέσει «έναυσμα» στη διαδικασία για τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πτώση που καταγράφεται στην υποστήριξη για την ένταξη στην ίδια την Κροατία.

Η ΕΕ αναμένει από την Κροατία να «συνεργασθεί πλήρως» με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔ) και να του παράσχει πρόσβαση στα έγγραφα που έχει ζητήσει στο πλαίσιο της εκδίκασης των υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου. Συνολικά από τα 35 κεφάλαια της διαπραγματευτικής διαδικασίας έχουν ανοίξει τα 28 ενώ 17 έχουν κλείσει προσωρινά.

Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας: Να λυθούν πρώτα τα προβλήματα με την Ελλάδα

Οι ευρωβουλευτές αναμένουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια θα αρχίσουν «στο εγγύς μέλλον» και ζητούν από το Συμβούλιο Υπουργών «να επικυρώσει την εισήγηση της Επιτροπής κατά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου του 2009» για έναρξη των διαπραγματεύσεων. Στηρίζουν επίσης την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να ορισθεί το 2014 «ως κίνητρο και συμβολικό χρονικό ορίζοντα» ένταξης για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια. Για το θέμα της ονομασίας το Κοινοβούλιο καλεί τις κυβερνήσεις της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας να «εντείνουν τις προσπάθειες εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.»

Τουρκία: Αργεί η ένταξη – δεν υλοποιούνται τα κριτήρια συμμόρφωσης

Περιορισμένη πρόοδο  στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία επισημαίνουν ευρωβουλευτές, οι οποίοι  εκφράζουν τη «λύπη» τους για το γεγονός ότι, «για τέταρτη συνεχή χρονιά, το πρόσθετο πρωτόκολλο στη συμφωνία σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Τουρκία» και προειδοποιούν ότι  η μη εφαρμογή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Η τουρκική κυβέρνηση οφείλει να συμβάλλει «με συγκεκριμένο τρόπο» στην εξεύρεση συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, σημειώνει το ΕΚ. Η «άμεση» έναρξη από την Τουρκία της απόσυρσης των δυνάμεών της από το βόρειο τμήμα της νήσου, η αντιμετώπιση του ζητήματος του εποικισμού από Τούρκους πολίτες, αλλά και το να επιτραπεί η επιστροφή «του αποκλεισμένου τμήματος της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του σύμφωνα με την απόφαση 550(1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», θα διευκόλυνε τη δημιουργία «του κατάλληλου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις», σημειώνουν οι ευρωβουλευτές,

Πέραν αυτού, το ΕΚ, «καλεί την τουρκική κυβέρνηση να πάψει να παρεμποδίζει τα μη στρατιωτικά πλοία που κάνουν έρευνες για πετρέλαιο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ εκφράζει επιδοκιμασία για την επανενεργοποίηση της Επιτροπής Αγνοουμένων και καλεί την Τουρκία να αναλάβει κατάλληλη δράση σε σχέση με αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα.

Τέλος, το ΕΚ με το ψήφισμα σημειώνει την περιορισμένη πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Τουρκίας – Ελλάδας και καλεί τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας να αποσύρει την απειλή casus belli και αναμένει από την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...