Για την έκθεση «Ξενιτεμός, Μετανάστευη, Γυρισμός»

Date:

Στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου είχα τη χαρά να παρακολουθήσω μία εξαιρετική έκθεση που διοργανώνεται από το Κέντρο Γκαίτε Χανίων, το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας, τo Σύλλογο Μεταναστών και Ομογενών από Γερμανία και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ–ΚΑΜ και παρουσιάζει εικόνες και λέξεις, αντιπροσωπευτικές και βιωματικές, μιας γενιάς ξενιτεμένης που βρέθηκε στη Γερμανία τη δεκαετία του 1960 αναζητώντας μία καλύτερη ζωή.

Ως παιδί μεταναστών και η ίδια, αναγνώρισα στιγμές και εικόνες από την παιδική μου ηλικία μέσα από τις ιστορίες κα τα βιώματα των Ελλήνων γκασταρμπάιτερ που παρουσιάζονται σε μια έκθεση υψηλής συναισθηματικής φόρτισης, οικειότητας, αυθεντικότητας…

Μέσω των εκθεμάτων, ο επισκέπτης ανακαλύπτει μια γενιά, αυτή των γονιών μου, που έφυγαν από μία χώρα λαβωμένη από την κατοχή και τον εμφύλιο για μία χώρα που αναπτυσσόταν και είχε ανάγκη από εργατικό δυναμικό. Δούλεψαν πολύ σκληρά όχι μόνο στους χώρους εργασίας αλλά και σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Οι Έλληνες μετανάστες έπρεπε να μάθουν μια νέα γλώσσα, μια νέα νοοτροπία και να προσαρμοστούν σε ένα περιβάλλον τόσο διαφορετικό από αυτό της Ελλάδας, μακριά από τις εικόνες του φωτεινού ήλιου, της απεραντοσύνης της θάλασσας και τις γειτονιές των προγόνων τους.

Αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν να δημιουργήσουν μία από τις πιο παραγωγικές και καλύτερα ενσωματωμένες κοινότητες της Γερμανίας ενώ ταυτόχρονα διατήρησαν τα ήθη και έθιμα που μετέφεραν μαζί τους από την Ελλάδα και τα οποία μεταλαμπάδευσαν στα παιδιά τους, σε εμάς, που αν και γεννηθήκαμε εκτός Ελλάδας, νοιώθαμε ότι η Ελλάδα, η κουλτούρα της, οι εικόνες της, οι μυρωδιές της εμπεριέχονται μέσα μας.

Η πατρίδα και η νοσταλγία αυτής δεν εγκατέλειψε ποτέ τις σκέψεις  τους (πρώτης και δεύτερης γενιάς μεταναστών) κι έτσι κάποιοι από αυτούς επέλεξαν ή κατάφεραν να κάνουν το ταξίδι της επιστροφής.

Επέστρεψαν, όμως, σε μια πατρίδα πολύ διαφορετική από αυτή που είχαν στις αναμνήσεις τους… ήταν κι αυτοί βέβαια πολύ διαφορετικοί πλέον, είχαν δει και ζήσει μ’ έναν άλλο τρόπο ζωής, είχαν παλέψει σκληρά για να τα καταφέρουν στο ξένο περιβάλλον, αυτή η δουλειά άφησε τα σημάδια της στο μυαλό και την καρδιά τους.

Οι επαναπατρισθέντες μετανάστες επέστρεψαν πιο σοφοί, σαν τον Οδυσσέα, στην Ιθάκη τους, μόνο που στο μεταξύ είχαν βρει και μια δεύτερη πατρίδα.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ
Βουλευτής   ΠΑ.ΣΟ.Κ.   Ν. Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...