Έντονο το κλίμα στη Βουλή για το Εφετείο

Date:

Την αντίθεσή τους στην τροπολογία ίδρυσης δεύτερου Εφετείου στο Ηράκλειο, που κατατέθηκε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Εθνική σχολή δικαστικών λειτουργών και άλλες διατάξεις» εξέφρασαν κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους στη Βουλή, οι Χανιώτες βουλευτές Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Στέλιος Νικηφοράκης και Μανώλης Σκουλάκης. Παρόντος του υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη, οι βουλευτές από τα Χανιά και το Ηράκλειο, διασταύρωσαν για άλλη μια φορά τα ξίφη τους, επιχειρηματολογώντας και υποστηρίζοντας τις θέσεις τους.

Οι Χανιώτες βουλευτές επιτέθηκαν και στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Ηρακλείου Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας Εφετείου και στο Ηράκλειο. Τα επιχειρήματά τους για να μην ιδρυθεί Εφετείο στο Ηράκλειο παρέθεσαν για μία ακόμα φορά οι βουλευτές των Χανίων κύριοι Μαρκογιαννάκης, Νικηφοράκης και Σκουλάκης, οι οποίοι χθες διασταύρωσαν τα ξίφη τους με τους βουλευτές Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, που κατέθεσαν τη σχετική τροπολογία στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής . Ο βουλευτής του Νομού Χανίων Μανούσος Βολουδάκης διευκρίνισε με χθεσινή του ανακοίνωση, ότι δεν βρισκόταν στη Βουλή κατά τη συζήτηση, καθώς μετέχει στο δεύτερο θερινό τμήμα της. Ο κ. Βολουδάκης τονίζει για μία ακόμα φορά ότι θεωρεί απαράδεκτη την προσπάθεια διάσπασης του Εφετείου Κρήτης, υποστηρίζοντας ότι στόχος πρέπει να είναι η ενίσχυση και όχι η διχοτόμησή του. Επίσης αναφέρει ότι η τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές Ηρακλείου, είναι μία κίνηση δημιουργίας εντυπώσεων η οποία για μία ακόμα φορά επιχειρεί να διχάσει την Κρήτη.

Ακολουθεί ολόκληρο το πρακτικό της Βουλής και στην συνέχεια η δήλωση του Μ. Βολουδάκη

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε, κύριε Καράογλου.
Τώρα, κύριε Υπουργέ, αρχίζει το κρητικό πεντοζάλη. Κατά σειρά είναι οι Βουλευτές Κρήτης κ.κ. Στρατάκης, Σκουλάκης, Νικηφοράκης και ακολουθεί ο κ. Κεφαλογιάννης περί του γνωστού θέματος.
Κύριε Στρατάκη, έχετε το λόγο.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι εμφανής η προσπάθεια των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας να πείσουν το ελληνικό Κοινοβούλιο και δια του Κοινοβουλίου τον ελληνικό λαό ότι όλα εκείνα τα οποία σκέπτονται είναι στις προθέσεις και στις πράξεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως επίσης ότι όλα τα κακά τα δημιούργησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ενώ εκείνοι δημιουργούν μόνο καλά. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε πολύ σύντομα γιατί αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων.

Αυτό το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα με τη μετονομασία ουσιαστικά και την προσθήκη κάποιων πραγμάτων για τη Σχολή Δικαστών, στην ουσία δεν αλλάζει τίποτα. Γίνεται Σχολή Δικαστικών Λειτουργών για να συμπεριληφθούν και οι εισαγγελείς και στην πράξη είναι ένας θεσμός που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δημιούργησε και αυτό δεν θα πρέπει να το αγνοεί κανείς, κύριε Υπουργέ.
Δεν θα πρέπει να λέγονται ανακρίβειες, όπως γίνεται εδώ, γιατί υποδηλώνουν την πρόθεση στην ουσία να διαμορφωθεί μια άλλη αντίληψη ότι η Κυβέρνηση επιλαμβάνεται επί των πάντων και όποιος έχει μια διαφορετική άποψη τιμωρείται ή θα τιμωρηθεί στο μέλλον.
Το λέω αυτό γιατί είναι εμφανής η προσπάθεια που γίνεται εδώ -και κυρίως γίνεται με την κατάθεση της τροπολογίας για το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων- που έχει να κάνει με το ότι «κύριοι, αντιδράτε; Δεν συμφωνείτε σε όλα; Εμείς εδώ είμαστε να αποφασίζουμε τα πάντα για σας».
Είναι αποδεδειγμένο ότι λέγεται από όλους πως ο θεσμός του αυτοδιοίκητου είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την αυτοτέλεια και τη λειτουργική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αυτό το παραδέχονται όλοι και το έχετε παραδεχτεί και εσείς, κύριε Υπουργέ. Άλλο τώρα το ότι νομοθετείτε προς εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Η δε Ένωση Διοικητικών Δικαστών λέει ότι αυτή η αλλαγή που επιχειρείται σήμερα εδώ είναι ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της δικαιοσύνης.
Όλα αυτά, λοιπόν, γίνονται γιατί θέλετε να διαμορφώσετε ένα διαφορετικό κλίμα.
Έρχομαι όμως στα άρθρα και συγκεκριμένα στο άρθρο 49, διότι στην επιτροπή, κύριε Υπουργέ, είπατε ότι πρέπει να υπάρχει συνέντευξη γιατί έτσι μπορούμε να δούμε τι είναι οι εξεταζόμενοι.

