Έντονη αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις Φριντ περί «μακεδονικής ταυτότητας»

Date:

Την έντονη αντίδραση της υπουργού Εξωτερικών, αλλά και τη διευκρινιστική δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προκάλεσαν οι αναφορές του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φριντ περί «μακεδονικής ταυτότητας». Η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν και επανέλαβε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις. «Το αντικείμενο των επαφών είναι συγκεκριμένο και αφορά την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος» συμπλήρωσε. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, η υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι με τη γειτονική χώρα θα ζήσουμε μαζί, είμαστε υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας της και πρέπει να κοιτάξουμε στο μέλλον.

«Είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» κατέληξε η υπουργός Εξωτερικών, η οποία την Πέμπτη συναντάται στην Αθήνα με τον Aμερικανό υφυπουργό για ζητήματα Ευρώπης και Ευρασίας Μάθιου Μπράιζα. Μετά τις αναφορές Φριντ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ -διά του εκπροσώπου του Τομ Κέισι- προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση στην οποία επισημαίνεται πως «οι ΗΠΑ δεν παρέχουν επίσημη αναγνώριση γλώσσας ή εθνότητας και κάθε συζήτηση περί μακεδονικής γλώσσας ή εθνότητας δεν πρέπει να έχει καμία συνέπεια στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας μεταξύ Ελλάδας και ‘Μακεδονίας’».

frd1_resize.jpgΣτην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι η Ουάσιγκτον «συνεχίζει να ενθαρρύνει και τις δυο πλευρές να παραμείνουν εμπλεκόμενες στη διαδικασία του ΟΗΕ και να συνεχίσουν να εργάζονται προς μια κοινά αποδεκτή λύση το ταχύτερο δυνατό».Τις δηλώσεις Φριντ σχολίασε και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, σημειώνοντας πως «δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα» κι αυτό που έχει σημασία είναι το κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ. «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, ο πόλεμος ακόμα δεν έχει κριθεί» είπε, τονίζοντας πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα συνεχίσει να παίρνει τις εθνικές πρωτοβουλίες που έχει προαναγγείλει για ένα δυνατό μέτωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Κοντά σε νέα πρόταση

Την πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσουν σε συμπληρωματική πρόταση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αποκάλυψε χθες Τρίτη ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα.

«Υπάρχει η ιδέα σε κάποια από αυτές τις προτάσεις (σ.σ. που έχει ήδη καταθέσει ο Μ.Νίμιτς) να προστεθεί μια λέξη – η οποία δεν είναι ακόμη γνωστή – και η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα θετικό συμβιβαστικό βήμα και να οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας» είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις Ευρωβουλευτών στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Σολάνα τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι ο καταλληλότερος χώρος συζήτησης και διαπραγμάτευσης του θέματος της ονομασίας και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ το συντομότερο δυνατό, ακόμη και πριν από το τέλος του έτους. Επίσης, αφού υπογράμμισε τη σημασία της διεύρυνσης προς τις βαλκανικές χώρες και της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ο Χ.Σολάνα τόνισε ότι μόλις επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας η απόφαση για την ΠΓΔΜ θα προχωρήσει χωρίς να είναι απαραίτητο να συνέλθει Σύνοδος σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Οι δηλώσεις Φριντ

Τη Δευτέρα, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φρίντ είπε ότι «η μακεδονική γλώσσα και ο μακεδονικός λαός υπάρχουν, δεν είναι επονομαζόμενοι», προσθέτοντας ότι η «μακεδονική γλώσσα» διδάσκεται στη Σχολή των Διπλωματών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μιλώντας ως πρώην ιστορικός -όπως είπε ο κ. Φριντ- αυτά κωδικοποιούνται μέσα από ιστορικές διαδικασίες. «Αυτό, όμως, δεν έχει σχέση με την ιστορική επαρχία της Μακεδονίας που είναι διαφορετική από τη σημερινή χώρα της Μακεδονίας. Η κυβέρνηση των Σκοπίων, όπως την αποκαλεί η Ελλάδα, ή της Μακεδονίας, όπως την αποκαλούμε οι Αμερικανοί, δεν εγείρει διεκδικήσεις» σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι λαοί προσδιορίζουν τον εαυτό τους και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος δεν είναι διαπραγματευτής, ούτε ανθρωπολόγος, για να μιλήσει για θέματα εθνοτήτων.

