Ίδρυση Ινστιτούτου Διαστημικής και επίγειας Αστροφυσικής στο ΙΤΕ

Date:

Στη Βουλή συζητήθηκε την Τρίτη το απόγευμα η Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλη Σοφ. Στρατάκη προς την Υπουργό Παιδείας, δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σχετικά με την ίδρυση Ινστιτούτου Διαστημικής και επίγειας Αστροφυσικής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο.  Ο Υφυπουργός Παιδείας κ.Πανάρετος, απαντώντας στην Ερώτηση του κ.Στρατάκη, αφού τον συνεχάρη για την πρωτοβουλία του να καταθέσει μία ερώτηση για ένα εξειδικευμένο επιστημονικό θέμα που δεν είναι από τα συνήθη για τα οποία προκαλούνται ερωτήσεις, επεσήμανε ότι μπορεί να είχε εγκριθεί ήδη από το 2007 από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας, όμως, δεν έγινε καμία ενέργεια από την προηγούμενη κυβέρνηση για το θέμα στο διάστημα που μεσολάβησε.

Όμως, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, απαιτούνται σημαντικά ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία ενός τέτοιου Ινστιτούτου, που αυτή τη στιγμή, με δεδομένη τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί μία τέτοιου είδους χρηματοδότηση.  Ο κ.Στρατάκης από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον κ. Πανάρετο για την αντίληψη που εκφράζει σε σχέση με την ίδρυση αυτών των Ερευνητικών Ιδρυμάτων, διότι και ως Πανεπιστημιακός είναι πιο κοντά στα αντικείμενα αυτά.

Επεσήμανε στον Υφυπουργό ότι από την επικαιροποιημένη μελέτη σκοπιμότητας, οικονομοτεχνική και μελέτη δαπανών, προκύπτει ότι είναι εφικτή η ίδρυση του Ινστιτούτου, ικανοποιώντας και την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας.

Ο κ. Στρατάκης τόνισε, ακόμη, την αναγκαιότητα προώθησης αυτών των Ινστιτούτων που είναι πάρα πολύ χρήσιμα, όχι μόνο για την προβολή της χώρας αλλά κυρίως, για την συμμετοχή της χώρας και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αυτό που λέμε Κοινωνία της Γνώσης.

“Αλλά όμως θα ήθελα να επισημάνω ξανά ότι η ανάγκη ίδρυσης αυτού του Ινσιτούτου είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ επίκαιρη και επιτακτική, με την έννοια ότι υπάρχουν εξελίξεις και υπάρχουν επιστήμονες στο διεθνή χώρο που μπορούν να αξιοποιηθούν. Με δεδομένο ότι το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν σε επίπεδο Ευρώπης, δεν θα πρέπει να αφήσουμε την ευκαιρία αυτή να πάει χαμένη. Τη συμμετοχή δηλαδή της χώρας στο Ευρωπαϊκό επιστημονικό και τεχνολογικό γίγνεσθαι, και  θεωρώ ότι μπορεί να πολλαπλασιασθεί αυτή η συμμετοχή μας, με την ίδρυση και αυτού του Ινστιτούτου”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο κ.Στρατάκης υπογράμμισε ότι επειδή ακριβώς στην ίδια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας υπήρξαν δύο ομόφωνες αποφάσεις, είναι τουλάχιστον άδικο από τη στιγμή που υλοποιήθηκε η μία από αυτές, για την ίδρυση ενός άλλου παρόμοιου Ινστιτούτου στη Δυτική Ελλάδα, να μην υλοποιηθεί και η δεύτερη, όταν μάλιστα υπάρχουν και επίσημα στοιχεία τα οποία λένε ποιά είναι η μεγάλη αξία της επιστημονικής ομάδας, η οποία θα ασχοληθεί με τα ζητήματα της αστροφυσικής και που θα συνεισφέρουν στην Κοινωνία της Γνώσης.

Και τέλος, κάλεσε τον κ.υφυπουργό να ξαναδεί με προσοχή το θέμα, γιατί αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί μία κυβέρνηση που την ενδιαφέρει η πρόοδος και κυρίως την ενδιαφέρει να περάσει στην κοινωνία ότι η συμμετοχή της έρευνας και της τεχνολογίας είναι πάρα πολύ σημαντική και στην παραπέρα ανάπτυξη και ως τέτοια αν την αντιμετωπίσουμε, μπορούμε πράγματι να επιλύσουμε πολλά από τα προβλήματα που και σήμερα αντιμετωπίζουμε και ως χώρα και ως κοινωνία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...