Επαγγέλματα που χάνονται: Νίκος Κουκουράκης – Ο τελευταίος Χανιώτης επισκευαστής ωρολογίων

Date:

Πέρασαν τα χρόνια άσπρισαν τα μαλλιά ,ήρθε η ωριμότητα, καιρός είναι δίπλα στο τζάκι να θυμηθούμε τα παλιά..

Μ.Δ

Ο Νίκος Κουκουράκης όπου επί 35 περίπου χρόνια έχει κατάστημα στην οδό Κριάρη 41, τέλος Δεκεμβρίου βγαίνει στην σύνταξη. Συμπτωματικά τυχαίνει να είναι ο τελευταίος επισκευαστής ρολογιών, στην πόλη μας. Δεν βγαίνουν πια νέοι τεχνίτες διότι η τεχνολογία παράγει φθηνά ρολόγια ,και ο κόσμος δεν τα επισκευάζει αλλά και οι νέοι δεν μαθαίνουν την τέχνη του ωρολογοποιού.

Τα περασμένα χρόνια οι εργαζόμενοι έστελναν τα παιδιά τους, να μάθουν κάποια τέχνη. Τα γράμματα δεν ήταν εύκολα για την φτωχολογιά, διότι δεν υπήρχε δωρεάν παιδεία. Το οικογενειακό εισόδημα ήταν γλίσχρο, και οι γονείς είχαν πολυμελής οικογένειες να θρέψουν , και αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν. Για να μάθουν τα παιδιά, την οιαδήποτε τέχνη εκείνη την εποχή ήταν απλούστερο, αρκεί να έβρισκαν τον κατάλληλο μάστορα, όπου θα τους έπαιρνε στο εργαστήριο του. Ολίγα παιδιά σπούδαζαν σε τεχνικές σχολές .  Άλλωστε δεν υπήρχαν τεχνικές σχολές του δημοσίου που να καλύπτουν όλες της ειδικότητες. Υπήρχε και σχετική λαϊκή παροιμία, για την τέχνη. «Μάθε  παιδί μου τέχνη κι άστηνε κι άμα πεινάσεις πιάστηνε». Οι απλοϊκοί άνθρωποι εκείνης της εποχής, πίστευαν ότι με το εμπόριο μπορούσες και να πλουτίσεις , αλλά με την τέχνη τουλάχιστον θα είχες ένα εξασφαλισμένο μεροκάματο. Ο Νίκος Ε. Κουκουράκης θήτευσε σε τοπικό εργαστήριο χρυσοχοϊας ωρολοποιίας, αμέσως μόλις τέλειωσε το δημοτικό σχολείο. Εκεί θήτευσε αρκετά χρόνια μέχρι που τον κάλεσε η πατρίδα να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία. Ό πατέρας του πέθανε νωρίς, και άφησε στο σπίτι χήρα μάνα με εφτά παιδιά., εκ των οποίων το ένα σκοτώθηκε από ατύχημα κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. Σε πολύ μικρή ηλικία ο μικρός Νίκος, συνειδητοποίησε πόσο κοντά στον άνθρωπο ,παραμονεύει ο θάνατος. Στην εποχή της εφηβείας του, βρέθηκε αντιμέτωπος όχι μόνο με την σκληρή πραγματικότητα της ζωής αλλά και την ανώμαλη πολιτική πραγματικότητα. Η γενιά του,- η γενιά μας γιατί κι εγώ ανήκω στην ίδια γενιά- έζησε σε μια μετακατοχική Ελλάδα διχασμένη από τον εμφύλιο σπαραγμό .  Νικήτρια του εμφυλίου πολέμου βγήκε η δεξιά παράταξη. Μια δεξιά ακραία αυταρχική υπερσυντηρητική, πλαισιωμένη από τους συνεργάτες των Γερμανών, τους πλουτήσαντες από τις περιουσίες των εβραίων, που πέθαναν στα Γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης, και αυτούς που έκαναν περιουσίες συνεργάτες επίσης  των Γερμανικών αρχών κατοχής., καθώς και τους μαυραγορίτες , της κατοχής. Το Κ.Κ.Ε ήταν τότε εκτός νόμου, τα στελέχη του κόμματος ήταν εξόριστα στα ξερονήσια , πολλοί ήδη είχαν εκτελεστεί από τα μετακατοχικά έκτακτα στρατοδικεία , και άλλοι είχαν φυγοδικήσει στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Τότε επικρατούσε το δόγμα «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον   μας», Διώξεις υπέστησαν και φακέλους είχαν, όχι μόνο οι κομουνιστές αλλά και οι κεντροαριστεροί και κάθε προοδευτικός άνθρωπος.

Η αριστερά  είχε σχηματίσει μια ενιαία παράταξη, όπου κάλυπτε όλες τις τάσεις της αριστεράς, και ονομαζόταν Ε.Δ.Α. Μετά τον την δολοφονία του βαλκανιονίκη γιατρού -βουλευτή της Ε.Δ.Α  Γρηγόρη Λαμπράκη από ομάδα παρακρατικών στην Θεσσαλονίκη , το 1963 σχηματίσθηκε η νεολαία της Ε.Δ.Α με  ονομασία  «Δ.Ν.Λ»,

«Δημοκρατική νεολαία Λαμπράκη» προς τιμή του αδικοχαμένου βουλευτή . Πρώτος πρόεδρος της, υπήρξε ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και μέλη του Κ.Σ της αναφέρω δύο ονόματα που ενθυμούμαι, τον Θεόδωρο Πάγκαλο, σημερινό αντιπρόεδρο τα κυβέρνησης ,και τον Τάκη Μπενά. Ο έφηβος Νίκος Κουκουράκης εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα της νεολαίας στα Χανιά. Αγωνίστηκε μαζί με την νεολαία της εποχής του για το 15% για την παιδεία ,για την τήρηση του Συντάγματος και το 114. Για ένα διάστημα υπήρξε και γραμματέας Χανίων της «Δ.Ν.Λ». Το 1965 συλλαμβάνεται με μία ομάδα της αριστερής νεολαίας και εγκλείεται στην φυλακή διότι διαμαρτυρήθηκε για την αποστασία του υπουργού Κ. Μητσοτάκη από την “Ε.Κ” κατά την κάθοδο του στα Χανιά.. Το 1967

ήρθε   η  σκοτεινή περίοδος της δικτατορίας  των συνταγματαρχών. Τα κόμματα καταργήθηκαν . Επιβλήθηκε ο στρατιωτικός νόμος   και η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση πολιορκίας. Μετά την μεταπολίτευση ο Κουκουράκης εντάχθηκε στο Κ.Κ.Ε και εκλέχτηκεστην Νομαρχιακή του επιτροπή .  Μετά την διάσπαση του ΚΚΕ το 1991 εντάχθηκε στο συνασπισμό όπου εκλέχτηκε επανειλημμένως στην Νομαρχιακή του επιτροπή. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω, ότι ο Νίκος Κουκουράκης εκλέχτηκε δύο φορές δημοτικός σύμβουλος στην θητεία του Δημάρχου Χανίων Γιώργου Κατσανεβάκη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...