Εξετάζεται η επιβολή πλαφόν σε εταιρείες εμπορίας καυσίμων αλλά και πρατήρια, για την πάταξη της αισχροκέρδειας

Date:

Απάντηση του Υπουργείου Περιφ.Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στον Μ.Στρατάκη.Την ενδεχόμενη επιβολή διπλού πλαφόν, τόσο στις εταιρείες εμπορίας καυσίμων, όσο και στα πρατήρια εξετάζει το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με την Απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού κ.Ρόβλια κατά τη συζήτηση της Ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλη Στρατάκη σχετικά με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται ιδιαίτερα στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Υφυπουργός στη Βουλή πανελλαδικά, σήμερα, ο μέσος όρος της απλής αμόλυβδης ανά λίτρο είναι 1,630 ευρώ. Στην Αττική ο μέσος όρος είναι 1,602 και στην Κρήτη είναι 1,716, με ελάχιστη τιμή στην Περιφέρεια Κρήτης 1,620 και μέγιστη 1,815 ευρώ. Αυτό απασχολεί ιδιαίτερα τόσο το Υπουργείο όσο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα πρώτα συμπεράσματα από τους ελέγχους είναι ότι και οι τιμές στις οποίες πουλάνε οι εταιρείες εμπορίας στους πρατηριούχους στην Κρήτη είναι ανεβασμένες και κατ’ επέκταση είναι ανεβασμένες και οι τιμές των πρατηριούχων προς τους καταναλωτές.

Έτσι, σε συνδυασμό με την έρευνα που είναι σε εξέλιξη από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί πλαφόν σε περιοχές της χώρας, όπως και στην Κρήτη, ακόμα και στις εταιρείες εμπορίας.
Ο κ.Στρατάκης από την μεριά του, επεσήμανε ότι πρέπει να επισπευτεί η σχετική έρευνα του Υπουργείου, να γίνει ακριβής μελέτη χωρίς λάθη, με δεδομένο ότι στην Κρήτη η κατάσταση στην αγορά καυσίμων είναι πιο ξεκάθαρη.

«Στην Κρήτη, δηλαδή, όχι μόνο δεν λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός, αλλά δεν λειτουργεί καν ανταγωνισμός. Και δεν λειτουργεί καν ανταγωνισμός, διότι υπάρχει ουσιαστικά μόνο μία εταιρεία, η οποία διακινεί τα καύσιμα στην Κρήτη. Άρα, λοιπόν, υπάρχει μονοπώλιο.

…Και το χειρότερο είναι ότι σε κάποιες των περιπτώσεων φαίνεται ότι χρεώνονται επιπρόσθετα αποθήκευτρα στους πρατηριούχους, με αποτέλεσμα και οι άνθρωποι προκειμένου να μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους, να βάζουν λίγο μεγαλύτερες τιμές. Γι’ αυτό φθάνουμε και στο 1,815 στις περισσότερες τουλάχιστον των περιπτώσεων».

Επίσης, ο κ.Στρατάκης ανέφερε ότι κάθε ημέρα που περνάει διαμορφώνεται ένα μεγάλο κόστος στους καταναλωτές οι οποίοι δικαιολογημένα αγανακτούν και πρέπει να αλλάξει αυτή η αντίληψη γιατί οι μεταφορές συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη μιας περιοχής και ιδιαίτερα νησιωτικής, όπως είναι η Κρήτη.

Απευθυνόμενος στον βουλευτή, ο κ.Ρόβλιας υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι είναι διαρκείς και οι τιμές παρακολουθούνται μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών που τις συγκεντρώνει καθημερινά από 4000 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα και είναι προσβάσιμο από όλους τους πολίτες μέσω του διαδικτύου. Τέλος, έκανε έκκληση αυτοπροστασίας προς τους καταναλωτές, ώστε να είναι ενήμεροι για τις τιμές και να επιλέγουν τα πρατήρια με τη φθηνότερη βενζίνη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...