Σχετικά με το θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Φριντ δήλωσε: «Η θέση των ΗΠΑ είναι γνωστή. Επιθυμούσαμε να δοθεί πρόσκληση στη Μακεδονία, είτε με βάση την πρόταση Νίμιτς, είτε ως FYROM. Η Ελλάδα δεν το δέχθηκε αυτό. Πάντως, η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί λύση στο θέμα του ονόματος. Και η μακεδονική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει λύση στο θέμα του ονόματος. Και οι δυο πλευρές θέλουν να προχωρήσουν μπροστά. Και αυτό κατέστη σαφές στη διάρκεια των συζητήσεων που είχαμε και είχε και ο πρόεδρος Μπους με τους Μακεδόνες ηγέτες. Και κατέστη σαφές και στις συζητήσεις που είχε η υπουργός Ράις και εγώ με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών.
“Είναι σαφές ότι και οι δυο κυβερνήσεις δεν επιθυμούν να εισέλθουν σε ένα κύκλο εκατέρωθεν επίρριψης ευθυνών. Και νομίζω ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στα ΜΜΕ των Σκοπίων. Οι Μακεδόνες θέλουν να προχωρήσουν. Είναι φυσικά απογοητευμένοι, αλλά χαιρετίζω την εποικοδομητική τους προσέγγιση. Και ειλικρινά βλέπω με ικανοποίηση ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να εμπλακεί εντατικά. “Πρόθεσή μας είναι να προσπαθήσουμε. Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε. Υποστηρίζουμε τη διαδικασία Νίμιτς. Ο κ. Νίμιτς -δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματός του- αλλά νομίζω ότι είναι έτοιμος να εμπλακεί και σίγουρα δεν προτίθεται να αποχωρήσει. Θέλουμε να προχωρήσουμε».

Δηλώσεις Κουμουτσάκου

Η έκφραση από ελληνικής πλευράς της βούλησης να υπάρξει, το συντομότερο δυνατό, ουσιαστικό αποτέλεσμα στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ είναι σταθερή ελληνική θέση, επανέλαβε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος, διαμηνύοντας στην ΠΓΔΜ ότι η Ελλάδα από την αρχή έδειξε «συνέπεια και ειλικρίνεια θέσεων και προθέσεων».

«Δεν υπήρξε ποτέ διπλός λόγος, ούτε υπήρξαν κρυφές ατζέντες» τόνισε, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα παρέμεινε και παραμένει μέσα στη διαπραγμάτευση, εκφράζοντας κάθε φορά με σαφήνεια τις θέσεις και παρατηρήσεις της επί όσων καταθέτει ο κ Νίμιτς». Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ, ο Γιώργος Κουμουτσάκος απάντησε ότι «οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις είναι αντικείμενο αξιολόγησης και μελέτης».
Ερωτηθείς εάν ενδεχόμενη καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας σημαίνει επιστροφή στο καθεστώς πριν τη συμφωνία, απάντησε ότι δεν έχουμε καμία ένδειξη εκ μέρους της γειτονικής χώρας ότι πρόκειται να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο, ούτε η Ελλάδα θα προχωρήσει σ’ αυτό.

Καταλήγοντας επανέλαβε πως επιδίωξη της Ελλάδας είναι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα επιτρέψει σε όλη την περιοχή να κοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία και να κλείσει το δρόμο σε προβλήματα που έρχονται από το πιο δυσάρεστο βαλκανικό παρελθόν. Αλλά αυτές οι λέξεις, σημείωσε, έχουν ουσία γιατί «περιγράφουν με σαφήνεια τη στρατηγική επιδίωξη και το όραμα που έχει η Ελλάδα για την περιοχή».

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...