Μα, ειπώθηκε εδώ –και επαναλαμβάνω ότι το είπαμε κι εκεί- ότι αυτό είναι το πρόσχημα. Αυτό μπορεί να γίνει και αν όντως κάποιος δεν είναι κατάλληλος για να είναι στη θέση αυτή, να μη συμμετέχει και να αποκλειστεί. Όχι να αλλάζουμε τη βαθμολογία, για να προωθούμε τελικά αυτούς που θέλουμε να βάλουμε.
Θεωρώ ότι αυτό είναι πράγματι μια ευθεία παρέμβαση και δείχνει την αντίληψή σας για το τι κράτος θέλετε να δημιουργήσετε. Γι’ αυτό ακριβώς εμείς καταψηφίζουμε αυτή τη διάταξη, όπως καταψηφίζουμε βέβαια και την τροπολογία που έχετε καταθέσει για το αυτοδιοίκητο της δικαιοσύνης.
Έρχομαι στην επόμενη τροπολογία που καταθέσαμε ως Βουλευτές του Νομού Ηρακλείου που δεν είναι, κύριε Πρόεδρε, το κλίμα αυτό που θέλετε να περάσετε και που η συνάδελφος, η Εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, επικαλέστηκε εδώ «τσουνάμι Κρήτης».
Όχι, κυρία συνάδελφε! Πρέπει να ντρέπεστε γι’ αυτά που λέτε! Πρέπει να ντρέπεστε και να ζητάτε συγνώμη γι’ αυτά που λέτε. Διότι εμείς βασίζουμε τα επιχειρήματά μας σε πραγματικά περιστατικά και συγκεκριμένα στοιχεία και δεν δικαιούστε σε καμία περίπτωση…

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κι εσείς να προσέχετε πώς εκφράζεστε!
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Σας παρακαλώ! Δεν σας διέκοψα όταν μιλούσατε.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Θα ζητήσω το λόγο επί προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρακαλώ χρησιμοποιήστε ηπιότερες εκφράσεις…
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Εγώ; Καμία!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): …γιατί θα προκαλέσετε ανταπάντηση και αυτό θα σημάνει επιμήκυνση.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Δεν είναι δική μου η φράση, κύριε Πρόεδρε, διότι αυτό το κλίμα προσπαθούν…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρακαλώ προχωρήστε.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Δεν είναι δική μου η φράση. Είναι φράση της κυρίας Παπακώστα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): …η οποία προσθέτει εν τέλει κάποια αναταραχή.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Εγώ δεν δίνω διαφορετική ερμηνεία, αλλά εμείς δεν έχουμε πρόθεση να προκαλέσουμε καμία διαταραχή. Εμείς θέλουμε να καταθέσουμε εδώ τα ατράνταχτα στοιχεία που έχουμε για το αίτημα που υπάρχει σε όλη την Ανατολική Κρήτη και η δημιουργία αυτών των εντυπώσεων αποσκοπεί αλλού. Διότι δεν υπάρχει όντως αυτή η αντίληψη στην κοινωνία της Κρήτης.

Υπάρχει ενδεχομένως, κύριε Υπουργέ –σας το έχω επανειλημμένα τονίσει- σε κάποια συμφέροντα, σε κάποιους που θέλουν να έχουν δικαστηριακή πελατεία, σε κάποιους που εξυπηρετούνται μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες. Είναι γνωστά και λέγονται στην Κρήτη, σε κάποιους που μπαίνουν δικηγόροι σε όλες τις υποθέσεις από τη Δυτική Κρήτη. Όλα αυτά είναι γνωστά. Δεν θα σας πω εγώ εδώ από το Βήμα της Βουλής. Να μην ερχόμαστε σ’ αυτά.
Εμείς, λοιπόν, καταθέσαμε αυτή την τροπολογία γνωρίζοντας ότι ασφαλώς ένα Εφετείο μπορεί να δημιουργηθεί και με προεδρικό διάταγμα, όπως είπε και ο κ. Μαρκογιαννάκης. Αλλά το ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα Εφετείο με προεδρικό διάταγμα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί και με νόμο.
Το θέμα όμως είναι το εξής: Πρέπει να δημιουργηθεί αυτό το νέο Εφετείο που ζητάμε εμείς; Διότι αν δεν αιτιολογήσουμε αυτό το επιχείρημα, κύριε Υπουργέ, είναι σαν να μην έχουμε κάνει τίποτα. Γιατί έχει περάσει η αίσθηση για πολύ μεγάλο διάστημα ότι για ένα τέτοιο θέμα οι Κρητικοί είναι «Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες» κατά το πρότυπο της ελληνικής ταινίας.

Δεν είναι όμως έτσι. Και αυτό θέλω εγώ να σας καταδείξω. Πράγματι τα στοιχεία δεν τα λέμε εμείς. Τα λέει η απόφαση 6/2008 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Η απόφαση αυτή βασίζεται σε συγκεκριμένα νούμερα και είναι πραγματικά ευτύχημα που υπάρχει μια απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, πρόσφατη μάλιστα, με τον αριθμό 6, με μία μεγάλη πλειοψηφία 49:7, που ξέρουμε γιατί διαμορφώθηκε αυτό το αρνητικό νούμερο 7, διότι κάποιοι έπρεπε να έχουν αυτοεξαιρεθεί για άλλους λόγους. Όμως, δεν σταματούμε σ’ αυτό.
Αυτή, λοιπόν, η απόφαση συμπεριλαμβάνει τα εξής ατράνταχτα στοιχεία που λένε ότι τα Πρωτοδικεία Χανίων και Ρεθύμνου ουσιαστικά –για να μην μπω στις λεπτομέρειες των επιμέρους υποθέσεων- εκδικάζουν 899 υποθέσεις. Τα Πρωτοδικεία Ηρακλείου και Λασιθίου εκδικάζουν 1.342 υποθέσεις και δικαιολογούν ότι το νέο Εφετείο θα πάρει το 56% της δικαστηριακής ύλης από το νυν Εφετείο Χανίων.

