Γεωπάρκο Ψηλορείτη: Ένα μνημείο της φύσης!

Date:

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα έχει η περιοχή του Ψηλορείτη, εφόσον η πολιτεία, βέβαια, αποφασίσει να στηρίξει τον εναλλακτικό τουρισμό, περνώντας από τα ευχολόγια σε πράξεις.

Το γεωπάρκο του Ψηλορείτη ένα από τα τέσσερα γεωπάρκα της Ελλάδας και ενταγμένο στο παγκόσμιο δίκτυο της UNESCO, είναι ένα μνημείο της φύσης, με ιστορία που εκτείνεται σε βάθος εκατομμυρίων χρόνων.

Αυτή τη στιγμή υφίστανται 37 γεωπάρκα στην Ευρώπη, 30 στην Ασία, ενώ το δίκτυο της Βόρειας και Νότιας Αμερικής βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

Τι ακριβώς όμως είναι ένα γεωπάρκο; Είναι μια συγκεκριμένης έκτασης περιοχή με πλούσια γεωλογική κληρονομιά, με φορέα διαχείρισης, ο οποίος αναπτύσσει δράσεις προβολής και προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού.

Στην περιοχή του Ψηλορείτη βρίσκονται όλα τα πετρώματα που μπορεί κανείς να συναντήσει στην Κρήτη, σπήλαια όπως αυτό του Μελιδονίου και το Σφεντόνη στα Ζωνιανά, μικρά και μεγάλα φαράγγια και ασφαλώς διάφορες θέσεις με απολιθώματα. Τα πιο παλιά εντοπίστηκαν στο Μπαλί – κάποιοι πρωτόγονοι θαλάσσιοι οργανισμοί – και χρονολογούνται περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια πριν. Τα πιο πρόσφατα είναι απολιθώματα Σειρηνίων, των θαλάσσιων δηλαδή αγελάδων που ζούσαν πριν από 7 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή της Γέργερης.

Η ΑΚΟΜΜ Αναπτυξιακή είναι ο φορέας διαχείρισης που έχει συστήσει μια επιτροπή διαχείρισης στην οποία συμμετέχουν η Δ/νση Δασών και περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το ΓΕΩΤΕΕ και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών», όπως μας εξηγεί ο αντιπρόεδρος του φορέα διαχείρισης του γεωπάρκου και υπεύθυνος στο γεωλογικό τμήμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, κ. Χαράλαμπος Φασουλάς. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Το γεωπάρκο, αν και υπάρχει ένα διεθνές δίκτυο που το έχει υπό τη σκέπη του και άρα έχει εγγύηση ποιότητας, η ελληνική νομοθεσία δεν το προστατεύει, όπως και τα άλλα τρία, το Απολιθωμένο δάσος της Μυτιλήνης, τον Χελμό στην Πελοπόννησο και τον Βίκο – Αώο στην Ήπειρο που ήταν και το τελευταίο που εντάχθηκε στο δίκτυο κατά την ευρωπαϊκή συνάντηση των γεωπάρκων που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, όπως σημείωσε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο κ. Φασουλάς.

Γίνονται βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση πάντως, όπως τονίζει ο ίδιος, για να αποκτήσει νομική υπόσταση και να στηριχθεί από την πολιτεία, ενώ γίνεται μεταξύ των τεσσάρων ενταγμένων γεωπάρκων προσπάθεια για τη δημιουργία ενός εθνικού φόρουμ γεωπάρκων.
Κατά καιρούς διοργανώνονται δράσεις στο γεωπάρκο του Ψηλορείτη, υπάρχει το Κέντρο Πληροφόρησης στα Ανώγεια πινακίδες με πληροφορίες σε όλους του δήμους της περιοχής και στους δύο νομούς, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο κ. Φασουλάς, υπάρχουν ήδη τέσσερα μονοπάτια και προγραμματίζεται η υλοποίηση περισσότερων, έχουν εκδοθεί πολλά σχετικά φυλλάδια και οδηγός για το γεωπάρκο και βέβαια λειτουργεί η ιστοσελίδα του γεωπάρκου στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, www.psiloritis-natural-park.gr

Ο Δρόμος της Μύγιας, Δοξαρό – Πτυχές Βώσακου και Φαράγγι Πλατανιών είναι οι προτεινόμενες πεζοπορικές διαδρομές, οι οποίες διαθέτουν διαμορφωμένα μονοπάτια με σήμανση και υποδομή ασφαλείας για τους οδοιπόρους. Οι διαδρομές αυτές απευθύνονται τόσο στους απλούς επισκέπτες που αναζητούν διεξόδους από την καθημερινότητα της αστικής ζωής και την επαφή με τη φύση, όσο και σε περισσότερο ειδικευμένους που επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τα φυσικά και γεωλογικά μυστικά του Πάρκου.

Στις φυσιολατρικές οδικές διαδρομές περιλαμβάνονται: Ορεινός Μυλοπόταμος (R3), Νίδα – Δάσος Ρούβα (R4), Νότιος Ψηλορείτης – Αμάρι (R5).

Την ανάγκη υποστήριξης του φυσικού πάρκου για να αποτελέσει όχημα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, έθεσε υπόψιν του υφυπουργού Τουρισμού, Γιώργου Νικητιάδη ο δήμαρχος Ανωγείων στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ρέθυμνο.

Χαρά Βηλαρά

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...