«Φέρτε μας κυβέρνηση»

Date:

Την ανάγκη να αποκτήσει η ΕΕ ένα σταθερό συνομιλητή στην Ελλάδα τόνισαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη στις Βρυξέλλες. Οι ίδιοι εξέφρασαν έντονη ανησυχία για το διαφαινόμενο «ντόμινο» στην ευρωπαϊκή οικονομία με αφετηρία την Ελλάδα και όχημα την Ισπανία. Παράλληλα, απέφυγαν να αναφερθούν στη συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συναντήθηκε με θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, o πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών Δημοκρατών του ευρωκοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης Λάσλο Άντορ και η επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Κατερίν Τραουτμάν.

Πληροφορίες αναφορικά με το κλίμα των συναντήσεων θέλουν τους συνομιλητές του κ. Κουβέλη να στέλνουν λίγο πολύ το μήνυμα: «μην έρθετε πάλι με υπηρεσιακό πρωθυπουργό», καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και κρίσιμες για Ελλάδα και Ευρώπη. Οι ίδιοι στάθηκαν στα φαινόμενα «ντόμινο» τα οποία ήδη παρατηρούνται στους κόλπους της Ευρωζώνης, με την Ισπανία στο προσκήνιο.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετέφεραν ότι αντιλαμβάνονται τη δύσκολη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει η χώρα και το γεγονός ότι τα όρια της ελληνικής κοινωνίας εξαντλούνται. Ωστόσο, διαμήνυσαν ότι παραμένει η ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της Αθήνας με την τρόικα. Σε αυτό το πλαίσιο, θεώρησαν επιτακτική τη συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης.

«Για λόγους κομψότητας», οι επίσημες τοποθετήσεις δεν αναφέρονται σε προτιμήσεις των Βρυξελλών ως προς το επικείμενο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν έλειψαν αναφορές γύρω από τον αντίκτυπο τον οποίο θα προκαλούσε στις «αγορές» η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μετέφερε στους Ευρωπαίους την επιδίωξη του κόμματος για σταδιακή αποδέσμευση της χώρας από το Μνημόνιο, με χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το τέλος του 2017 και 5ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ, η απορροφητικότητα του οποίου δεν ξεπερνά το 40%. Ο ίδιος υπογράμμισε το στόχο της ΔΗΜΑΡ -πάνω σε 7 όρους προγραμματικής συμφωνίας- για τη δημιουργία «προοδευτικής» κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...