Η πολιτική στον καιρό της κρίσης – Βασικά σημεία της χθεσινής ομιλίας Μανούσου Βολουδάκη στο ΕΒΕ Χανίων

Date:

Η κοινωνία σήμερα έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στην πολιτική και στους πολιτικούς . Οι πολίτες πιστεύουν – και έχουν δίκιο – ότι η πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζουμε οφείλεται σε λαθεμένες πολιτικές δεκαετιών.Η απώλεια αυτή της εμπιστοσύνης οδηγεί στην καλύτερη περίπτωση σε απάθεια των πολιτών  και στη χειρότερη στην πλήρη απαξίωση της δημοκρατικής λειτουργίας της πολιτείας στο σύνολό της. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο: η αποτυχία του πολιτικού συστήματος οδηγεί σε απομάκρυνση των πολιτών από την πολιτική ζωή, κι αυτή η απομάκρυνση με τη σειρά της οδηγεί σε απαξίωση του πολιτικού συστήματος, που τελικά κάνει την κρίση ακόμη βαθύτερη. Το ζητούμενο είναι η έξοδος από αυτό το φαύλο κύκλο.

Τα βασικά προαπαιτούμενα για την έξοδο από την το φαύλο κύκλο της κρίσης είναι τρία : α) Αποτελεσματική διαχείριση της οικονομικής κρίσης από εδώ και στο εξής β) Αντιμετώπιση και των άλλων διαστάσεων της κρίσης: της κρίσης θεσμών, της κρίσης εμπιστοσύνης γ) Αλλαγή των κομμάτων και του τρόπου λειτουργίας τους, τόσο σε επίπεδο θεσμικό όσο και πρακτικό.

Η κυβέρνηση επιμένει στους ίδιους αδιέξοδους τρόπους λειτουργίας, στις ίδιες αδιέξοδες πολιτικές. Δεσμεύθηκε η ίδια, και δέσμευσε και τη χώρα, με ένα μνημόνιο που πρώτη προτεραιότητα δίνει στις ανάγκες  των δανειστών και όχι των πολιτών της χώρας. Ένα μνημόνιο που δε θα ήταν απαραίτητο, παρά την κακή δημοσιονομική κατάσταση που παρέλαβε πράγματι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αν η ίδια δεν προκαλούσε την κρίση δανεισμού με μια σειρά άστοχων χειρισμών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ως το Φεβρουάριο του 2010, τέσσερις και πλέον μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, η χώρα μπορούσε να δανείζεται κανονικά από τις διεθνείς αγορές. Δεν τα κατάφερε να διαπραγματευθεί για το μνημόνιο όρους σαν αυτούς που πέτυχε η Ιρλανδία, με χαμηλότερο επιτόκιο και χωρίς περιορισμούς της εθνικής κυριαρχίας. Αλλά πώς θα περίμενε κανείς να διαπραγματεύεται αποτελεσματικά στο εξωτερικό μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται στο εσωτερικό της χώρας την απλή εφαρμογή του νόμου, όπως είδαμε πρόσφατα στην περίπτωση της κατάληψης της Νομικής ;

Η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στη διαχείριση του ζητήματος της ανάπτυξης φαίνεται και σε τοπικά θέματα του νομού Χανίων και της Κρήτης. Έτσι βαλτώνουν 300 εκατομμύρια δεσμευμένα για το ΒΟΑΚ στο ΕΣΠΑ, γιατί εδώ και ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει τελικά στην ανάπτυξη των υποδομών. Έτσι βαλτώνουν ακόμα περί τα 70 εκατομμύρια για την επέκταση του αεροδρομίου Χανίων, πάλι από το ΕΣΠΑ, ενώ η ίδια η κυβέρνηση διαβεβαίωνε από τον Νοέμβριο του 2009 ότι το έργο είναι σχεδόν έτοιμο για προκήρυξη.

