Η κίνηση πολιτών του Δήμου Καντάνου κατέθεσε αίτηση θεραπείας

Date:

“Χαρακτηρισμός ως ιστορικός τόπος του παλαιού επαρχιακού δρόμου που βρίσκεται στο δήμο Καντάνου του Ν Χανιών σύμφωνα με τον νόμο 3028/2002

Κύριε Υπουργέ, Στις 14/3/2008 γνωμοδότησε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων το μη χαρακτηρισμό του παλαιού επαρχιακού δρόμου και του Ιστορικού φαραγγιού της Καντάνου που βρίσκεται στο Ν Χανίων . Η γνωμοδότηση αυτή συγκρούεται ευθέως με το θεσμικό πλαίσιο του 3028/2002 και ζητούμε να μη την υπογράψετε . Δεν είναι γνωστό ποια στοιχεία έλαβε υπ όψη του ο πρόεδρος και τα μέλη του Κεντρικού Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων και απέρριψαν το αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Καντάνου που θέλει να διατηρηθεί στο ακέραιο η τοπική ιστορική μνήμη.

Σας επισυνάπτω αντίγραφο της επιστολής μου με τα στοιχεία που είχα καταθέσει στο φάκελο του ΚΣΝΜ ” και ζητησε από τον Υπουργό την άμεση αναπομπή του θέματος στο κ.σ.ν.μ «…. όπως έχετε εκ του νόμου τη δυνατότητα να πράξετε για να προχωρήσει άμεσα ο χαρακτηρισμός του φαραγγιού της Καντάνου και του παλαιού επαρχιακού δρόμου των 6640 μέτρων ως ιστορικού τόπου (σύμφωνα με τον νόμο 3028/2002 , έχει όλες τις προϋποθέσεις )» και ενημέρωσε τον υπουργό ότι Το Κ.Σ.Ν.Μ. Αγνοησε την συχρονη Ιστορια της ΚΑΝΤΑΝΟΥ και τις προσωπικοτητες που στηριζουν το αίτημα των πολιτών της ΚΑΝΤΑΝΟΥ

Α) Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δημόσια Δήλωσε «Να μείνει η Κάνδανος Σημείο Αναφοράς .Να διαφυλαχθούν η ιστορική μνήμη και το περιβάλλον να μην αμαυρώσετε την τοπική μνήμη με Λατομείο ….»

Β) Εκεί που οι Κρητικοί πολέμησαν τους Γερμανούς Κατακτητές το φαράγγι του οποίου αποτελεί «ιστορικό μνημείο ,σύμβολο αντίστασης των λαών εναντίον οποιαδήποτε επέμβασης γράφει Ο Μ. Γλεζος επίτιμος δημότης Καντάνου .

Γ)Τον Ε. Μπιτσακη Καθηγητής Πανεπιστημίου που γράφει …περνά ο παλαιός επαρχιακός αμαξωτός δρόμος έξοχο δείγμα προβιομηχανικής (για την περιοχή )κατασκευής με τα πρωτόγονα προπολεμικά μέσα στο τέλος της δεκαετίας του 20..η χάραξη του δρόμου έγινε μέσα από τα γκρεμνά του Φαραγγιού δουλεύοντας 12 ώρες γυναίκες άνδρες και παιδιά κρεμασμένοι από τα σχοινιά στα γκρεμνά . Aαναλυτικά οι δηλώσεις και στοιχεία στο ημερολόγιο της κίνησης και της πρωτοβουλίας που σας επισυνάπτω

Ε Κορκιδάκης Ερευνητής σας καταθέτω αντίγραφο της εισήγησης του προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανακήρυξη του παλαιού επαρχιακού δρόμου που διέρχεται μέσα από το ιστορικό φαράγγι της Καντάνου σε δρόμο ιστορικού και ιδιαιτέρους φυσικού κάλλους απόφαση 38/27 Του Δημοτικού Συμβούλιου Καντάνου.

Δ) Το θεσμικό πλαίσιο ΦΕΚ 527/Β24/8/67 και ΦΕΚ 1242/Β/16/10/73 που θωρακίζει θεσμικά την μακραίωνη Ιστορία της Καντάνου, σαν αρχαιολογική πόλη, ιστορικός τόπος, Τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς.