Ουσιαστικά στην πράξη σημαίνει ότι τα δύο Εφετεία μπορούν να λειτουργήσουν θαυμάσια. Πολλά άλλα Εφετεία της χώρας λειτουργούν με υποθέσεις πολύ λιγότερες απ’ αυτές που θα έχει το Εφετείο Χανίων, όταν γίνει και το νέο Εφετείο στο Ηράκλειο.
Βέβαια, η ίδια η απόφαση του Αρείου Πάγου λέει ότι η απονομή της δικαιοσύνης θα είναι ταχύτερη γιατί θα εκδικάζονται ταχύτερα οι υποθέσεις και δεν θα έχουμε αυτό το παράλογο που συμβαίνει δυστυχώς σήμερα, κύριε Υπουργέ, να έχουμε πέντε χρόνια καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων και τις οριστικές αποφάσεις, που σημαίνει δηλαδή στην πράξη ότι είναι επιτακτική ανάγκη, πέρα από την αναστάτωση που δημιουργεί και στο Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου που οι άνθρωποι αγωνίζονται γιατί πραγματικά ταλαιπωρούνται, και την οικονομική επιβάρυνση που υπάρχει σε όλους τους διαδίκους –και το ξέρετε πάρα πολύ καλά- αλλά και την απώλεια χρόνου που είναι κάτι το πολύ σημαντικό.

Αυτά είναι τα στοιχεία που εμείς θέλουμε να καταθέσουμε. Τα ξέρετε ασφαλώς, αλλά πρέπει να τα μάθει και ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, γιατί αυτή η αντίληψη που επιχειρείται από κάποιους να περάσει ότι υπάρχει διαμάχη, «άρα σταματούμε, για να μη γίνει τίποτα», νομίζω ότι είναι λάθος αντίληψη.
Και βέβαια εσείς, κύριε Υπουργέ, έχετε δεσμευτεί –και το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, το έχετε δηλώσει κι εδώ στην Ολομέλεια της Βουλής- ότι θα δεχθείτε την όποια απόφαση πάρει ο Άρειος Πάγος. Ο Άρειος Πάγος, λοιπόν, έχει πάρει την απόφαση αυτή που έχει πάρει και μάλιστα με αυτή τη μεγάλη πλειοψηφία και δεν έχετε παρά να προχωρήσετε άμεσα στη δική σας οριστική απόφαση.
Κάθε καθυστέρηση πραγματικά δημιουργεί προβλήματα που έχουν να κάνουν με το σύνολο της κοινωνίας της Κρήτης, διότι η καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης δεν επηρεάζει μόνο τους κατοίκους της Ανατολικής Κρήτης που έχουν υποθέσεις στο Εφετείο Χανίων. Η καθυστέρηση επηρεάζει και τους κατοίκους της Δυτικής Κρήτης. Και βέβαια αμφισβητείται το κύρος που πρέπει να έχει η δικαιοσύνη διότι υποβαθμίζεται η ποιότητα.
Και όταν κάνουμε εδώ τόση προσπάθεια να δημιουργήσουμε Σχολή Δικαστών με έναν και μόνο στόχο, κύριε Υπουργέ, να βελτιώσουμε την ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης και να βελτιώσουμε την κατάσταση των δικαστών, δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σε πρότυπα περασμένων εποχών που δεν καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες, που από μόνα τους τα στοιχεία επιτάσσουν ότι πρέπει να υπάρξει μια άλλη οργανωτική δομή. Ξέρουμε παλαιότερα ποια ήταν η αντίληψη του Αρείου Πάγου, βλέπουμε ποια είναι σήμερα και όμως εσείς δεν προχωράτε.

Εμείς θέλουμε με την κατάθεση αυτής της τροπολογίας να συνδράμουμε. Και βέβαια ξέρουμε και κάτι άλλο, ότι δεν δημιουργείται καμία δαπάνη, με δεδομένο ότι ο Δήμος Ηρακλείου –και το λέμε και μέσα στην τροπολογία- έχει δεσμευθεί να στεγάσει το Εφετείο μέχρι να ολοκληρωθεί το Δικαστικό Μέγαρο του Ηρακλείου που ασφαλώς θα έχει επαρκείς χώρους για να καλύψει και το Εφετείο.
Σας λέμε ότι είναι η ώρα να το κάνετε. Κάθε καθυστέρηση δημιουργεί προβλήματα και κυρίως, κύριε Υπουργέ, αφήνει τα περιθώρια σ’ αυτούς που θέλουν να υπονομεύσουν την ενότητα της Κρήτης να διαφεντεύουν με τον τρόπο που διαφεντεύουν και μέχρι σήμερα.
Εμείς νομίζουμε ότι ήλθε η ώρα αυτή η κατάσταση να σταματήσει και είμαστε σίγουροι ότι κάποια στιγμή θα σταματήσει.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Σκουλάκη και τώρα ο λόγος σε εσάς. Σας βλέπω μετά μειδιαμάτων.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Εσείς πάτε να ρίξετε λάδι στη φωτιά, …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το λάδι έχει πέσει προ πολλού! Δεν χρειάζεται να ρίξει κανείς τίποτα άλλο.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: … αλλά εγώ θα ρίξω νερό.
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι, κατεβαίνοντας ο κ. Αποστολάκος είπε κάτι και του είπα «δεν είστε γιατρός να βγάλετε διάγνωση».
Πράγματι εγώ ως γιατρός παρακολουθώντας αυτές τις δύο μέρες τη συζήτηση του νομοσχεδίου αυτού και διαβάζοντας τα Πρακτικά λέω κρίμα που χάνεται ένα νομοσχέδιο μέσα σ’ αυτή την ένταση. Γιατί υπήρξε ένταση, κύριε Υπουργέ. Υπήρξε ένταση κι εγώ δεν περίμενα από τον ψύχραιμο Χατζηγάκη να χάσει χθες την ψυχραιμία του. Μας είπατε για κλαψουρίσματα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. …
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Κλαψουρίζατε λιγάκι!
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Μισό λεπτό.

