Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου: Περάτωση με ιδιαίτερο προβληματισμό του ελεύθερου σεμιναρίου “Κρητικό Δίκαιο & Σύγχρονα Προβλήματα”

Date:

Του συνεργάτη Γιάννη Τσουρή, αναλυτή – μελετητή αρχιτέκτονα

–         Δε θα επαναλάβομε το τυπικό «περατώθηκε με επιτυχία… κλπ, σεμινάριο», που είθιστε να γράφεται και να λέγεται κατά τα οιοθώτα.

–         Θα κάνουμε μνεία συνοπτικά, σε ένα ελεύθερο σεμινάριο για το κοινό, που ενδιαφέρεται (έχει σημασία αυτό) διότι πρόκειται για «ειδικό κοινό», που ψάχνει, προβληματίζεται, σκέπτεται και εκφράζει τον προβληματισμό του για τα σύγχρονα προβλήματα, κοινωνικά, γεωπολιτικά, και που στην κρίσιμη περίοδο αυτή, γεωπολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων και καταστάσεων, μπορεί να δει, συγκρίνει και αναλύσει με βάση τώρα το «Κρητικό δίκαιο» της πάλαι ποτέ Κρητικής Πολιτείας.

–         Σε εβδομαδιαίες συναντήσεις, αρκετοί σκεπτόμενοι συμπολίτες, συμμετείχαν όχι μόνον σαν ακροατές, αλλά και ως ερωτώντες με συχνά τοποθετήσεις τους, στις ιστορικές αναλύσεις, και νομικές – κοινωνιολογικές επισημάνσεις του εισηγητή του σεμιναρίου και Διευθυντή του Ινστιτούτου Ιστορικού Ερευνητή Δικηγόρου Στρατή Παπαμανουσάκη.

–         Κυρίαρχα θέματα του σεμιναρίου, που παρουσιάστηκαν με ευρύ λόγο, επισημάνσεις ιστορικά στοιχεία ήταν: οι γενικές αρχές και ρήτρες του Κρητικού Δικαίου – ο συγκρητισμός ελευθερίας και νόμου – οι εξελίξεις του ανατολικού ζητήματος.

–         Ή Ένωση της Κρήτης και τα Διεθνή δημοψηφίσματα – Η Ελληνική πτώχευση του 1897 και το οθωμανικό χρέος – Η επιβίωση των θεσμών του Κρητικού Δικαίου – Το καθεστώς των Δημοσίων γαιών στην Κρήτη – Η οροφοκτησία στην Κρήτη – Η Διοίκηση και αυτοδιοίκηση της Κρήτης – Το εκκλησιαστικό καθεστώς της Κρήτης κλπ.

–         Ιδιαίτερη όμως σημασία και ίσως το σημαντικότερο μέρος του σεμιναρίου ήταν οι συζητήσεις και σκέψεις των παρευρισκομένων, μετά το πέρας των εισηγήσεων. Οι παρατηρήσεις – αναλύσεις και τοποθετήσεις τους ιστορικές – κοινωνικές – οικονομικές φωτογράφισαν καταστάσεις οι οποίες στην πορεία του σεμιναρίου σε λίγο χρόνο εκδηλώθηκαν και επιβεβαιώθηκαν προφητικά.

Οι αναλύσεις στις εξελίξεις και την πορεία π.χ. του Ανατολικού ζητήματος, επιβεβαιώνονται με την πορεία που όλοι γνωρίζουμε σήμερα από τα διαρκή τεκταινόμενα στα Αραβικά κράτη. Η Ένωση της Κρήτης και τα διεθνή δημοψηφίσματα, η Κρητική – Ελληνική γη, έχει να κάνει με τις εταιρικές καταπατήσεις Κρητικής γης από τα Αιολικά Πάρκα (εδώ δόθηκε έμφαση και εκτενής ανάλυση στο θέμα αυτό). Η αυτοδιοίκηση της Κρήτης, κυρίαρχο μοντέλο προϋπάρχων του Καποδιστριακού και σήμερα Καλλικρατικού δόγματος με γνώμονα τον συγκρητισμό και ότι τον διέπει. Για να φθάσομε έως και σήμερα, που η Κυβέρνηση ψάχνει 50 δισεκατομμύρια από τα χρέη, να συζητάμε για πώληση ελληνικής γης – απαλλοτριωμένης ή όχι.

–         Είναι σαφές και βεβαιωμένο κατά την κυρίαρχη άποψη του σεμιναρίου, ότι η ιστορία διδάσκει και επαναλαμβάνεται, εφ’ όσον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι «η δημιουργία του Ελληνικού Κράτους ήταν απαίτηση των δανειστών έναντι των Ελλήνων Επαναστατών του 1821 και των μεγάλων δυνάμεων εποχια, προκειμένου να πάρουν πίσω έντοκα τα δανεικά τους», τόνισε σε σημείο μιας των εισηγήσεών του ο ανεξάντλητος Δικηγόρος Ιστορικός Στρατής Παπαμανουσάκης. (Μήπως πάμε τώρα για δημιουργία νέου Ελληνικού Κράτους); Θα ήταν άδικο να μην γίνει αναφορά στο πρόσωπο του νυν διευθυντή του Ινστιτούτου και οργανωτή ακόμα ενός τέτοιου σεμιναρίου όχι μόνον Ιστορικού, αλλά διδακτικού, και κριτικού και διαλογικού.

Ο συγκεκριμένος συμπολίτης – συνέλληνας – με άριστη γνώση ιστορίας αλλά και της ειδικής Ιστορίας της Κρήτης – με έντονο ερευνητικό και συγγραφικό έργο, αναμφισβήτητα αποτελεί την εξαίρεση στο τέλμα αναζήτησης που έχει περιέλθει η σύγχρονη κοινωνία. Αποτελεί την φωτεινή – σιωπηρή – εξαίρεση στον κανόνα και είναι ευτύχημα που τον διαθέτει ο τόπος μας. Περισσότερα λόγια νομίζω περιττεύουν στην ανιδιοτέλεια και κριτική στάση, που εκδηλώνεται στο πρόσωπο του ανδρός, μέσα στα ανθρώπινα, κοινωνικά και λογικά πρότυπα.

– Συμπερασματικά θα ήθελα να προτρέψω να επαναλαμβάνονται συχνότερα τέτοιου είδους σεμινάρια και να καλέσω τους συμπολίτες, ανεξαρτήτου μόρφωσης να συμμετάσχουν, με έμφαση τους νέους, διότι αυτοί θα πάρουνε ως συνεχιστής τη σκυτάλη σε δύσκολους, ανατέλλοντες καιρούς και ως εκ τούτου θα πρέπει να είναι ώριμοι και προβληματισμένοι και ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...