Ε) Την τοπική ιστορική μνήμη και τους ηρωες πρωταγωνιστές των γεγονότων αυτών όπως αυτή που καταγράφεται στα ιδιόχειρα σημειώματα των πρωταγωνιστών της εποχής εκείνης … ….Δεν έλαβαν υπ όψη τους το φόρο του αίματος που αγόγγυστα πλήρωσαν οι Γυναίκες του Σελίνου για να μη σβήσει ο τόπος για να μη σβήσουν τα σύμβολα για να μη σβήσει ο Κρητικός ύμνος… το από δω Σελινιώτες από κει στην φωτιά οι Σφακιανοί …. που άκουσε ο στρατηγός Σειραδάκης επικεφαλής στη μάχη του φαραγγιού να βουιζει στα αυτιά του και όταν τον επανέλαβε «…η Κάνδανος γέμισε από παλικάρια ξανάνιωσαν γέροι , μεγάλωσαν οι έφηβοι ,βρήκαν από τις κρυπτές των μερικά άχρηστα και σκουριασμένα όπλα και έλαμψε η λεβεντιά των Κρητικών βουνών προσήλθε η ψυχή της ψυχής του Κρητικού λαού» ( Περιγραφή Σειραδάκη ) . Ο Γ. Κωστάκης αναγνωρίζεται ένας από τους ήρωες της μάχης στο φαράγγι που με το γερμανικό πολυβόλο που το πήρε στη μάχη και το επιδιόρθωσε και στις αναμνήσεις του έγραφε «Σκέφτομαι που να πάω να στήσω το πολυβόλο και βρήκα το βαθύλακο από πάνω στο μπόρο της Καντάνου πάνω από το δρόμο σε κάτι βράχους μέσα που ήταν σχισμένοι και στη μέση μπήκα, ήταν κατά κάποιο τρόπο φυσικό πολυβολείο οι Γερμανοί ρίχνανε όλμους και πέφτουνε οι σφαίρες σαν χαλάζι «….εκαθηλώθησαν εις τας θέσεις των και άρχισαν καταιγιστικά πυρά εναντίον μας με όλμους ,πολυβόλα και όπλα καθώς επίσης και βομβαρδισμούς από αέρος ( μαρτυρία Π Γεωργιακάκη) Σας επισυνάπτω θεωρημένα τα ιδιόχειρα σημειώματα των Σειραδάκη ,Κωστάκη Γ Φραγκιουδάκη Ν, Μ Αλυζιζακης Μ . Π Γεωργιακάκη και Αλ Κονταδά και το βιβλίο του Βαρδη Βαρνδινογιάννης Η αντίσταση στο ΣΕΛΙΝΟ (εκδόσεις Θεμέλιο ) η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ 27 ΕΩΣ 34

Ζ) Τις αναλυτικές και εμπεριστατωμένες εισηγήσεις των υπηρεσιών σας 20/9/2007 ΑΡ.πρωτ. 20897 20/9/2007 Δ/νση Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς .

Η) Την καταγεγραμμένη πρόταση του Σ.Α.Δ.Α.Σ τμήμα αρχιτεκτόνων Χανίων αρ πρωτ 22/14/9/2007

Θ)Τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας ΕΛΜΕ, ΕΠΑΛ ΚΑΝΤΑΝΟΥ μερικα από τα δημοσιεύματα στο τύπο και οι εκατοντάδες υπογραφές που απαιτούν να χαρακτηριστεί ο παλαιός επαρχιακός δρόμος και το ιστορικό φαράγγι ιστορικός τόπος νεότερο μνημείο και ιστορικό μνημείο μνήμης .

Ι) Την ομόφωνη απόφαση του Ν.Σ Χανίων που υποστηρίζει το χαρακτηρισμό του συγκεκριμένου δρόμου ως νεότερο μνημείο και ιστορικό μνημείο μνήμης.

Κ) Την Αίτηση για τον χαρακτηρισμό του παλαιού επαρχιακού δρόμου .

Λ) Της διαδρομές και της μαρτυρίες για το ολοκαύτωμα της Καντάνου όπως τα έμαθαν οι μαθητές του ΤΕΕ Καντάνου από προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που βιώσαν τα γεγονότα σας επισυνάπτω το αντίγραφο της εργασίας των μαθητών.