Είπατε, κύριε Υπουργέ, τους συνδικαλιστές συνδικαλιστάδες. Τα βάλατε με όλο το Δικαστικό Σώμα, την επίσημη έκφραση του Δικαστικού Σώματος, με όλο το Δικηγορικό Σώμα, επειδή διαφωνούν.
Εγώ διάβασα τα Πρακτικά και είναι τελείως διαφορετική η εικόνα πριν εμφανιστεί η τροπολογία. Η τροπολογία που καταργεί το αυτοδιοίκητο της δικαιοσύνης τα έκανε όλα. Έχετε την εντύπωση ότι αν δεν την φέρνατε τούτη την ώρα, όπως τη φέρατε, θα υπήρχαν αυτές οι αντιδράσεις; Καμία! Θα περνούσε ένα νομοσχέδιο ομόφωνα, με βελτιώσεις, να γράφατε μια καλή σελίδα στη νομοθετική παρέμβαση για τη δικαιοσύνη.
Έρχεστε τώρα και φέρνετε την τροπολογία. Πότε τη φέρνετε; Την ώρα που το πολιτικό σύστημα, κύριε Υπουργέ, δοκιμάζεται. Δεν δοκιμάζεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μόνο. Δοκιμάζεται το πολιτικό σύστημα και ακούστε του γιατρού τη διάγνωση. Σ’ αυτή τη δοκιμασία η δικαιοσύνη μπορεί και πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο. Να την αφήσουμε ήσυχη, να την ενισχύσουμε. Όμως, δεν νομίζω ότι την ενισχύετε με την παρέμβαση που κάνατε, με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου.
Την ίδια ώρα ανέβηκα λίγο στην Επιτροπή και θα σας αναφέρω κάτι για να δείτε ότι έχουμε δίκιο που διαμαρτυρόμαστε. Στην Επιτροπή Οικονομικών, λοιπόν, τι απεκαλύφθη, σύμφωνα με την ομολογία του κ. Ζορμπά; Ότι η ανεξάρτητη αγγλική αρχή, η αντίστοιχη της ελληνικής, ζήτησε τη συνδρομή της δικής μας αρχής, δηλαδή του Ζορμπά, για να δεσμευτούν οι λογαριασμοί του φίλου μας του Παπαμαρκάκη της North Asset Management.
(PD)

‘Εκανε παρέμβαση ο κ. Ζορμπάς στον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης σωστά του είπε, δεν μπορώ εγώ είναι θέμα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζήτησε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την παρέμβαση για να γίνει το αίτημα προς την αγγλική ανεξάρτητη αρχή και ο κ. Σανιδάς τον έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Αυτό είναι ορθή λειτουργία της δικαστικής εξουσίας στη χώρα μας; Δεν είναι μόνον το τι και πως παρεμβαίνει, γιατί και παρεμβαίνει και δεν παρεμβαίνει. Αυτά είναι μεγάλα εγκλήματα δια παραλείψεως. Αν είχαν ανοίξει οι λογαριασμοί της NORTH ASSET MANAGEMENT – δεν ξέρω αν κάνω λάθος το όνομα- ποια θα ήταν η εξέλιξη των δομημένων ομολόγων στην Ελλάδα; Θα ξέραμε και θα τέλειωνε αυτή η ιστορία. Τώρα δεν ξέρουμε τι έγινε.
Και εσείς όμως, κύριε Υπουργέ –για να δείτε για ποια δικαιοσύνη μιλάμε- δεν έχετε κάνει δήλωση ότι στην υπόθεση της Siemens ένοχοι είναι μόνον το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα; Και έρχεστε σήμερα και φέρνετε ένα σχέδιο νόμου το οποίο είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά φέρνετε μαζί και την τροπολογία και αναστατώνεται όλος ο κόσμος. ‘Ολες οι δικαστικές ενώσεις είναι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., καθοδηγούνται από εμάς;
Θα σας διαβάσω, κύριε Υπουργέ, δύο-τρεις δηλώσεις χαρακτηριστικές όμως για το πώς βλέπουν αυτή σας την παρέμβαση: «Η εκτελεστική εξουσία οφείλει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική στις επιχειρούμενες νομοθετικές μεταβολές της σε μια περίοδο που βρίσκονται σε δικαστική εκκρεμότητα μια σειρά υποθέσεων με πολιτοοικονομικό υπόβαθρο». Ποιος τα λέει αυτά; Ο Αντιπρόεδρος της ‘Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ο κ. Μαζαράκης. Τον έβαλε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Είναι υποκινούμενος από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Να σας πω τι λέει ο κ. Κωνσταντίνος Κουσούλης ο Πρόεδρος της ‘Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, τι λέει ο Πρόεδρος της ‘Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας; Να σας πω τι λέει η ‘Ενωση Διοικητικών Δικαστών; Τα ίδια, παρόμοια λέει. Να σας πω τι λέει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, εκφράζοντας όλους τους δικηγορικούς συλλόγους της Ελλάδας στην ουσία; ‘Ολοι είναι αντίθετοι.
Γιατί κύριε Μαρκογιαννάκη γελάτε; Επειδή μπήκα λίγο στα αμπελοχώραφά σας; Τι έκανα; Διαβάζω, κύριε Μαρκογιαννάκη, δηλώσεις.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Θα μου ελέγξετε το γέλιο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Αφήστε το γιατρό να μιλήσει περί νομικών!
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Για την τροπολογία μιλάω.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Διαβεβαιώνω τον συνάδελφο ότι το γέλιο δεν ήταν γι’ αυτόν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Μαρκογιαννάκη, παρακαλώ μη διακόπτετε. Αντιλαμβάνομαι τα τοπικά σας, αλλά μην διακόπτετε!
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Αφήστε να τελειώσω και θα έρθω και στο θέμα της Κρήτης.
Κύριε Υπουργέ, αυτές είναι οι αντιδράσεις και θα τις καταθέσω γιατί είναι αποτυπωμένες εδώ στα χθεσινά «ΝΕΑ» και είναι όλων των εκπροσώπων των δικαστικών ενώσεων για να υπάρχουν στα Πρακτικά.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Τα διάβασα και εγώ.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Διαφωνείτε;
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Διάβασα που λέει και για δυσλειτουργίες μέσα.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Ναι, και θα σας απαντήσω. Βεβαίως θα σας διαβάσω και αυτό το κομμάτι. ‘Εχει μεγάλη σημασία αυτό το οποίο είπατε, γιατί ακριβώς φθάνετε στο σημείο του «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι».

