Η «Κρητικοπούλα» επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή από τις 24 Μαρτίου

Date:

Για οκτώ παραστάσεις επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή από τις 24 Μαρτίου η κωμική όπερα του Σπύρου Σαμάρα, η «Κρητικοπούλα», που αποτελεί ένα γοητευτικό μείγμα έρωτα και πατριωτισμού.

H όπερα του κορυφαίου συνθέτη της Επτανησιακής Σχολής παντρεύει τους παραδοσιακούς ελληνικούς ρυθμούς με την ευρωπαϊκή μουσική και τα βιεννέζικα βαλς. Με απλό τρόπο μιλά για τον έρωτα και την επανάσταση στα χρόνια της Ενετοκρατίας. Μέσα από εκπυρσοκροτήσεις, έρωτες, τραγούδια και πεντοζάλη, η Κρήτη  πανηγυρίζει την επανάστασή της και οι πρωταγωνιστές την ένωσή τους.

Η υπόθεση του έργου διαδραματίζεται στην ενετοκρατούμενη Κρήτη (1211-1715), όμως θεωρείται ότι αφορμή για την σύνθεσή του στάθηκαν οι κρητικές επαναστάσεις στα τέλη του 19ου αιώνα, η ίδρυση της Κρητικής Πολιτείας (1896-1913) και, τελικά, η ένωση της Μεγαλονήσου με την υπόλοιπη Ελλάδα μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-3.

Κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης του έργου είναι η όμορφη Κρητικοπούλα, Αρετή, η οποία ντύνεται Μανωλιός για τις ανάγκες του αγώνα και επιτυγχάνει να αποσπάσει από τον Ενετό Δούκα της Κρήτης προνόμια για τους συμπατριώτες της. Με φόντο την «πολιτική» αυτή διάσταση, σε πρώτο επίπεδο πλέκεται ένα γαϊτανάκι από αισθηματικές ιστορίες κάθε είδους, που έχει ως συνέπεια κωμικές καταστάσεις.

«Η Κρητικοπούλα αυθαιρετεί, γιατί περνά πάνω απ’ την ιστορία της Ενετοκρατίας. Δε μπαίνει σ’ αυτήν. Περνά σαν συννεφάκι πάνω από τη δύσκολη ιστορική περίοδο και ψάχνει το φως ενός λαμπρού ήλιου. Έχει όπλο της το χιούμορ και σαν την ηρωίδα της, που είναι κορίτσι ντυμένη αγόρι, φοράει στο δράμα της ρούχα κωμικά» σημείωσε ο σκηνοθέτης της παράστασης, Πέτρος Ζούλιας.

Ο Σπύρος Σαμάρας έγραψε την «Κρητικοπούλα», έναν περίπου χρόνο πριν από το θάνατό του, ενώ το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1916 στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών. Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, η παράσταση σημείωσε εξαιρετική επιτυχία, με τον συνθέτη να επευφημείται στο κατάμεστο θέατρο. Μάλιστα, την πρεμιέρα είχε παρακολουθήσει και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο Πέτρος Ζούλιας, στην πρώτη του συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, δημιούργησε μια σχεδόν ονειρική ατμόσφαιρα στη σκηνή του Ολύμπια, βοηθούμενος από τα σκηνικά και τα κοστούμια της Αναστασίας Αρσένη, τους φωτισμούς της Κατερίνας Μαραγκουδάκη, αλλά και τη χορογραφία του Φώτη Διαμαντόπουλου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...