Ημερίδα: «Οι μελέτες Γεωλογικής Καταλληλότητας (ΜΓΚ) στα πλαίσια εκπόνησης ΓΠΣ-ΣΧΟΟΑΠ: Προβλήματα και δυνατότητες» στο Ηράκλειο

Date:

Τα τελευταία χρόνια η μεγάλη συχνότητα φυσικών καταστροφών και η αστοχία μεγάλων έργων υποδομής έχει αναδείξει ως κορυφαία αναγκαιότητα για την ασφαλή εκτέλεση και λειτουργία των πάσης φύσεως τεχνικών έργων, το σωστό σχεδιασμό και την εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών.

Παράλληλα, η αστικοποίηση και η ανάγκη για επέκταση των πολεοδομικών ιστών αφενός έχει εντείνει τις πιέσεις στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον, αφετέρου όμως καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για ορθολογικό σχεδιασμό και χωροθέτηση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Κοινή συνισταμένη και των δύο παραπάνω περιπτώσεων είναι η ποιότητα του υπεδάφους και η καταλληλότητά τους για τις ποικίλες χρήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Η Ελληνική νομοθεσία έχει προβλέψει κατά το σχεδιασμό μεγάλων τεχνικών έργων και τη χωροταξική οργάνωση των σύγχρονων πόλεων την εκπόνηση των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας που σκοπό έχουν την αναγνώριση των τεχνικών και φυσικών χαρακτηριστικών των πετρωμάτων που θα φιλοξενήσουν τις διάφορες δραστηριότητες, την αναγνώριση και αξιολόγηση φυσικών διεργασιών που διαχρονικά επιδρούν στο χώρο και στα πετρώματα, στην αξιολόγηση της επίδρασης που το αβιοτικό περιβάλλον  (πετρώματα, έδαφος, νερό) διαδραματίζει στο ευρύτερο φυσικό και ανθρωπογενές και στην ταξινόμηση των πετρωμάτων σε σχέση με την καταλληλότητα ανάπτυξης διαφόρων δράσεων και χρήσεων σε αυτές.

Οι μελέτες αυτές είναι συνεπώς το πρώτο εργαλείο που θα πρέπει κανείς χρησιμοποιήσει κατά το σχεδιασμό τεχνικών έργων, ασχέτου κλίμακας, όπως επίσης και κατά τη χωροθέτηση και επέκταση των σύγχρονων πόλεων μέσα από την εκπόνηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) και των Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ).

Η Ελληνική Γεωλογική Εταιρία, πού φέτος γιορτάζει τα 60 χρόνια λειτουργίας της, καθώς και οι: ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Παρ. Κρήτης, Τ.Ε.Ε./Τμ. Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης, ΙΓΜΕ/περιφερειακή μον. Κρήτης, και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο: «Οι μελέτες Γεωλογικής Καταλληλότητας (ΜΓΚ) στα πλαίσια εκπόνησης ΓΠΣ-ΣΧΟΟΑΠ: Προβλήματα και δυνατότητες».

Στόχοι της ημερίδας είναι η ανάλυση της σκοπιμότητας εκπόνησης των ΜΓΚ, η διεξοδική συζήτηση επί των επιμέρους παραμέτρων που θα πρέπει να αξιολογούνται, η συζήτηση παραδειγμάτων και προβληματισμών που έχουν προκύψει κατά την εκπόνηση σχετικών μελετών, η παράθεση των δυνατοτήτων που προσφέρονται για προστασία του περιβάλλοντος και ορθολογική ανάπτυξη των σύγχρονων πόλεων και τέλος η ανάδειξη των ΜΓΚ ως σημαντικών εργαλείων για το σωστό σχεδιασμό και τη μελέτη των σύγχρονων τεχνικών έργων και τη χωροταξική οργάνωση των σύγχρονων πόλεων. Η ημερίδα συνεπώς απευθύνεται κυρίως σε γεωλόγους και μηχανικούς, αλλά επίσης και στους υπαλλήλους τεχνικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στο σχεδιασμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση σχετικών έργων.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της ημερίδας:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Ηράκλειο, 21-2-2011, 9:00

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Λεωφ. Σοφ. Βενιζέλου, Κόλπος Δερματά

9:00-9:30 Προσέλευση
9:30-10:00 Σύντομοι χαιρετισμοί – Βράβευση Συνταξιοδοτηθέντων Συναδέλφων
10:00-10:30 Α. Βαλαδάκη: «Η συμβολή των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας των ΓΠΣ – Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., στο Περιβάλλον και την Ανάπτυξη. Μια Ανασκόπηση»

Δ/νση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών, Υ.Π.Ε.Κ.Α

10:30-11:00 Β. Σφακιανάκη: «Η αναγκαιότητα των ΜΓΚ στα ΓΠΣ – ΣΧΟΟΑΠ»

Εκπρόσωπος ΤΕΕ/ΤΑΚ

11:00-11:30 Β. Χρηστάρας: «Η Μεθοδολογία τεχνικογεωλογικών μελετών»

Καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας, ΑΠΘ

11:30-12:00 Διάλειμμα για καφέ
12:00-12:30 Ε. Στειακάκης: «Τεχνικά έργα και Γεωτεχνική Έρευνα στην Κρήτη»

Λέκτ. Τεχνικής Γεωλογίας, ΜΗΧΟΠ, Πολ. Κρήτης

12:30-13:00 Ε. Λέκκας: «Προσδιορισμός Γεωδυναμικών Διεργασιών και Εκτίμηση Φυσικών Κινδύνων στα πλαίσια εκπόνησης των ΜΓΚ των ΓΠΣ – ΣΧΟΟΑΠ»

Καθ. Δυναμικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, ΕΚΠΑ

13:00-13:30 Α. Γκανάς: «Αποτύπωση και Χαρακτηρισμός ενεργών ρηξιγενών ζωνών στο Ηράκλειο Κρήτης»

Ερευνητής, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο-Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

13:30-14:00 Χ. Φασουλάς: «Δυνατότητες Προστασίας και Καταγραφής της Γεωλογικής κληρονομίας κατά την εκπόνηση ΜΓΚ»

Τμ. Γεωποικιλότητας, ΜΦΙΚ, Παν. Κρήτης

14:00-15:00 Παρεμβάσεις – Συζήτηση

Το τελικό πρόγραμμα και λεπτομέρειες για τις περιλήψεις θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (www.crete-region.gr), της ΕΓΕ (www.geosociety.gr) του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./ΠΚ (www.geoteepk.gr) και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (www.nhmc.uoc.gr)

Η Ημερίδα είναι υπό την Αιγίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

και Συνδιοργανώνεται από:

  • Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, παράρτημα Κρήτης
  • Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τμήματα Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης
  • Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών Ελλάδας, Περιφερειακή Μονάδα Κρήτης
  • Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...