Η χρεοκοπία των ιδεολογιών

Date:

«Τώρα μπορεί πιά ο καθένας να μιλά και κυρίως να γράφει, για την αγωνία της εποχής, το αδιέξοδο, την απανθρωπία του αιώνα, τη χρεοκοπία των ιδεολογιών, τη βαρβαρότητατης μηχανής, για δίκες, ια ρήγματα, για φράγματα, για ενοχές, για γρανάζια». (ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ)

Παρακολούθησα την εκπομπή της ΕΤ3 στις 17-12-2008 «ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ» του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ, ο οποίος ομολογουμένως παρουσιάζει εκπομπές ποιότητος. Καλεσμένο είχε τον καθηγητή Φιλοσοφίας κ. Στέλιο Ράμφο. Αναφέρω, σημειώνοντας με λίγα λόγια, την ουσία των όσων είπε ο κ. Ράμφος: «Η Ορθοδοξία της Ανατολής κήρυξε την Θέωση μακριά από την κοινωνία.

Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

Πρότυπά της ήταν οι αναχωρητές Άγιοί της. Την επαφή και τον διάλογο με την κοινωνία τον θεώρησε αμαρτία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να συσσωρευθεί από αιώνων στο συνολικό υποσυνείδητο των Ελλήνων αρνητική ενέργεια. Όσο για την επαφή του κοινού με την ορθοδοξία μέσω της εκκλησίας την θεωρεί ως τυπολατρεία που δεν αγγίζει πραγματικά την κοινωνία επειδή τα πρότυπα του Θρησκευτικού ιδεώδους της Ορθοδοξίας είναι ο ασκητισμός, δηλαδή η κατά μόνας συνεύρεση με τον Θεό. Η κατεύθυνση αυτή της Ορθοδοξίας εμποδίζει τους ανθρώπους να σκεφθούν ορθολογικά και ξεσπούν σε καταστροφές συναισθηματικής φύσεως, σε μηδενισμό, όπως το ξέσπασμα της νεολαίας μετά την δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου».

Βεβαίως η εκκλησία έπαιξε σοβαρό ρόλο στην πνευματική ανάπτυξη της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Γιατί όμως επηρέασε τόσο πολύ τον Ελληνισμό και δεν ανέπτυξε σύγχρονο επιστημονικό – πνευματικό πολιτισμό; Μήπως γιατί η Βυζαντινή αυτοκρατορία έπεσε σε παρακμή, κομματιάστηκε από τους Σταυροφόρους και από τους Τούρκους, μέχρι που κατέρρευσε οριστικά το 1453; Μόνο έτσι εξηγούνται αυτά που λέει ο κ. Στ. Ράμφος.

Η επιρροή της Θρησκείας ήταν κατά την γνώμη μου καταλυτική γιατί στην Ανατολή δεν αναπτύχθηκε η επιστήμη και ο πνευματικός πολιτισμός. Ο λαϊκός πολιτισμός έρμαιο του ενστίκτου και της δεισιδαιμονίας δεν κατάφερε να απαγκιστρωθεί από την μεταφυσική θεώρηση του κόσμου και την μοναδική αλήθεια της θρησκείας. Το ελεύθερο Ελληνικό Έθνος δανείστηκε τον Διαφωτισμό από την Δυτική Ευρώπη. Κι ας επιχαίρουν οι Νεοέλληνες ότι είναι απόγονοι του λαμπρού αρχαίου Ελληνικού Πολιστιμού. Οι Δυτικο-Ευρωπαίοι όμως στηρίχτηκαν στα αρχαία Ελληνικά κείμενα και ανέπτυξαν τον πολιτισμό τους και μας τον μετέδωσαν.

Αδυνατώ όμως να αποδεχθώ και να πιστέψω ότι 180 χρόνια ελεύθερου Ελληνικού Βίου, η Ελλάδα βρίσκετ6αι ακόμα προσκολλημένη στον λαϊκό πολιτισμό και στην θρησκοληψία και δεν έχει αναπτύξει πνευματικό πολιτισμό. Και τον πνευματικό πολιτισμό έχουμε αναπτύξει και τις επιστήμες. Τηρουμένων των αναλογιών, βέβαια, διότι δεν είμαστε ούτε μεγάλη ούτε μεσαία χώρα. Είμαστε μια μικρή χώρα, όμως μέλος του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχουμε στο Ευρώ, και είμαστε 26η σε πλούτο χώρα του κόσμου.

έχουμε βέβαια τα προβλήματά μας που δεν συνάδουν σε σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα: Κομματοκρατία, Οικογενειοκρατία στην πολιτική, Ρουσφετοκρατία, Διαφθορά της Δημόσιας Διοίκησης, Μετριοκρατία, αρρυθμία των Θεσμών.  Δεν φταίνε όμως μόνο οι πολιτικοί αλλά και οι πολίτες που διαιωνίζουν έναν φαύλο κύκλο που αποβαίνει εις βάρος των ίδιων των πολιτών και της ανάπτυξης της χώρας.

Βέβαια η εξέγερση των νέων ήταν συναισθηματική, διότι δολοφονήθηκε ένας συνομίληκός τους, ένας απ’ αυτούς. Σε όλες τις εξεγέρσεις υπάρχουν και οι αποσυνάγωγοι που προβαίνουν σε πράξεις βανδαλισμού και τυφλής βίας, αλλά είναι ελάχιστη μειοψηφία. Δεν αποκλείω όμως ότι μερίδα των ανθρώπων δεν φέρονται ορθολογικά, αλλά συναισθηματικά. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σ’ όλο τον Δυτικό κόσμο.

Είναι τυχαίο ότι ο φόβος και η ανασφάλεια των εργαζομένων τους απομάκρυνε από το Κ.Κ. Γαλλίας πριν μερικά χρόνια και τους έσπρωξε στην «αγκαλιά» του ακροδεξιού κόμματος του ΖΑΝ ΜΑΡΙ ΛΕΠΕΝ που υποσχέθηκε να ανοίξει νέες φυλακές; Ή ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους που είχε ως ψηφοφόρους του ακραία προτεσταντικά δόγματα, είχε πει ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι παίρνει εντολές από τον θεό για τον πόλεμο στο ΙΡΑΚ.

Πράγματι ο Δυτικός πολιτισμός που ανήκει και η Ελλάδα , όπως έγραψε και ο συνεργάτης του «Αγώνα» κ. Γ. Χατζηθεοδώρου, «πατάει σε δύο βάρκες» Στον ορθολογισμό και στην θρησκευτική μεταφυσική και δογματισμό. Μπορεί οι νέοι να βγήκαν στους δρόμους για ένα συναισθηματικό ξέσπασμα. Όμως αφυπνίστηκαν, ωριμάζουν, πολιτικοποιούνται. Είναι μια ευκαιρία να χαράξουν οι ίδιοι με αγώνα το μέλλον τους, χωρίς να τους το μαυρίζουν με απαισιοδοξία οι «μεγάλοι» στρούκτορες που έχουν δημόσιο λόγο. «Η ιστορία είναι αυτή που μετατρέπει το αναπάντεχο σε αναπόδραστο».

Να ευχηθούμε επίσης να μη βγει αυτό που είπε ένας παλιός επαναστάτης και να εκμεταλλευτούν το νεανικό κίνημα. Ότι: «Οι επαναστάσεις σχεδιάζονται από τους διανοούμενους, πραγματοποιούνται από τους φανατικούς και οι καρποί των συλλέγονται από τους κερδοσκόπους».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...