Η αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης για την παγκόσμια ημέρα νερού

Date:

Η 22α Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού και με την ευκαιρία αυτή, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, υπογραμμίζει την ανάγκη για συστηματική παρακολούθηση και έλεγχο της ποιότητας των υδάτων της Κρήτης. Παράλληλα, ενθαρρύνει δράσεις για την εξοικονόμηση νερού και την αποδοτικότερη χρήση του και επισημαίνει ότι η προσεκτική διαχείριση των υδάτινων πόρων καθώς και η εξισορρόπηση των διάφορων αναγκών για νερό είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας.

Η Κρήτη αποτελεί μια περιοχή ιδιαίτερα ευάλωτη όσον αφορά το υδατικό ισοζύγιο, τόσο λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα, όσο και λόγω της έντονης οικιστικής ανάπτυξης, της υψηλής εποχιακής ζήτησης που συνδέεται με τον τουρισμό, καθώς και των αυξανόμενων αναγκών για άρδευση. Τα προβλήματα τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα των υδάτων αναμένεται να ενταθούν τα επόμενα χρόνια και λόγω της κλιματικής αλλαγής. Κρίνεται επομένως αναγκαία η λήψη μέτρων για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων, ενώ απαιτείται στενή και συστηματική συνεργασία των τοπικών φορέων αλλά και συχνή ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενημέρωση των καταναλωτών και γενικότερα την εφαρμογή ολοκληρωμένων διαχειριστικών πρακτικών.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Νερού αποτελεί πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών που ξεκίνησε το 1992 στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του Ριο Νντε Τζανέιρο. Στις 22 Μαρτίου του 2005 αποφασίστηκε η έναρξη μιας νέας πρωτοβουλίας για την Παγκόσμια 10ετία Δράσης για το Νερό 2005-2015 με τον τίτλο : «το νερό για τη ζωή». Κάθε χρόνο, τα Ηνωμένα Έθνη παρέχουν υποστήριξη στις χώρες μέλη που επιθυμούν να συμβάλλουν στην εκστρατεία για την προστασία των υδάτων, ενώ έχει δημιουργηθεί ένα Παρατηρητήριο για την προβολή των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο την ημέρα αυτή.

Το 2011 η εκστρατεία έχει τίτλο «Νερό για τις πόλεις: ανταποκρινόμενοι στην αστική πρόκληση», και σκοπός της είναι να φέρει στο επίκεντρο θέματα όπως οι ανταγωνιστικές χρήσεις του νερού μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών στις πόλεις και οι γενεσιουργές αιτίες  των πλημμύρων, οι ποιοτικές υπηρεσίες υδροδότησης των πόλεων και ο περιορισμός των διαρροών και της αλόγιστης χρήσης.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η Οδηγία Πλαίσιο για τα νερά (2000/60/ΕΚ) έχει ως στόχο την επίτευξη «καλής κατάστασης όλων των ευρωπαϊκών υδάτων» μέχρι το 2015, και η καλή κατάσταση προσδιορίζεται από συγκεκριμένα ποιοτικά, ποσοτικά και οικολογικά χαρακτηριστικά των υδάτων. Η Οδηγία που υιοθετήθηκε το 2000 δημιουργεί ένα πλαίσιο για την προστασία όλων των υδάτινων σωμάτων (ποτάμια, λίμνες, ακτές και υπόγεια ύδατα) και θέτει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Στις 22 Μαρτίου του προηγούμενου έτους οι χώρες μέλη της ΕΕ έπρεπε να υποβάλλουν τα σχέδια τους για την Διαχείριση των λεκανών απορροής των ποταμών.

Η Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά αποτελεί το βασικό εργαλείο για τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης πολιτικής διαχείρισης, όμως η εφαρμογή της έχει καθυστερήσει σημαντικά στην Ελλάδα. Τα απαραίτητα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής, προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε περίπου ένα χρόνο από τώρα, σηματοδοτώντας την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια για ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...