Ακούστε τι λέει ο κ. Μαζαράκης. Ο κ. Μαζαράκης απευθύνει έκκληση έστω την ύστατη στιγμή να μην προχωρήσει η επιχειρούμενη νομοθετική μεταβολή. Αναφέρει: «Είναι πολύ λυπηρό και εξόχως ανησυχητικό το γεγονός ότι η επίκληση τυχόν αδυναμιών ενός δημοκρατικού θεσμού με αναμφισβήτητη προσφορά στο νομικό κόσμο και την ελληνική κοινωνία, οδηγεί στην κατάργησή του και όχι στη λήψη μέτρων προς βελτίωσή του». Αυτό το διαβάσατε; Αυτό είναι που έχει σημασία.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Ναι. Εσείς νομοθετείτε. Νομοθετείτε εσείς, και όχι ο Μαζαράκης.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Σας παρακαλώ.
Τα καταθέτω στα Πρακτικά, γιατί είναι σημαντικά αυτά τα κείμενα, και σημαντικές οι δηλώσεις.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Εμμανουήλ Σκουλάκης, καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δημοσίευμα το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής).
Να έρθω τώρα στο άρθρο 49. Τι να πω για το άρθρο 49;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Δεν θα προλάβετε, κύριε Σκουλάκη. Η «ταμπακέρα» είναι κρίσιμη.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Να πω δύο κουβέντες, γιατί μου έφαγε μισό λεπτό ο κύριος Υπουργός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Εντάξει, θα σας δώσω ένα λεπτό.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, οι συνάδελφοί μου του Ηρακλείου, κατέθεσαν μια τροπολογία…
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ποιοι συνάδελφοι;
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: …για να ιδρυθεί με διάταξη νόμου –με Προεδρικό Διάταγμα δημιουργείται- το Εφετείο στο Ηράκλειο. Είναι μια παλιά ιστορία, πονεμένη ιστορία. Καλά έκαναν και καλά κάνει και ο κ. Αλαβάνος και υπερασπίζεται ως Βουλευτής Ηρακλείου και όχι ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο, γιατί θέλει να καλύψει τους ψηφοφόρους του για να μην το παίζουμε τώρα και πάνω από τέτοιες καταστάσεις. Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι η ώρα να ψηφιστεί. Ο κύριος Υπουργός είμαι σίγουρος ότι δεν δέχεται τέτοια τροπολογία, αλλά να πω επί της ουσίας κάτι, κύριε Υπουργέ:

