Ημερίδα χθες στα Χανιά με αντικείμενο την κομποστοποίηση στο ΕΜΑΚ Χανίων

Date:

Η ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΤΕΚ Κρήτης, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Bioforsk και τη ΔΕΥΑ Χανίων οργάνωσαν χθες στο ξενοδοχείο ΑΚΑΛΙ ημερίδα στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΟΧ «Βελτιστοποίηση Ανάκτησης & Κομποστοποίησης του Οργανικού Κλάσματος των Στερεών Αστικών Αποβλήτων & Αποτελεσματική Αξιοποίηση του Κομπόστ σε Αγροτικές και Περιβαλλοντικές Εφαρμογές» με αντικείμενο την κομποστοποίηση στο ΕΜΑΚ Χανίων από τα αστικά απόβλητα του Ν. Χανίων και με γενικότερο τίτλο «Κομποστοποίηση – Τη σημαίνει. Πόσο χρήσιμο είναι το παραγόμενο κόμποστ για το περιβάλλον και τις καλλιέργειες».

Σκοπός της ημερίδας αυτής ήταν η ενημέρωση των Αγροτών, Καλλιεργητών, Γεωπόνων και Έμπορων Γεωργικών Ειδών για την παραγωγή, τη διάθεση και την αξιοποίήση του κομπόστ (χαρακτηριστικά, ποιότητες κτλ) που παράγεται από τα αστικά απορρίμματα των Χανίων στις εγκαταστάσεις της ΔΕΔΙΣΑ.

Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση το κομπόστ είναι μια άριστη λύση για την οικολογική λιπασματοποίηση των εδαφών, πολλά εκ των οποίων είναι στα πρόθυρα της ερημοποίησης.

Πάρα πέρα οι αγρότες καλλιεργητές μπορούν να εφοδιάζονται το κομπόστ σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τα μέχρι τώρα λιπάσματα και παράλληλα να επιτυγχάνουν θεαματικά αποτελέσματα.

Στην εκδήλωση αναφέρθηκε ότι προσεχώς η ΔΕΔΙΣΑ θα διαθέτει και ειδικούς κάδους για παραγωγή κομπόστ από ιδιώτες με στόχο την αποσυμφόρηση του όγκου των απορριμμάτων που διοχετεύονται στο εργοστάσιο της Κορακιάς.

Κομπόστ το φυσικό λίπασμα

Πιο αναλυτικά: Φυτικό λίπασμα δημιουργείται όταν τα βακτηρίδια και οι μύκητες αποσυνθέτουν τα οργανικά σκουπίδια (φλούδες φρούτων, υπολείμματα τροφών).

Θα μπορούσαμε να παραγάγουμε λίπασμα από το 50% τ6ων οικιακών απορριμμάτων. Με τον τρόπο αυτό θα ήταν δυνατό να παραγάγουμε νέο χώμα, που να αναπληρώνει τη διάβρωση και να περιορίζεται η ανάγκη για τεχνητά (και ρυπογόνα) πρόσθετα εδάφους.

Αν ανακυκλώναμε τα οργανικά σκουπίδια, ο όγκος των οικιακών σκουπιδιών θα μειωνόταν περίπου στο μισό, και επομένως η ζημιά στο περιβάλλον θα ήταν μικρότερη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...