Η πρόσβαση του κοινού στις περιβαλλοντικές πληροφορίες και η απόφαση της ΤΕΔΚ Χανίων για τα αιολικά της “Κ Σάρρας ΑΕ”

Date:

Μάθαμε από τον τοπικό τύπο και ΜΜΕ ότι στην συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Χανίων στις 28/7/2010 δόθηκε το “πράσινο φως” στο  επενδυτικό σχέδιο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών 1002  ΜW στα βουνά της Κρήτης και του νομού Χανίων και τη μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος στην Αθήνα (ΚΥΤ Αχαρνών) από την εταιρεία “Κ. Σάρρας Α.Ε.”.Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση  και απόφαση της ΤΕΔΚ Χανίων  δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι κάτοικοι – ιδιοκτήτες των περιοχών όπου πρόκειται να γίνουν οι επενδύσεις, ούτε οι κάτοικοι – ιδιοκτήτες και πολίτες των χωριών του Αποπηγαδιού που είχαν καταθέσει ένσταση για αυτή την επένδυση στη ΡΑΕ και ζητήσαμε με γραπτή αίτηση μας την χορήγηση αντιγράφου των πρακτικών της απόφασης.

Όμως δεν λάβαμε καμιά απάντηση για αυτό με την υπ΄αρ. πρ. 131856/25-08-2010 αναφορά μας ζητήσαμε την συνδρομή του Συνήγορου του Πολίτη. Στην απάντηση της ΤΕΔΚ (αρ. πρ. 717/13-1012010) αμφισβητήθηκε το «έννομο συμφέρον μας» με την προτροπή να απευθυνθούμε σε αυτήν μέσω της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χανίων. Στη συνέχεια ο Συνήγορος του Πολίτη (αρ. πρ. 131856/46899/2010)  ενημερώνει την ΤΕΔΚ Χανίων ότι: «…τα στοιχεία που ζητά ο κύριος Πετράκης ( αντίγραφο πρακτικών της σχετικής συνεδρίασης του Δ.Σ. για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά του νομού Χανίων από την εταιρεία “Κ. Σάρρας Α.Ε.” )  εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2003/4ΕΚ για την πρόσβαση του κοινού στις περιβαλλοντικές πληροφορίες, η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό μας δίκαιο στις 17-03-2006 (ΦΕΚ 327 Β). Η οδηγία αυτή προσδιορίζει το περιεχόμενο του όρου «περιβαλλοντική πληροφορία» με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια και ευρύτητα. «Περιβαλλοντική πληροφορία είναι κάθε μορφή πληροφορία σχετικά με την κατάσταση του περιβάλλοντος, τους παράγοντες, τα μέτρα και τις δραστηριότητες που το επηρεάζουν ή το προστατεύουν, με τις σχετικές οικονομικές αναλύσεις που χρησιμοποιούνται, καθώς και πληροφορίες  σχετικά με την κατάσταση της υγείας και της ασφάλειας του του ανθρώπου. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει δικαίωμα πρόσβασης στις περιβαλλοντικές πληροφορίες που κατέχονται από τις δημόσιες αρχές ή για λογαριασμό των δημόσιων αρχών χωρίς να επικαλείται την ύπαρξη έννομου συμφέροντος.

Το δικαίωμα του κοινού στην περιβαλλοντική πληροφορία αποτελεί βασική δέσμευση της Ελλάδας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και προστατεύεται από κείμενα αυξημένης τυπικής ισχύος όπως η Σύμβαση του Άαρχους (που κυρώθηκε από την Ελλάδα με τον Ν. 3422/2005).

Κατά συνέπεια για την χορήγηση των απαιτούμενων πρακτικών δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη εισαγγελικής εντολής, ούτε καν η επίκληση ειδικού έννομου συμφέροντος.»

Μετά από αυτά λάβαμε τελικά από την ΤΕΔΚ Χανίων (αρ. πρωτ. 14/12/2010) αντίγραφο των πρακτικών. Σε επόμενο δημοσίευμα μας θα επανέλθουμε για την παρουσίαση τους, αφού μετά κι από την συγκεκριμένη απόφαση, τον  Οκτώβριο του 2010, ερήμην για μια ακόμη φορά των κατοίκων – ιδιοκτητών γης και των πολιτών, δόθηκε από τη ΡΑΕ άδεια για  850 MW από αιολικά στην εταιρεία “Κ. Σάρρας Α.Ε.”.

Κωστής Πετράκης

κοινωνιολόγος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...