Πώς τρεις προηγούμενες Ολομέλειες του Αρείου Πάγου ήταν αρνητικές για το Εφετείο; Τις ξέρετε αυτές τις τρεις αποφάσεις των ολομελειών του Αρείου Πάγου. Τι μεσολάβησε από το 1988, 2000 και το 2001 –μιλάμε για την υπ’ αριθμόν 42/98, την 9/2000 και την 21/2001- και τις αντίστοιχες αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με συντριπτική πλειοψηφία εναντίον της πρότασης δημιουργίας Εφετείου στο Ηράκλειο; Τι μεσολάβησε, κύριε Υπουργέ, από τότε; Κάποιος τους έστειλε μήνυμα. Και εγώ είμαι υπερήφανος που πιέσαμε τότε την Κυβέρνησή μας και δεν έκανε το Εφετείο και έτσι καλούνται και οι συνάδελφοι να σας πιέσουν τώρα και να μη χαϊδεύετε τα αυτιά κανενός και να πείτε ό,τι είπε ο συχωρεμένος ο Γιαννόπουλος, που είπε «ξεχάστε το Εφετείο στο Ηράκλειο, τελειώσαμε» και επί θητείας του ούτε που ξαναέγινε κουβέντα. ‘Ετσι πρέπει να πείτε και εσείς. Είναι δύσκολη η υπόθεση η δημιουργία Εφετείου. Δεν προσφέρει στη Δικαιοσύνη, δεν γίνεται καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Δεν είναι κέντρα υγείας τα εφετεία. Τότε, να κάνουμε και δεύτερο ‘Αρειο Πάγιο στη Θεσσαλονίκη, να κάνουμε και δεύτερο Συμβούλιο Επικρατείας, να κάνουμε και δεύτερο Ελεγκτικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, για να γίνεται καλύτερη απονομή και να μην καθυστερούμε στον ‘Αρειο Πάγο. Για όνομα του Θεού!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ολοκληρώστε, κύριε Σκουλάκη.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Στελεχώστε το Εφετείο Κρήτης, όπως πρέπει, με δικαστές, με υπαλλήλους, ενισχύστε το και θα δείτε πως η απονομή της δικαιοσύνης θα είναι και γρήγορη και χωρίς αμφισβητήσεις!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ολοκληρώστε, κύριε Σκουλάκη.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Στελεχώστε το Εφετείο Κρήτης, όπως πρέπει, με δικαστές, με υπαλλήλους, ενισχύστε το και θα δείτε πως η απονομή της δικαιοσύνης θα είναι και γρήγορη και χωρίς αμφισβητήσεις!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρά το ότι είπατε ότι δε θα ρίξετε λάδι στη φωτιά, νομίζω ότι εσείς ρίξατε τόνους!

Ομόρροπη υποψιαζόμαστε ότι θα είναι και η τοποθέτηση του κυρίου Νικηφοράκη, ο οποίος ευθύς αμέσως ακολουθεί.
Ορίστε, κύριε Νικηφοράκη, έχετε το λόγο.
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι προφανές ότι επί του υπό συζήτηση νομοσχεδίου διαφωνία δεν υπάρχει. Δηλαδή, η αναβάθμιση της Σχολής των Δικαστικών Λειτουργών η οποία συζητήθηκε διεξοδικά στην Επιτροπή και με τη γνωστή ευρύτητα δημοκρατικού πνεύματος που χαρακτηρίζει την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το σύνολο περίπου των τροπολογιών που κατέθεσε η Αντιπολίτευση έγινε αποδεκτό. ‘Αρα, σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, δεν υπάρχει ουσιαστική αντίρρηση, δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα και υπήρχε μάλιστα θα έλεγα και μια πρωτόγνωρη για τα τελευταία κοινοβουλευτικά μας δεδομένα, ομοφωνία.

Η ένταση δημιουργείται με την κατάθεση της τροπολογίας, όπου κατά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και κατά το σύνολο της Αντιπολίτευσης δημιουργείται πρόβλημα στο αυτοδιοίκητο της δικαιοσύνης. Σας το θύμισαν άλλοι ομιλητές που προηγήθησαν εμού –αισθάνομαι την ανάγκη να το υπενθυμίσω και εγώ- ότι αυτό έχει μια ιστορία. Θεσπίστηκε το 1994 από τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης αλήστου μνήμης Κουβελάκη και έκτοτε συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Στη ζωή, ό,τι διαπιστώνεται ότι λειτουργεί με παθογένεια και προβληματικά, είναι υγιές και είναι δημοκρατικό να εξυγιαίνεται.
Τι είδαμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα δεκαπέντε χρόνια εφαρμογής του συγκεκριμένου τρόπου εκλογής της διοίκησης του ενός μεγάλου δικαστηρίου της χώρας; Είδαμε αυτό που συμβαίνει σε κάθε εκλογή και να είμαστε ειλικρινείς. Σε κάθε εκλογή, από την εκλογή του Ενοριακού Συμβουλίου, μέχρι την εκλογή τη δική μας, των Βουλευτών, υπάρχει ένα πεδίο μικρής συναλλαγής και αλληλεξάρτησης.

Και αν μη τι άλλο, υπάρχει μια ειδική δέσμευση προς τους εκλογείς του εκλεγέντος. Αυτό τι δημιούργησε; Δημιούργησε ένα πεδίο επί του οποίου ανεπτύχθησαν σχέσεις που, όπως αποδεικνύει σήμερα η ίδια η δικαιοσύνη, εν τέλει πήραν και μορφή οικονομικής διαπλοκής. Αυτό πάμε να θεραπεύσουμε.
Στη γέννησή του προσωπικότητες επιστημονικού όγκου και δημοκρατικής προσφοράς που δεν αμφισβητούνται -Αριστόβουλος Μάνεσης, ο από δικής σας επιλογής Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Κάπος, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ο κ. Κουβέλης- διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους και μάλιστα, με τρόπο ο οποίος ήταν περισσότερο έντονος από τον θεσμικό τους ρόλο. Οι επιφυλάξεις και οι φόβοι τους αυτοί σήμερα δικαιώθηκαν. Τις επιφυλάξεις και τους φόρους αυτούς σήμερα η παρούσα τροπολογία διορθώνει.