Η Ν.Δ. έχει αρχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της αλλαγής, και στα τρία βασικά προαπαιτούμενα για την έξοδο από την κρίση. Πρώτα με την ανάληψη των ευθυνών που της αναλογούν για την κρίση που περνά ο τόπος, ιδιαίτερα για την οικονομική κατάσταση. Η παραδοχή του λάθους όπου υπάρχει, είναι προϋπόθεση της εμπιστοσύνης. Στη συνέχεια υποβάλλοντας ολοκληρωμένη πρόταση για την οικονομία, ήδη από το καλοκαίρι του 2010, πρόταση που επικαιροποιείται και συμπληρώνεται διαρκώς. Σήμερα βασικό αίτημα είναι η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου. Έστω κι αν η κυβέρνηση δεν πέτυχε αρχικά αντίστοιχους με την Ιρλανδία όρους, πρέπει να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση ώστε να αποκτήσει και τη δυνατότητα να λάβει μέτρα προωθητικά της ανάπτυξης, όπως οι φοροαπαλλαγές και η ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Παράλληλα η Ν.Δ. θέτει νέες βάσεις στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων, μακριά από μίζερες προσεγγίσεις του παρελθόντος. Σήμερα, δεκαπέντε χρόνια μετά τη νύχτα των Ιμίων, μπορούμε να δούμε καθαρά γιατί στη διαχείριση της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής χρειαζόμαστε αλλαγή πνεύματος από αυτό που οδήγησε σε διαρκείς υποχωρήσεις. Οι επιτυχίες της Κύπρου δείχνουν το δρόμο : ένταξή της στην Ε.Ε., απόρριψη του σχεδίου Ανάν, ανάδειξή της σε βασικό παίκτη στη γεωπολιτική σκακιέρα της Αν.Μεσογείου (καθορισμός ΑΟΖ, κλπ).

Ως προς την κρίση θεσμών και εμπιστοσύνης, η Ν.Δ. έχει ήδη υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως αυτές για την αλλαγή της νομοθεσίας για τις εξεταστικές επιτροπές αλλά και τον έλεγχο των πόθεν έσχες όλων των βουλευτών από το 1974 και μετά. Και βέβαια η Ν.Δ. δείχνει εμπράκτως ότι δεν κουβαλά «βαρίδια» του παρελθόντος, καθώς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους του κόμματος σήμερα βρίσκονται νέα πρόσωπα.

Η Ν.Δ. προχωρά προς την κατεύθυνση της ανατροπής της κρίσης εμπιστοσύνης στην πολιτική, με το άνοιγμα όλων των εσωκομματικών διαδικασιών στην κοινωνία.  Μετά τις ανοιχτές εκλογές για όλα τα όργανα του κόμματος, σήμερα συνεχίζει την οικοδόμηση του ανοιχτού συμμετοχικού κόμματος με τη δημιουργία ενός μηχανισμού συνεργασίας με τους πολίτες μέσα από το διαδίκτυο. Και στο αμέσως επόμενο διάστημα ακολουθεί η εκπόνηση κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο θα προκύψει από συμμετοχικές διαδικασίες, όπου η διαδικτυακή λειτουργία θα είναι και πάλι κομβική, όπως η εποχή απαιτεί, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δε θα λειτουργήσουν και οι παραδοσιακές μορφές συνεργασίας και διαβούλευσης.

Η νέα πορεία της Ν.Δ. δεν ανακόπτεται. Αυτοί που προσπάθησαν να διασπάσουν τη Ν.Δ. δεν τα κατάφεραν.  Αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αυτό δείχνει το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. αλλά και συνολικά η οργάνωση του κόμματος είναι πλέον συμπαγής. Οι συνθήκες της κρίσης επιβάλλουν τα πολιτικά μας κριτήρια να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στοχεύουν στην αντιμετώπιση των πιεστικών προβλημάτων της εποχής. Δε χωρούν στις συνθήκες αυτές ούτε συναισθηματισμοί, ούτε προσωπικές στρατηγικές. Και στα Χανιά,όπως παντού, παλιοί και νέοι φίλοι  επανασυσπειρώνονται για να αγωνιστούν από κοινού για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας. Στον αγώνα αυτό, είναι ευπρόσδεκτοι όλοι όσοι μοιράζονται τις αρχές και τα πιστεύω της παράταξής μας.

(Της ομιλίας ακολούθησε διάλογος με το κοινό)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...