IIF: Τρεις φορές σκληρότερο το ελληνικό μνημόνιο από το ιρλανδικό!

Date:

Την ώρα που η Αθήνα κοιτά μόνο με κιάλια την έξοδο από το τούνελ της ύφεσης, η Ιρλανδία βλέπει ήδη φως…

Συγκρίνοντας τα διαθέσιμα στοιχεία για την Ελλάδα και την Ιρλανδία, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο σε έκθεσή του καταλήγει στην εκτίμηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν σχεδόν τρεις φορές πιο σκληρό από το αντίστοιχο ιρλανδικό.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση στην οποία συγκρίνονται οι συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής στις δύο χώρες για τη διετία 2010-2012, στη χώρα μας η προσαρμογή έφτασε το 5,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, όταν στην Ιρλανδία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 1,7%.

Παράλληλα το Ινστιτούτο εκφράζει τον προβληματισμό του για τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς η χώρα μας παραμένει ακόμα αποκλεισμένη από τις αγορές.

«Εννέα μήνες μετά το PSI παραμένουν αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η επιστροφή στις αγορές παραμένει πολύ μακριά», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Τέλος, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο σημειώνει πως η Ελλάδα παραμένει σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς θα πρέπει να εφαρμόσει δημοσιονομικά μέτρα 7,4% του ΑΕΠ το διάστημα 2013-2014, τα δύο τρίτα των οποίων έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, οδηγώντας το 2013 το πραγματικό ΑΕΠ χαμηλότερα κατά 4-5% και προσθέτοντας άλλες 10 ποσοστιαίες μονάδες στο δημόσιο χρέος.

Η Ιρλανδία επιστρέφει στις αγορές

Το πιο αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή της στις χρηματαγορές πραγματοποίησε χθες η Ιρλανδία, διαθέτοντας μακροπρόθεσμα (δεκαετή) ομόλογα και αρχίζοντας ήδη να καλύπτει τις δανειακές ανάγκες του 2014.

Το Δουβλίνο επιδίωκε να αντλήσει 5 δισ. ευρώ και οι προσφορές ανήλθαν στα 12 δισ. ευρώ, με τον υπουργό Οικονομικών Μάικλ Νούναν να κάνει λόγο για «πρωτοφανές» επενδυτικό ενδιαφέρον. Το δε επιτόκιο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 4%, επιβεβαιώνοντας ότι η «μνημονιακή» Ιρλανδία δανείζεται πλέον φθηνότερα από την Ιταλία και την Ισπανία.

Η χθεσινή δημοπρασία φέρνει επίσης πιο κοντά την προοπτική συμμετοχής της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ΟΜΤ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει την στήριξη της Φρανκφούρτης στο κρίσιμο διάστημα μετά την λήξη του δανειακού προγράμματος στο τέλος του έτους.

Μπορεί δε να πείσει την Moody’s, το μόνο από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που επιμένει να χαρακτηρίζει «σκουπίδι» τα ιρλανδικά ομόλογα, να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Η χθεσινή δημοπρασία αποτυπώνει μεν την ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την Ιρλανδία, δεν συνεπάγεται ωστόσο οφέλη για τους φορολογούμενους της χώρας που βρίσκονται αντιμέτωποι με τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμα σκληρής λιτότητας, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τις Βρυξέλλες για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η χώρα μπορεί να εξήλθε από την ύφεση χάρη στην ανάκαμψη των εξαγωγών, όμως η εγχώρια οικονομία στενάζει υπό το βάρος της υψηλής ανεργίας που κυμαίνεται στο 14%

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...