Ίδρυμα Μπέρτελσμαν (Γερμανία): Διπλασιασμός της ανεργίας από το 2008 στην ΕΕ – Οι μισοί είναι μακροχρόνια άνεργοι

Date:

Η μακροχρόνια ανεργία εξελίσσεται από την έναρξη της οικονομικής κρίσης σε βασικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Μπέρτελσμαν (Bertelsman Stiftung) στις 28 χώρες της ΕΕ.

Με ποσοστό 18% προηγείται όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα στους μακροχρόνια άνεργους. Ψυχικά προβλήματα, προβλήματα υγείας και κοινωνικός αποκλεισμός συμπεριλαμβάνονται στα αποτελέσματα της πολιτικής της λιτότητας για τους ανέργους

Το 2015 επί συνόλου 22 εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν τα 11 εκατομμύρια, δηλαδή οι μισοί, είναι επισήμως μακροχρόνια άνεργοι και έχουν μάλιστα διπλασιαστεί από το 2008 οπότε ξέσπασε η κρίση.

Η έκταση της κρίσης απασχόλησης είναι όμως σαφώς μεγαλύτερη από αυτήν που δείχνουν οι επίσημοι αριθμοί, διότι δεν συμπεριλαμβάνονται στις στατιστικές οι παραιτημένοι και όσοι επιμορφώνονται.

Ιδίως στις χώρες του νότου, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κροατία, η μακροχρόνια ανεργία είναι ανησυχητικά υψηλή, αφού  κυμαίνεται στο 18% , στο 11% και στο 10,4%  αντίστοιχα, δηλαδή σαφώς πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι 4,3%,

Η κατάσταση αυτή αποτελεί πραγματικό κίνδυνο, αφού έχει ως συνέπεια τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται συνολικά η πολιτική και η οικονομία της αγοράς εξαιτίας της έλλειψης προοπτικής για του πολίτες αυτούς.

Η μακροχρόνια ανεργία, δηλαδή η αναζήτηση εργασίας πάνω από 12 μήνες,  δημιουργεί υψηλό κόστος για τα άτομα και την κοινωνία, και έχει ως συνέπεια την ακύρωση του ανθρώπινου κεφαλαίου και των μορφωτικών επενδύσεων, ενώ τα συρρικνούμενα ποσοστά απασχόλησης μειώνουν την αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας και την αναπτυξιακή δυναμική μιας οικονομίας.

Η έκταση της κρίσης απασχόλησης είναι μάλιστα σαφώς μεγαλύτερη απ’ αυτήν που δείχνουν οι επίσημοι αριθμοί, διαπιστώνει η έρευνα του ιδρύματος Μπέρτελσμαν.

Πρόβλημα των λίγων στην Γερμανία – Μαζικό στον νότο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η σημαντική διαφορά σε σχέση με τις χώρες του νότου, είναι ότι στη Γερμανία η μακροχρόνια ανεργία είναι πρόβλημα συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, ενώ στη νότια Ευρώπη είναι ένα μαζικό φαινόμενο που «απειλεί την οικονομική ανάκαμψη  της Ευρώπης. Η μακροχρόνια ανεργία δεν επιβαρύνει  μόνο τα δημόσια οικονομικά, αλλά και τους πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική και χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην οικονομία της αγοράς», ενώ παράλληλα δημιουργεί κοινωνικό αποκλεισμό, ψυχικά προβλήματα και προβλήματα υγείας όπως τονίζει το ινστιτούτο Μπέρτελσμαν.

Στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Κροατία πάνω από το 10%  των ανέργων πολιτών με μεσαία επαγγελματική κατάρτιση και το 5% με υψηλή επαγγελματική κατάρτιση είναι μακροχρόνια άνεργοι. Αντίθετα, στη Γερμανία σχεδόν το 26% των μακροχρόνια ανέργων είναι πάνω από 55 ετών, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για τις ηλικίες αυτές είναι 14%.

Στην έρευνα συνυπολογίστηκε και η λεγόμενη «κρυμμένη» μακροχρόνια ανεργία, όπως οι άνεργοι που συμμετέχουν σε προγράμματα «καταπολέμησης της ανεργίας» και συνήθως δεν συμπεριλαμβάνονται, οι απογοητευμένοι που δεν αναζητούν πια εργασία αλλά και όσοι αναζητούν μεν αλλά δεν είναι διαθέσιμοι βραχυπρόθεσμα στην αγορά εργασίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ιταλία, το 9% των ανέργων αναζητά μεν εργασία αλλά δεν εμφανίζεται στις στατιστικές των ανέργων. Συνολικά στην Ευρώπη, οι μακροχρόνια άνεργοι πολίτες οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στις στατιστικές ανέρχονται σε 11 εκατομμύρια.

«Περισσότερα από 22 εκατομμύρια άνεργοι πολίτες στην ΕΕ θα εργάζονταν ευχαρίστως, αλλά δεν βρίσκουν τρόπο να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Η πολιτική πρέπει επιτέλους να κάνει περισσότερα ώστε να αξιοποιήσει αυτό το  δυναμικό», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ααρτ  Ντε Γκόις, επικεφαλής του ιδρύματος Μπέρτελσμαν.

 

tvxs.grthepressproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...