Κάλεσμα σε απεργία στις 23 Φεβρουαρίου από των Ενιαίο Φορέα Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης

Date:

Το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες πρωτοφανών ενεργειών από την πλευρά της κυβέρνησης που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν δραστικές περικοπές σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας των ΑΕΙ και ωθούν το πανεπιστήμιο σε οικονομικό αδιέξοδο. Με τον τρόπο αυτό μεθοδεύεται η de facto συρρίκνωση και υποβάθμιση του πανεπιστημίου, η οποία σχεδιάζεται να επισφραγισθεί με την ανατροπή του θεσμικού πλαισίου.

Ο κατάλογος των περικοπών είναι μακρύς:

–         Αθέτηση της τετραετούς προγραμματικής συμφωνίας,

–         εφαρμογή της «Μνημονιακής» ρύθμισης 5:1 και στις προσλήψεις των ΑΕΙ,

–         καθυστέρηση διορισμού εκλεγμένων μελών ΔΕΠ,

–         περικοπή πιστώσεων για τους συμβασιούχους διδάσκοντες (ΠΔ407/80),

–         καθυστέρηση αξιολόγησης των ερευνητικών προγραμμάτων (ΘΑΛΗΣ κ.λπ.),

–         αναστολή υποτροφιών ΙΚΥ,

–         περικοπές αποσπάσεων εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στη Σύγκλητο (20/1/2011), η κρατική επιχορήγηση για τις λειτουργικές δαπάνες είναι μειωμένη κατά 30% σε σχέση με την πρόβλεψη της προγραμματικής συμφωνίας. Συγχρόνως το εκτιμώμενο  διαθέσιμο που θα κατανεμηθεί στα Τμήματα για την κάλυψη  των  λειτουργικών τους αναγκών, σε σύγκριση με το ποσό που διατέθηκε το 2010, είναι μειωμένο τουλάχιστον κατά 50% (http://www.soc.uoc.gr/efd/wordpress/wp-content/uploads/2011/02/ΕΙΣΗΓΗΣΗ-ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ-ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ-ΔΑΠΑΝΩΝ-ΠΥ-2011.doc). Ο αριθμός των πιστώσεων για τους συμβασιούχους, με μονομερή απόφαση μεσούντος του Ακαδημαϊκού Έτους, μειώθηκε από 87 σε 73 με αποτέλεσμα η αμοιβή όσων εργασθούν το εαρινό εξάμηνο να μειωθεί από 16% έως και 30%. Η αθέτηση από την κυβέρνηση της προγραμματικής συμφωνίας οδήγησε τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, (http://www.soc.uoc.gr/efd/wordpress/?p=664) ενώ για τον ίδιο λόγο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανέστειλε για δύο μέρες την έναρξη του εαρινού εξαμήνου.

Εκτός από όλα αυτά:

–         Υπάρχει ερώτημα του υφυπουργού ΥΠΔΜΘ προς το Υπ. Οικονομικών και Υπ. Εσωτερικών για ένταξη στη ρύθμιση του 5:1 και των εξελίξεων των μελών ΔΕΠ, (http://www.soc.uoc.gr/efd/wordpress/?p=647).

–         Στο Μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση της αναλογίας και πέραν του 5:1 το 2012 και 2013 (ftp://ftp.soc.uoc.gr/efd/MNHMONIO/2010_05_04_Parartima3.pdf σελ. 17 και 18).

–         Στο πλαίσιο σύνταξης του ενιαίου μισθολογίου εντείνεται η φημολογία για κατάργηση επιδομάτων (π.χ. διδακτικής προετοιμασίας, βιβλιοθήκης).

Οι ανωτέρω περικοπές γίνονται σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση μεθοδεύει την κατάθεση νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει απορρίψει το «κείμενο διαβούλευσης» και συγχρόνως έχει καταθέσει προτάσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση του πανεπιστημίου. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι ο διάλογος ήταν προσχηματικός, όπως εξίσου προσχηματικές έχουν πλέον αποδειχθεί και πομπώδεις  διακηρύξεις περί «αριστείας», «αναβάθμισης», «αξιολόγησης» κ.ά.

Συγχρόνως η κυβέρνηση ασκεί συστηματική απαξιωτική επικοινωνιακή πολιτική που προσβάλει το πανεπιστήμιο, την προσωπικότητα και το έργο των πανεπιστημιακών. Μέρος της χυδαίας αυτής επίθεσης είναι και η ανάθεση «δημοσκοπήσεων» με καθοδηγούμενες ερωτήσεις προς αλίευση των επιθυμητών απαντήσεων.

Η κατάσταση που ήδη έχει διαμορφωθεί, και πολύ περισσότερο αυτή που προδιαγράφεται, ξεπερνάει κάθε αποδεκτό όριο. Η αποδοχή των διαδοχικών περικοπών και η διαχείριση της μιζέριας οδηγεί το πανεπιστήμιο σε πλήρες αδιέξοδο. Η επίθεση στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο αφορά το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας και συνεπώς οφείλουμε όλοι (διδάσκοντες, φοιτητές, διοικητικοί υπάλληλοι) με κάθε τρόπο πλέον, να μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί η καταστροφική πολιτική των εντολοδόχων της «τρόικας».

Απαιτούμε:

–         Άμεση διακοπή της συκοφαντικής επικοινωνιακής πολιτικής κατά των ελληνικών πανεπιστημίων.

–         Εκπλήρωση στο ακέραιο των συμβατικών υποχρεώσεων της πολιτείας.

–         Άμεσο διορισμό του συνόλου των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ.

–         Εναρμόνιση της μείωσης των πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες (ΠΔ407/80) με παράλληλη προκήρυξη θέσεων ΔΕΠ.

–         Άρση του περιορισμού 5:1 για τις προσλήψεις στα ΑΕΙ.

–         Άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και έναρξη της χρηματοδότησης των ερευνητικών προγραμμάτων.

–         Άρση του περιορισμού στις υποτροφίες του ΙΚΥ.

Καλούμε τα μέλη του Συλλόγου σε απεργία την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου και συμμετοχή στις σχετικές κινητοποιήσεις.

Η πρόεδρος: Ελένη Φουρναράκη

Ο Γραμματέας: Ευάγγελος Νικολαϊδης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...