Η διάβρωση της ακτής στο Κολυμπάρι

Date:

Επιστολή του π. Δημάρχου Κολυμβαρίου Μανώλη Ροσμαρή

Κύριε Διευθυντά,

Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας στο οποίο καταγράφονται οι απόψεις – προτάσεις του Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Συνολάκη, σχετικά με το πρόβλημα της διάβρωσης της ακτής στο Κολυμπάρι, παρακαλώ όπως δημοσιεύσετε και την παρούσα σχετική επιστολή μου.

Το εν λόγω πρόβλημα και μετά από την προτελευταία ισχυρή θαλασσοταραχή, έχει πάρει και πάλι επικίνδυνες διαστάσεις, αφού απειλούνται με εξαφάνιση παραλία και κτίσματα.

Τα προβλήματα στην ακτή του Κολυμβαρίου δεν είναι σημερινά, και έχουν τη ρίζα τους κυρίως στην δεκαετία του εξήντα, όταν εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα άμμου και «ψιλού χαλικιού» αφαιρέθηκαν, προκειμένου να οικοδομηθούν σπίτια – πολυκατοικίες στα Χανιά και αλλού. Και όπως πολύ σωστά επισημαίνετε στο δημοσίευμά σας, οι παράνομες απολήψεις φερτών υλικών από τα ποτάμια αποτελεί ένα ακόμα σοβαρό παράγοντα διάβρωσης της ακτής και που δυστυχώς οι αυθαιρεσίες αυτές συνεχίζονται με την ανοχή της πολιτείας.

Σήμερα που το πρόβλημα αυτό έχει πάρει πολύ σοβαρότερες και επικίνδυνες διαστάσεις, έχει στοχοποιηθεί ως μοναδική αιτία το νέο λιμάνι Κολυμβαρίου και ακούγονται απόψεις όπως η κατάργησή του ή μεταφορά του και άλλα πολλά, για όλα όμως αυτά τα προβλήματα υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες. Υπάρχει δηλαδή σειρά μελετών που ήδη έχουν εκπονηθεί από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) και το Λιμενικό Ταμείο Χανίων (Λ.Τ.Χ.) και οι οποίες δίνουν λύσεις στα σημερινά προβλήματα, δηλαδή, και ασφαλές και λειτουργικό λιμάνι μπορεί να έχουμε, και τα προβλήματα της παράκτιας ζώνης, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Μόνο που οι μελέτες αυτές μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί. Και οι οποίες είναι προϋπολογισμού 5 εκατομ. Ευρώ περίπου, και συγκεκριμένα περιλαμβάνουν έργα όπως:

Α. Επέκταση του Βορεινού κυματοθραύστη, Ανατολικά κατά 90 μέτρα (προκειμένου να έχουμε μια ήρεμη και ασφαλή λιμενολεκάνη

Β. Η κατασκευή, τριών μόλων, μήκους 80 μέτρων ο καθένας από φυσικούς  ογκόλιθους, βάρους 3-4 τόνων. Οι μόλοι θα βρίσκονται παράλληλα και σε απόσταση 200 μέτρα από την ακτή, μεταξύ τους θα υπάρχει 40 μέτρα κενό διάστημα, θα έχουν σχήμα «τραπεζίου» με βάση 25 μέτρα, θα εξέχουν από τη θάλασσα 1,5 μέτρο και το πλάτος τους στην κορυφή θα είναι 2,5 μέτρα.

Γ. Η αναβάθμιση – ανάπλαση του παράκτιου τμήματος του οικισμού με αισθητικές, και λειτουργικές παρεμβάσεις. (Δηλαδή πλακοστρώσεις – φωτισμό – καθιστικά – wc – πράσινο κτλ)

Σήμερα, μετά από έξι (6) χρόνια, και παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ολοκληρωμένες μελέτες δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Το ερώτημα είναι γιατί; Τι συμβαίνει; Ακούγονται διάφορα, ειλικρινώς δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που ακούγεται ότι οι «μόλοι» προκαλούν την αισθητική κάποιων ολίγων παραγόντων της περιοχής.

Και όλως παραδόξως ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης ο κ. Κ. Συνολάκης, εκφράζεται εναντίων των έργων που πάλι αξιόλογοι άλλοι επιστήμονες, προτείνουν όπως ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κ. Μουτζούρης με τους συνεργάτες του, και ειλικρινώς απορούμε όταν επί σειρά ετών εκφράζονται τέτοιου είδους απόψεις. Πιο συγκεκριμένα γίνεται αναφορά για:

–         Σπατάλη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε μελέτες οι οποίες έγιναν με μεγάλες δυσκολίες και αντί «πινακίου φακής»

–         Μελέτες με το «μάτι» χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν άνεμοι – κυματισμός – ρεύματα