Θα λυθεί κάθε πρόβλημα και πάσα νόσος η οποία μαστίζει τη δικαιοσύνη θα θεραπευθεί; Προφανώς όχι, αλλά είναι στη σωστή κατεύθυνση και επ’ αυτού αμφισβήτηση ουσιαστική και σοβαρή δεν υπάρχει.
Όμως, θα ήθελα να σας πω και κάτι άλλο, το οποίο παρακολουθώντας τη συζήτηση δύο μέρες τώρα στη Βουλή, αλλά και στην Επιτροπή, είχα την ευκαιρία τέλος πάντως να διαπιστώσω. Γιατί καταργείται το αυτοδιοίκητο της δικαιοσύνης; Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο έχει δέκα τρεις από κλήρωση προερχομένους δικαστές, δεν είναι δικαιοσύνη; Δεν είναι αυτοδιοίκηση; Η δικαιοσύνη δεν αποφασίζει για το ποιος θα είναι Πρόεδρος του συγκεκριμένου δικαστηρίου; Η πολιτική εξουσία, η εκτελεστική εξουσία είναι αυτή που αποφασίζει; Ίσα-ίσα που αν το δει κανείς στη σωστή του κατεύθυνση και από τη σωστή οπτική, τότε μάλλον κατοχυρώνεται το αυτοδιοίκητο.
Θα περάσω, βεβαίως, στις οιμωγές -κλαυθμηρίσματα τα χαρακτήρισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης- του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τις τελευταίες μέρες. Δράκος, έρχεται με την παρούσα τροπολογία η Κυβέρνηση να καθυποτάξει τη δικαιοσύνη. Έρχεται εν όψει σκανδάλων να ελέγξει. Ουδέν ψευδέστερον τούτου.

Αν κάποιος δράκος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απειλεί αυτήν την ώρα τη δικαιοσύνη με τις φωτιές της μύτης του, είναι ο δράκος που εκτρέφετε εσείς με τις αφίσες, με τις τοποθετήσεις, με το υβρεολόγιο, με τη συκοφαντία, η οποία, μάλιστα, πριν από μιάμιση ώρα φόρεσε και το μανδύα της εγκυρότητος του μακροβιότερου Προέδρου του ελληνικού Κοινοβουλίου, του κ. Κακλαμάνη και είναι ντροπή. Είναι ντροπή να ακούγονται σε αυτήν την Αίθουσα αυτά τα οποία ελέχθησαν, είναι ντροπή στους δρόμους να κυκλοφορούν οι αφίσες. Και δεν είναι ντροπή, είναι μια επικίνδυνη τροπή, διότι ουσιαστικά απαξιώνετε ένα θεσμό που είναι θεμελιακός για τη λειτουργία της δημοκρατίας.
Έχετε μία προφανή ένδεια επιχειρημάτων, πολιτικών προτάσεων, πολιτικού λόγου και αυτήν την ένδεια την έχετε αντικαταστήσει, την έχετε υποκαταστήσει με μία μεσσιανικής αντίληψης ηθικολογία. Τα δικά σας αδιέξοδα τα μεταφέρετε -και καλή μάλιστα αγωγοί- στο πολιτικό σύστημα. Και αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος.
Και έρχομαι, κύριε Πρόεδρε, στο θέμα της τροπολογίας που κατέθεσαν οι εξ Ηρακλείου συνάδελφοι. Εφετείο Κρήτης, ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο. Είναι εύλογη απορία. Είκοσι χρόνια κυβερνούσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιατί δεν το έκανε; Από το 1860 που ιδρύθηκε το πρώτο Εφετείο Κρήτης στην αυτόνομη πολιτεία με έδρα τα Χανιά, η έδρα αυτή παραμένει. Το 1913, που υπήρξε η ένωση, εξακολουθεί να λειτουργεί το Εφετείο Κρήτης στην έδρα των Χανίων. Την εποχή εκείνη η συγκοινωνία μεταξύ των δύο νομών ήταν με βοϊδάμαξες. Σήμερα ζούμε στην εποχή των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, στην εποχή των υπερηχητικών αεροπλάνων και επικαλείστε τη χιλιομετρική απόσταση;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, ενάμιση λεπτό θα χρειαστώ, όχι παραπάνω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Προχωρήστε.
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Μιλάτε για τη μορφολογία του εδάφους. Η μορφολογία του εδάφους δυσχεραίνει μόνο τη μετάβαση από ανατολή σε δύση; Δεν δυσχεραίνει τη μετάβαση από δύση σε ανατολή; Τι ποσοστά του Χανιώτη και του Ρεθυμνιώτη αναγκάζονται καθημερινά να μεταναστεύουν από τη δύση στην ανατολή όταν είστε -και καλά κάνετε και είστε- το διοικητικό κέντρο του νησιού; Δεν μπορεί να έχει δεκαπέντε διοικητικά κέντρα η Κρήτη. Χωρίς να εκληφθεί αυτήν την ώρα και μακριά από μένα η οποιαδήποτε απόχρωση λαϊκισμού, πέστε μου: έχετε ποτέ δει τι ποσοστά Χανιωτών καρκινοπαθών μεταναστεύουν σε καθημερινή βάση στο ΠΕΠΑΓΝΗ, στο ακτινοθεραπευτικό που έχετε εσείς; Πολλές φορές, όταν δεν έχουν συνοδεία, παίρνουν συνοδηγό τη νεοπλασία τους, οδηγούνται, ακτινοβολούνται, μένουν πέντε ώρες για να συνέλθουν και ξαναοδηγούν για να επιστρέψουν στα Χανιά. Τολμάτε να επικαλείστε και να επιστρατεύετε τέτοιου είδους επιχειρήματα;

