Η 4η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ρόκκας Κισσάμου με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Date:

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τη μουσική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Ρόκκα στην Κίσαμο Χανίων την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016 και η οποία εντάσσεται με την συμμετοχή 140 συντελεστών,  στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Στο ΦΩΣ του ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ».

Η μουσική εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ΚΕ΄Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Δήμος Κισάμου-Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Κισάμου, Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, Νεολαία Κισάμου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ρόκκας, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του φυσικού, του αρχαιολογικού αλλά και του πολιτιστικού πλούτου της ενδοχώρας μας.

Στόχος όλων είναι να καθιερωθεί η εκδήλωση ως δράση με διάρκεια, αναδεικνύοντας καλλιτέχνες, δημιουργώντας ένα δίκτυο συνεργασιών, στηρίζοντας υποδομές στα χωριά που δυνητικά θα μπορούν να εξελιχθούν σε σταθερούς χώρους πολιτισμού, δίνοντας το έναυσμα σε παιδιά και νέους ανθρώπους ν’ ασχοληθούν με τις τέχνες.

Afisa

Σύμφωνα με τους συνδιοργανωτές, σε συνέχεια των προηγούμενων τριών εξαιρετικά επιτυχημένων εκδηλώσεων (Ευανθία Ρεμπούτσικα, 2013, Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων 2014,  Μίλτος Λογιάδης, Αγγελική Καθαρίου, Χρήστος Ζερμπίνος 2015), με εντυπωσιακή προσέλευση κοινού (περισσότεροι από 3.000 θεατές), για τέταρτη φορά ο Αρχαιολογικός χώρος της Ρόκκας Κισάμου προετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του για να υποδεχτεί το κοινό υπό το Φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου.

Ορχήστρα

Φέτος – όπως αναφέρουν οι συνδιοργανωτές, «θα έχουμε την μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε για πρώτη φορά στην Κρήτη και για μια και μόνο μουσική παράσταση την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – Thessaloniki State Symphony Orchestra καθώς και μια συμμετοχή έκπληξη της διακεκριμένης χορωδίας από το Μουσικό Σχολείο Χανίων!

DSCF4082

Σε συμφωνική σύνθεση 85 μουσικών και για πρώτη φορά στην Δυτική Κρήτη θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε την 5η Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, έργα του Ρίχαρντ Βάγκνερ του Ζωρζ Μπιζέ και άλλα κορυφαία κλασικά έργα. Η Κ.Ο.Θ. θα ερμηνεύσει εμβληματικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου υπό τη μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Γεώργιου Βράνου και σολίστα τον Ντέιβιντ Μπόγκοραντ».

Τέλος, η εκδηλώσει αποκτά αφηγηματική ταυτότητα, η οποία αποτυπώνεται καλλιτεχνικά για πρώτη φορά φέτος σε αναμνηστικό μετάλλιο από την διακεκριμένη και με καταγωγή από τη Ρόκκα γλύπτρια, Ασπασία Παπαδοπεράκη.

Στοιχεία για τον χώρο της συναυλίας

DSCF4108

Το χωριό Ρόκκα, βρίσκεται 15,5 χλμ. από το Καστέλι Κισσάμου, και 35 χλμ. από τα Χανιά. Πάνω στο λόφο πού δεσπόζει στο χωριό, υπάρχουν ερείπια Βυζαντινού κάστρου, με υπολείμματα από δεξαμενές και κτίρια. Το Βενετσιάνικο όνομα του κάστρου είναι «Rocca», και γι αυτό το χωριό ολόκληρο ονομάζεται και σήμερα Ρόκκα. Η μουσική εκδήλωση πραγματοποιείται στο επονομαζόμενο “Τρουλί” της Ρόκκας στην πλαγιά του αρχαιολογικού χώρου στα δυτικά όρια του οποίου εκτίνεται το φαράγγι της Ρόκκας μήκους 2km που ξεκινάει κοντά στο χωριό Δελιανά. Η θέα αλλά και η αίσθηση που προσφέρει ο χώρος στον επισκέπτη είναι πραγματικά μοναδική.

Ο Gerola, στην περιγραφή του για τα λείψανα βυζαντινού φρουρίου που βρίσκονταν στην κορυφή, κάνει αναφορά για μια ευρύχωρη στέρνα και θεμέλια κτισμάτων. Τα υλικά και αρχιτεκτονικά του κατάλοιπα τον ώθησαν να ταξινομήσει το φρούριο στις βυζαντινές οχυρώσεις.

Ο Στ. Σπανάκης αναφέρεται σε φρούριο της Βυζαντινής περιόδου που υπήρχε στην κορυφή, από το οποίο όμως σώζονται ελάχιστα λείψανα. Στα τείχη βρίσκονται ενσωματωμένα κεραμικά θραύσματα Πρώιμης Εποχής Σιδήρου και μεταγενέστερα. Ο χώρος φαίνεται ότι ήταν σε χρήση από την Ύστερη Μινωική έως τη Βυζαντινή περίοδο.

Το 1960, ο Ν. Πλάτων ανάσκαψε τάφο ο οποίος ήταν ορθογώνιος κτιστός με πελεκητούς λίθους. Αποτελούνταν από 2 υπερκείμενες θήκες. Η άνω θήκη καλύπτονταν από σειρά 5 πλακών και λίγες δακρυδόχους. Στην κάτω θήκη βρέθηκαν τα οστά ενός βρέφους μέσα σε αμφορέα με πλαστική παράσταση ήρωα αγωνιζόμενου ενάντια σε λέοντες και όφεις.

Παραπλεύρως βρέθηκε 1 κάνθαρος. 1 λύχνος και ένα πυξοειδές αγγείο. O Ι. Sanders αναγνώρισε κεραμική ελληνιστικών χρόνων, ενώ κάνει αναφορά στην ύπαρξη νομισμάτων αντίστοιχης περιόδου από ταφή (δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για τον τάφο τον οποίο ανάσκαψε ο Ν. Πλάτων).

Ιστορικά στοιχεία για την περιοχή της Ρόκκα από sadentrepese.blogspot.com

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...