–         Όταν γίνετε επίκληση ενός ατυχούς έργου στο Κορινθιακό κόλπο και αποσιωπάτε ότι παρόμοια σωστά έργα έχουν γίνει στην Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία

–         Ειλικρινά απορώ, πως εκφράζονται αντίθετες απόψεις για μια μακρά χρονική περίοδο χωρίς οι μελέτες αυτές να έχουν διαβαστεί από τον κ. Κ. Συνολάκη

Όλοι γνωρίζουμε ότι την αρμοδιότητα να εγκρίνει ή να απορρίπτει τέτοιου είδους μελέτες την έχει η πολιτεία και εν προκειμένου το ΥΠΕΧΩΔΕ μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ). Κατά τη διαδικασία αυτή έχει το δικαίωμα κάθε πολίτες, επιστημονικοί και λοιποί φορείς, να υποβάλλουν αντιρρήσεις, ενστάσεις και μάλιστα κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης, μέχρι σήμερα όμως δεν έχει καταγραφεί ουδεμία σχετικά ένσταση.

Αντιθέτως, το ΥΠΕΧΩΔΕ λόγω της σπουδαιότητας των έργων αυτών καθώς και των επιπτώσεων τους στο περιβάλλον έχει εκφέρει θετική γνώμη όχι γιατί έκρινε μόνο τις μελέτες αλλά κυρίως γιατί ζήτησε από το ΕΜΠ να γίνει «προσομοίωση» των έργων σε ειδικό εργαστήριο που ΜΟΝΟ το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) διαθέτει στην χώρα μας. Έγινε δηλαδή πείραμα με όλα τα χερσαία και θαλάσσια δεδομένα (άνεμοι – ρεύματα – κυματισμοί) και το οποίο διήρκησε πολλούς μήνες και πάντοτε υπό την εποπτεία του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Τα συμπεράσματα της προσομοίωσης όπως προαναφέρθηκε ήταν άκρως ενθαρρυντικά για την περιοχή, δηλαδή και λιμάνι ασφαλές και λειτουργικό μπορούμε να έχουμε και το πρόβλημα της διάβρωσης της ακτής αντιμετωπίζεται, εκτός όμως από αυτά, λύνονται και άλλα εξίσου σημαντικά προβλήματα, όπως:

Α. Ο συχνός και έντονος κυματισμός ιδιαίτερα το καλοκαίρι με τα μελτέμια καθιστούν απαγορευτική την κολύμβηση (πώς; Με τους κυματοθραύστες στα 200 μέτρα από την ακτή ανακόπτεται ο κυματισμός)

Β. Το απότομο και σχετικά μεγάλο βάθος που καθιστά την θάλασσά μας μη φιλική σ’ όσους δεν είναι εξοικοιωμένη μ’ αυτήν, το βάθος αυτό μειώνετε σταδιακά. (πώς; Με τον εγκλωβισμό άμμου μεταξύ μόλων και ακτής)

Γ. Η παραλία σταματά να διαβρώνεται και σταδιακά αποκαθίσταται, με αποτέλεσμα να είναι επιτρεπτή η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης του Κολυμβαρίου.

Κύριε Διευθυντά

Θερμή παράκληση ιδιαίτερα προς τον κ. Κ. Συνολάκη όπως εξηγήσει και σε μας γιατί οι μελέτες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), του πλέον εξειδικευμένου επιστημονικού φορέα της χώρας μας σε τέτοιου είδους θέματα είναι «ΑΧΡΗΣΤΕΣ» και οι προτεινόμενες μελέτες από αυτόν ΘΑ είναι καλύτερες.

Το Κολυμβάρι έχασε πολύ χρόνο, έχασε ευκαιρίες να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις από το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο και από ότι φαίνεται με όλα αυτά θα χάσει και την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ευκαιρία επίλυσης των προβλημάτων του από το τρέχον, το τέταρτο κοινοτικό πλαίσιο χρηματοδότησης. Τι μέλλει γενέσθαι; Ουδείς γνωρίζει. ΘΑ παραμείνει η επικίνδυνη αυτή η κατάσταση; Μέχρι πότε θα εξακολουθεί να παραμείνει το «χάλι» αυτό, και η υποβάθμιση στην παραλιακή ζώνη του Κολυμβαρίου.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, και λόγω

Της ιδιαίτερης και μεγάλης σημασίας για την Οικονομική – Τουριστική Ανάπτυξη όχι μόνο του Κολυμβαρίου αλλά και μια μεγάλης και ευρείας Γεωγραφικής Ενότητας

Καθώς και του επείγοντος χαρακτήρα λήψεις μέτρων

Παρακαλώ όπως δημοσιεύσετε την παρούσα επιστολή μου.

Κολυμβάρι 30/11/2011

Με εκτίμηση,

Μανώλης Ροσμαρής

Πρώην Δήμαρχος Κολυμβαρίου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...