Πόσο ποσοστό του πληθυσμού των δύο νομών καταφεύγει στο δεύτερο βαθμό της δικαιοσύνης; Ένα 3%-4%, όχι παραπάνω, κατ’ έτος, σύμφωνα με ό,τι λένε οι ίδιες μελέτες. Πόσο ποσοστό μόνο καρκινοπαθών συμπολιτών μου μεταναστεύουν καθημερινά στο Ηράκλειο και κατ’ έτος σε τι αριθμό ανέρχονται αυτοί; Τι είμαστε; Παιδιά δεύτερου και τρίτου Θεού;
Και ζητάτε, κύριε Στρατάκη και απευθύνομαι σε εσάς προσωπικά, γιατί είσαστε ο μόνος μαζί με τον κ. Κεφαλογιάννη -ο οποίος δεν έχει υπογράψει, βεβαίως, την τροπολογία, αλλά περιμένω να ακούσω με ενδιαφέρον την τοποθέτησή του- ο οποίος υπερασπίζεστε την τροπολογία την οποία καταθέσατε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Πρέπει να ολοκληρώσετε, κύριε Νικηφοράκη.
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Με την τροπολογία αυτή ζητάτε τι; Κατά κοινοβουλευτική παραδοξότητα, βεβαίως, να ιδρυθεί Εφετείο στο Ηράκλειο. Γιατί δεν πιέζετε; Να, εδώ είναι η Κυβέρνηση. Πιέστε την να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα. Πιέστε την να κάνει αυτό που δεν τόλμησε να κάνει καμιά δικτατορία. Πιέστε την να κάνει αυτό που δεν τόλμησε να κάνει ο Ανδρέας Παπανδρέου, οι κυβερνήσεις Σημίτη και οι οποίοι, βεβαίως, χρωστούν πολύ μεγαλύτερες χάριτες στο Ηράκλειο απ’ ό,τι χρωστάει η παρούσα Κυβέρνηση, σε σχέση, αν θέλετε και με την ιστορία και με τα Χανιά.

Θα κλείσω με τον κ. Αλαβάνο. Ο κ. Αλαβάνος είναι ένας γαμπρός πολιτικός στο Ηράκλειο και κοινωνικός γαμπρός στα Χανιά. Αυτά τα δύο, κύριε Λαφαζάνη…
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Γαμπρός;
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Γαμπρός κοινωνικός. Χανιώτισσα έχει πάρει και μάλιστα, εκλεκτή Χανιώτισσα, από εκλεκτή οικογένεια.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Επειδή μιλήσαμε για ύβρεις…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Τελειώστε, λοιπόν. Έχετε πάρει ήδη δύο λεπτά.
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Προφανώς δεν έχει διερευνηθεί από τις δηλώσεις του. Αποκάλεσε γελοία τα Κόμματα στην Κρήτη και γελοίο το πολιτικό προσωπικό που τα υπηρετεί. Με συγχωρείτε, αλλά εγώ δεν βρίζω. Πολιτικά αναφέρομαι.

Οι δύο αυτές ιδιότητές του του έχουν δημιουργήσει ένα ιδεασμό κρητικάρχη. Και πότε πάνω σε ένα άσπρο άλογο το παίζει κρητικάρχης και γυρίζει ανά το νομό με την ιδιότητα του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού και πότε πάνω στο μαύρο άλογο του λαϊκισμού γυρίζει και μας κάνει περιβαλλοντικές υποδείξεις. Να αποφασίσει ο ίδιος…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρακαλώ, είναι ανάγκη να αφιππεύσουμε.
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Είπε δε…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα το πω και αυτό. Κύριε Πρόεδρε, ένα λεπτό ακόμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Μα, ήδη είστε στο τρίτο.
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Τονίστηκε ότι υπάρχει εμφύλιος πόλεμος στην Κρήτη. Είναι ανιστόρητο. Η Κρήτη, στην οποία είχε 5.000 νεκρούς ο Γερμανός κατακτητής, είχε θαμμένο το τσεκούρι του πολέμου στον εμφύλιο πόλεμο. Δεν θα πιάσουμε τα πιστόλια, γιατί το θέλετε εσείς.

Δήλωση Μ. Βολουδάκη για το Εφετείο

«Θεωρώ απαράδεκτη την προσπάθεια διάσπασης του Εφετείου Κρήτης»

Καθώς σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Προέδρου της Βουλής μετέχω στο δεύτερο θερινό τμήμα, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν στις 29 Ιουλίου 2008, δεν βρισκόμουν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη στιγμή που συζητήθηκε η τροπολογία που κατέθεσαν οι Βουλευτές Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ σχετικά με το Εφετείο της Κρήτης.

Προς αποφυγήν παρερμηνειών του γεγονότος αυτού δηλώνω για ακόμα μια φορά ότι θεωρώ απαράδεκτη την προσπάθεια διάσπασης του Εφετείου της Κρήτης με την ίδρυση δεύτερης έδρας στο Ηράκλειο. Αν υλοποιούνταν η επιχειρούμενη διάσπαση θα επιδείνωνε τις όποιες δυσλειτουργίες παρατηρούνται σήμερα στην απονομή της Δικαιοσύνης χωρίς να προσφέρει κανένα ουσιαστικό όφελος στους κατοίκους της Κρήτης.

Θεωρώ ότι η τροπολογία που κατέθεσαν οι Βουλευτές Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι μια κίνηση δημιουργίας εντυπώσεων η οποία επιχειρεί για ακόμα μια φορά να διχάσει την Κρήτη. Αν ένας οργανισμός δεν λειτουργεί αποτελεσματικά δεν συνιστά θεραπεία η διχοτόμησή του, αλλά αντίθετα η ενίσχυσή του. Αυτός θα πρέπει να είναι και ο στόχος μας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...