Μ) Η Κάντανος έχει κηρυχθεί μαρτυρική πόλη , και στη 15/8/2007 στην Συνεδρίαση των Μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδος 1940-1941 ομόφωνα αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο να υποστηριχθεί η προσπάθεια χαρακτηρισμού ως ιστορικού τόπου του παλαιού επαρχιακού δρόμου που βρίσκεται στο Δήμο Καντάνου

Ν ) Στην έκθεση της Κ.Ε διαπιστώσεων Ωμοτήτων Εν Κρήτη των Καζαντζάκη Κακριδή Καλλιτσουνακη (σας επισυνάπτω αντίγραφο Επισημαίνουν την καταστροφή που υπέστη η Κάντανος από τους Γερμανούς Κατακτητές … Στην Συνέλευση των Σεληνιωτων στις 22 Μαΐου απεφασισθη να πολεμήσουν λέγοντας Ντροπή να περάσουν το φαράγγι μας απολέμιστοι ! θα πολεμήσουμε και ας χαθεί η Κάντανος .

Ξ) Την άποψη της Διεύθυνσης Δασών 2501 /2007 που χαρακτηρίζει τον παλαιό επαρχιακό δρόμο ….ο οποίος αποτελεί κατά την άποψη μας οδικό αρχιτεκτονικό ιστορικό μνημείο αλλά και δυνητικά χρηστικό τεχνικό έργο που πρέπει να προστατευτεί .

Αυτός ο τόπος είναι γεμάτος από τις ανάσες των δικών μας ηρώων των δικών μας ανθρώπων. Παλαίμαχοι της μάχης της Κρήτης προσκυνούν κάθε χρόνο τον ιερό αυτό τόπο και γίνονται εκδηλώσεις μνήμης παρουσία της ανώτατης ηγεσίας της χώρας Περιπατητές από όλα τα μέρη του κόσμου ποδηλάτες σχολικές εκδρομές μικρές και μεγάλες συντροφιές καθημερινά επισκέπτονται το δρόμο για την Ιστορία του και την ομορφιά του .

Κύριε υπουργέ Ζητούμε να μη υπογράψετε την απόφαση του Κ.Σ.Ν.Μ που σβήνει αυτές τις ζωντανές μνήμες αυτές τις ισχυρές παρακαταθήκες Ζητούμε κύριε Υπουργέ να μη χαθεί ένα νεότερο μνημείο που το έκτισαν με τα χέρια τους άνδρες γυναίκες και παιδιά του τόπου μας. Σήμερα έχει ανασταλεί η λειτουργία του Λατομείου μετά τη μάχη που έδωσαν οι κάτοικοι της ΚΑΝΤΑΝΟΥ. Οι τεχνοκράτες κατάλαβαν το έγκλημα. Σας επισυνάπτω την 134/19/2/2008 απόφαση του περιφερειάρχη Κρήτης .

Το υπουργείο πολιτισμού πρέπει να προχωρήσει στη κήρυξη του φαραγγιού και του λιθόκτιστου χειροποίητου δρόμου σε ιστορικό τόπο. Συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις που ορίζει ο 3028/2002 άρθρο 2 12 13 14 15 16 το φαράγγι και ο χειροποίητος λιθόκτιστος δρόμος είναι ποτισμένος με αίμα και αξιοπρέπεια όχι σε επίπεδου μύθου αλλά σε πραγματικά γεγονότα Είναι ένα ιστορικός τόπος ,το φαράγγι ο Σπινιώτης ποταμός ,ο λιθόκτιστος χειροποίητος δρόμος είναι γεμάτος από μνήμες εξαιρετικών γεγονότων και επιβάλλεται η προστασία για την διατήρηση της τοπικής ιστορικής μνήμης , αλλά και της ενθικης μνήμης γιατί εκεί διαδραματίστηκαν γεγονότα που σήμερα όλη η οικουμένη τα προσκυνά ,αλλά και για την αρχιτεκτονική σημασία του παλαιού επαρχιακού δρόμου . Δεν θα προκληθεί καμιά δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού είναι ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΑΣΟΣ. Η πολιτική Ζαχοπούλου δεν πρέπει να συνεχιστεί στο θέμα της Καντάνου όχι στο νέο ολοκαύτωμα της Καντάνου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...