Καλύτερες οι συνθήκες για τους 70 μετανάστες – ταξιδιώτες χωρίς «Ιθάκη» του Ελαφονησίου

Date:

Στο ξενοδοχείο «Ελευθερία» λίγο έξω από το Καστέλι κρατούνται οι 70 κι όχι 71 μετανάστες από Ιράκ (κι όχι από Αίγυπτο όπως λανθασμένα είχε αναγραφεί), Ινδία και Πακιστάν, οι οποίοι, μετά την 7ήμερη «Οδύσσειά» τους στα νερά του Λιβυκού Πελάγους, τώρα, μπορεί να μην βρήκαν την «Ιθάκη» τους, την ελευθερία τους, το όνειρο για μια καλύτερη ζωή παραμένοντας μετέωρο. Αναμφισβήτητα πάντως, τα πράγματα γι’ αυτούς είναι αρκετά πιο ελπιδοφόρα, κι οι συνθήκες αρκετά καλύτερες από πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις του παρελθόντος ή του παρόντος σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Θα είναι μία κατάσταση, αυτή της συμπεριφοράς των αρχών, που ήρθε για να μείνει στα Χανιά; Κανείς δεν ξέρει.

Δυστυχώς, αυτή τη φορά, οι αστυνομικές αρχές (που πήραν την υπόθεση από το Λιμενικό ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις) μας απαγόρευσαν να τραβήξουμε φωτογραφίες, χωρίς να μας γνωστοποιήσει τον λόγο γι’ αυτή την απαγόρευση. Ούτως ή άλλως, τα πράγματα φαίνεται να βαίνουν ομαλά, και με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση είναι αρκετά βελτιωμένη σε σχέση με τις πρώτες ημέρες. Μέσα σε κάθε δωμάτιο του ξενοδοχείου «Ελευθερία» βρίσκονται 4 μετανάστες οι οποίοι μπορούν να κάνουν μπάνιο, βρέθηκαν ρούχα και εσώρουχα και σε σχέση με την υγιεινή, η θέση τους είναι πολύ καλύτερη.

Την κατάσταση αυτή επαλήθευσε και ο Μηνάς Βουλγαρίδης, εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου ο οποίος και δήλωσε σχετικά με την κατάσταση που βρίσκονται οι μετανάστες και πρόσφυγες, ότι: «τα προβλήματα που είδαμε είναι πιο πολύ απόρροια των συνθηκών του ταξιδιού, της ταλαιπωρίας και της κακουχίας που πέρασαν. Νέα άτομα όλα, δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Οι συνθήκες εδώ είναι σαφώς καλύτερες, πιο ανθρωπινές, δηλαδή μένουν 3 – 4 άτομα στο δωμάτιο. Οι συνθήκες υγιεινής είναι πολύ καλύτερες».

Πέραν των Γιατρών του Κόσμου, κατά της 6 το απόγευμα στους χώρους του «Ελευθερία» όπου κρατούνται οι «ναυαγοί», βρέθηκαν εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου, μαζί με μέλη του Φόρουμ και του Στεκιού Μεταναστών και μεταφραστή που ήρθε από το Ρέθυμνο για την περίσταση οι οποίοι αφιέρωσαν κυρίως το χρόνο τους σε μία λεπτομερή ενημέρωση για τα δικαιώματά τους. Η ενημέρωση γινόταν σε ένα δωμάτιο με 10 άτομα ανά φορά.

Όπως μας ενημέρωσαν, στο αίτημα τους να προχωρήσουν στην συμπλήρωση αιτημάτων πολιτικού ασύλου, η αστυνομία αρνήθηκε, όμως, τελικά, μία λύση βρέθηκε με το να συλλεχθούν τα ονόματα και οι αριθμοί (σε κάθε μετανάστη από τους 70 έχει δοθεί κι ένας συγκεκριμένος αριθμός από τις αρχές) αυτών που επιθυμούν να προχωρήσουν τις διαδικασίες για πολιτικό άσυλο και να προχωρήσουν αυτές οι υποθέσεις αργότερα μέσω του Δικηγορικού Συλλόγου. Από το Στέκι Μεταναστών και το Φόρουμ Μεταναστών, πέρα από την ενημέρωση και τη βοήθεια στη μετάφραση που προσέφεραν, δόθηκαν επιπλέον ρούχα και εσώρουχα ενώ θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες τις επόμενες μέρες ώστε να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις παρατηρήθηκαν κατά την επίσκεψή τους.

Οι Αιγύπτιοι που τελικά δηλώνουν Ιρακινοί είπαν πως αρχικά πείστηκαν να από τον μεταφραστή τους να δηλώσουν Αιγύπτιοι, κατά την πρώτη μέρα που ήταν στο Λαφονήσι, γιατί, όπως τους είπε, έτσι θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες παραμονής στην Ελλάδα λόγω των καλών διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου. Κάτι που, βεβαίως, στην πορεία αποδείχτηκε αναληθή. Το σίγουρο είναι πως όλοι τους, Ιρακινοί ή Αιγύπτιοι, εκδήλωσαν την επιθυμία τους να προχωρήσουν τις διαδικασίες πολιτικού ασύλου, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Τέλος, όσον αφορά τον 71ο, διαπιστώθηκε πως εμπλέκεται στην υπόθεση διακίνησης των μεταναστών. Αποτελούσε τον άνθρωπο ο οποίος χρησιμοποιούταν από τους τέσσερις Ουκρανούς για να κάνει τις συνεννοήσεις. Ο Πακιστανός που κατηγορείται για διαμεσολάβηση στη διακίνηση λαθρομεταναστών θεωρείται ως μέλος διεθνούς κυκλώματος που διακινεί λαθρομετανάστες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...