Foreign Affairs: “Η Γερμανία απομακρύνεται από τη Δύση”

Date:

Η ελληνική έκδοση του περιοδικού Foreign Affairs κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο την Άνγκελα Μέρκελ και τίτλο “Η Γερμανία απομακρύνεται από τη Δύση”. Το περιοδικό θεωρείται ότι εκφράζει τις επίσημες θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ κυκλοφορεί 6 φορλες τον χρόνο και έχει ως σκοπό την προώθηση της κατανόησης της εξωτερικής πολιτικής και του ρόλου των ΗΠΑ στον κόσμο. Αν μη τι άλλο, η κυκλοφορία του περιοδικού με έναν τέτοιο τίτλο δεν είναι καθόλου τυχαίο γεγονός.

Σε σχετικό δελτίο τύπου που αποστάλθηκε στην εφημερίδα μας σημειώνονται τα εξής:

Με κεντρικό θέμα την στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ευρώπη και την Δύση γενικότερα, κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα, το νέο τεύχος τής ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, The Hellenic Edition.

Στο σχετικό άρθρο του, ο Hans Kundnani, ερευνητικός διευθυντής στο European Council on Foreign Relations, γράφει ότι η ουκρανική κρίση έχει επαναφέρει παλιά ερωτήματα σχετικά με την σχέση τής Γερμανίας με την υπόλοιπη Δύση, καθώς η Γερμανία παρασύρεται μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έλκεται προς την Ρωσία και την Κίνα.

Ωστόσο, οι Matthias Matthijs καιR. Daniel Kelemen, καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και στο Πανεπιστήμιο Rutgers αντίστοιχα, εξηγούν σε δοκίμιό τους ότι παρ’ όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Μάλλον το αντίθετο: Εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δράσουν με αποφασιστικότητα και επιμονή, η Ένωση θα μπορούσε να βιώσει μια αναγέννηση.

mar-2015

Στο ίδιο πλαίσιο, ο δημοσιογράφος και οικονομολόγος Γιάννης Σιώτος, περιγράφει τις προσπάθειες του νέου επικεφαλής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, να χτίσει νέες συμμαχίες εντός της Ευρώπης αλλά και να διευρύνει τον ρόλο που παίζει η Ελλάδα διεθνώς, με αφορμή το καυτό τρίγωνο Ουκρανίας – Ανατολικής Μεσογείου – Μέσης Ανατολής.

Στο κέντρο αυτού του τριγώνου βρίσκεται ένα νέο, υπό διαμόρφωση σύστημα ασφαλείας, όπως αναλύει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης. Η σχετική θέση ισχύος των χωρών της περιοχής έχει αλλάξει ραγδαία τόσο λόγω της Αραβικής Άνοιξης όσο και των γεγονότων στην Ουκρανία και της ανάδυσης του ISIS. Οι αλλαγές θα συνεχιστούν και κεντρικό ρόλο στις επερχόμενες αλλαγές θα παίξουν τα προσφάτως ανακαλυφθέντα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο Iebrahem Muslem, μέλος τού Διπλωματικού γραφείου τού κουρδικού κόμματος Δημοκρατική Ένωση (PYD) γράφει για τις οικονομικές πτυχές του πολέμου στην Συρία, δίνοντας έμφαση στον ρόλο που μπορεί να παίξει το κουρδικό κίνημα στην ειρήνευση στην περιοχή.

Επίσης, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Γιώργος Κέντας, περιγράφει τις διπλωματικές δυναμικές που αναπτύσσονται σήμερα στην Κύπρο, με επίκεντρο την ένταξη της νήσου στον ΝΑΤΟϊκό Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, και το πώς αντιδρά η Τουρκία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...