Κάλεσμα του Δήμου Σούδας στους μαθητές της Κρήτης να επισκεφτούν τη νησίδα

Date:

Ο Δήμος Σούδας έστειλε προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κρήτης και στις Δ/σεις Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης το ακόλουθο ενημερωτικό έγγραφο σχετικά με την επισκεψιμότητα της ιστορικής και εξαίσιου φυσικού κάλους, νησίδα της Σούδας

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι Δ/ντες, επικοινωνούμε μαζί σας προκειμένου να σας ενημερώσουμε ότι μετά από 13 χρόνια συνεχών και επίμονων προσπαθειών του Δήμου μας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας υλοποιήθηκε με την έναρξη της επισκεψιμότητας στη νησίδα της Σούδας. Συγκεκριμένα την άνοιξη του 2007 ο Δήμος μας σε συνεργασία με το Ναύσταθμο Κρήτης και την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων υλοποίησαν την έναρξη των επισκέψεων στη Νησίδα 2 φορές την εβδομάδα. Η αναχώρηση και άφιξη των επισκεπτών πραγματοποιούνται από το λιμάνι της Σούδας, η διάρκεια της θαλάσσιας εκδρομής είναι περίπου ½ της ώρας, ενώ η παραμονή και η ξενάγηση στη νησίδα διαρκεί περίπου 1 ώρα ( οι επισκέψεις πραγματοποιούνται τους Μήνες από Μάιο έως Οκτώβριο)

Στο χώρο της νησίδας υπάρχει αναψυκτήριο και εκθεσιακός χώρος. Τα βασικά όμως πλεονεκτήματα που διαθέτει είναι το θαυμάσιο γεωφυσικό τοπίο με την πλούσια βλάστηση και την ποικιλία φυτών και το ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η σπουδαία οχυρωματική αρχιτεκτονική του 16ου αιώνα αντιπροσωπευτική των προμαχωνικών συστημάτων των Βενετών.

Σας θέτουμε υπόψιν σας, επίσης και αυτό διαφαίνεται από τα φυλλάδια που συνημμένα σας αποστέλλουμε, ότι πολύ κοντά από το Λιμάνι της Σούδας και σε απόσταση 2 Κm βρίσκονται σπουδαία αρχιτεκτονικά και αρχαιολογικά μνημεία. Όπως ο Αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας πόλης Απτέρας , που η ίδρυση της εκτιμάται από τα Γεωμετρικά χρόνια (8ος πχ αιώνας). ( Ο Αρχαιολογικός χώρος της Απτέρας λειτουργεί καθημερινά, εκτός Δευτέρας, και κατά τις ώρες 8:30 έως 15:00.)

Το φρούριο Κούλες του Σούμπαση που χρονολογείται από το 1867 και το φρούριο Ιντζεδίν το οποίο χτίστηκε το 1870 από το Ρεούφ Πασά, στην ίδια θέση που το 1646 οι πρώτοι Τούρκοι διώχνοντας τους Ενετούς έχτισαν Πύργο. Αποτέλεσε δε το κυριότερο αμυντικό έργο του λιμανιού. Στα μεταγενέστερα χρόνια χρησιμοποιήθηκε κυρίως σα φυλακή πολιτικών κρατουμένων, κρατουμένων του κοινού ποινικού δικαίου αλλά και θανατοποινιτών.

Τέλος σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 10 λεπτών μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Καλλιτεχνικό Χωριό ” Βερέκυνθος΄΄ όπου μπορεί να δει και να αγοράσει από τους ίδιους τους δημιουργούς έργα χειρός μοναδικής καλλιτεχνικής έμπνευσης και δημιουργίας. Λίγο παρακάτω βρίσκεται και το «Συμμαχικό Νεκροταφείο», όπου κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Σε όλη τη διάρκεια του έτους παρατηρείται σε αυτό μεγάλη προσέλευση επισκεπτών.

Τέλος μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια στάση στην Κεντρική Πλατεία του Δήμου μας για να απολαύσετε τον κλειστό κόλπο της Σούδας, να κάνετε τις αγορές σας καθώς και να πιείτε το χυμό ή το αναψυκτικό σας.

Όλα τα παραπάνω σας τα αναφέρουμε διότι θα αποτελούσε ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμάς και το Δήμο μας εάν θα μπορούσατε να επισκεφθείτε και να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι την πλούσια ιστορική και πολιτισμική διαδρομή που σας προαναφέραμε πιστεύοντας ότι θα δείξετε ενδιαφέρον προκειμένου να συμπεριλάβετε την επίσκεψη στη νησίδα και στα μνημεία της περιοχής μας στις καθιερωμένες εκδρομές σας για τη φετινή αλλά και την επόμενη σχολική περίοδο.

Σας ευχαριστούμε θερμά και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και συνεργασία επιθυμείτε. Τα τηλέφωνα στα οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είναι 2821020513 & 6973330184 (Αντιδήμαρχος κ Χρυσούλα Χατζηδάκη).

Με εκτίμηση
η Αντιδήμαρχος Σούδας
Χρυσούλα Χατζηδάκη

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...