Καταδίκη του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου

Date:

Σε συνέχεια των δύο επιστημονικών ημερίδων που διοργάνωσαν στις 19 Απριλίου και 9 Μαΐου 2008, το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) και το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), παρουσίασαν σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη 19 Ιουνίου στην Αθήνα, τις θέσεις τους για το τελικό Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Του Φίλιππου Ζάχαρη

Οι ανωτέρω φορείς καταδίκασαν ομόφωνα το προτεινόμενο Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο, ως αντικείμενο στις αρχές της βιωσιμότητος και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ως βασικές προτεραιότητες του βιώσιμου χωροταξικού σχεδιασμού επεσήμαναν την ανάγκη αποκαταστάσεως των περιβαλλοντικών καταστροφών από την άναρχη αγρία ανάπτυξη (εξυγίανση ακτών, μεταφορά βιομηχανιών κ.λπ.), την απόλυτη προστασία του συνόλου των στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς, την υποχρέωση διαφύλαξης του συνόλου του φυσικού κεφαλαίου και της γεωργικής γης, την ανάγκη κατάρτισης γνησίου δασολογίου και όχι υποκατάστατων αυτού κατά καταστρατήγηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, την άμεση κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, την κατάρτιση βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής με κριτήριο τον έλεγχο της ζήτησης, καθώς επίσης και την ενσωμάτωση του κριτηρίου της περιβαλλοντικής προστασίας σε όλες τις δημόσιες πολιτικές όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητος στην Αθήνα. Παραβρέθηκαν οι κ.κ.: Μαρία Καραμανώφ – Σύμβουλος Επικρατείας, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Μαρία Κόντου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Νικόλαος Μπόκαρης, Δασολόγος – Πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημ. Υπαλλήλων) και Ηλίας Φρυτζαλάς, Χωροτάκτης, Εκπρόσωπος ΠΑΝΔΟΙΚΟ.

Οι θέσεις του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος

Το επιμελητήριο Περιβάλλοντος κατέθεσε τις θέσεις του για το εθνικό χωροταξικό σχέδιο. Ανάμεσα σε αυτές αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο οφείλει πρώτα απ’ όλα να εξοφλήσει το βαρύτατο περιβαλλοντικό χρέος της χώρας και να αποκαταστήσει τις σοβαρές περιβαλλοντικές καταστροφές που έλαβαν χώρα εδώ και καιρό. (εξυγίανση Σαρωνικού, Παγασητικού, Κορινθιακού, μετεγκατάσταση βιομηχανιών, αποκατάσταση βιοτόπων). Κατά δεύτερον να οριοθετήσει και να προστατεύσει αποτελεσματικά το σύνολο του φυσικού κεφαλαίου, και να καταρτίσει γνήσιο δασολόγιο επί τη βάσει ακριβούς επιστημονικής μεθόδου και με τη χρήση όλων των διαθεσίμων στοιχείων (αεροφωτογραφιών, δασικών χαρτών κ.λπ.). Επίσης να διαφυλάξει την γεωργική γη, να σχεδιάσει βιώσιμη ενεργειακή πολιτική και να θεσπίσει κατευθύνσεις τουριστικής πολιτικής που σέβονται την φέρουσα ικανότητα του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας

Τι λέει το ΠΑΝΔΟΙΚΟ

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει μείνει υπερβολικά πίσω στον χωροταξικό σχεδιασμό και απώτερος στόχος του πρέπει να είναι η διατύπωση ενός κατευθυντήριου εργαλείου για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της χώρας τουλάχιστον για τα επόμενα 15 – 30 χρόνια.

Επιπλέον, το περιβάλλον – τόσο το φυσικό, όσο και το ανθρωπογενές, λόγω της άρρηκτης σχέσης τους – τίθεται στις πρώτες σελίδες της παγκόσμιας αναπτυξιακής ατζέντας. Τα παλαιότερα χρόνια, οι μελετητές του χώρου και φορείς λήψεις αποφάσεων απλά καλούνταν να σεβαστούν το περιβάλλον. Τώρα όμως πλέον επιβάλλεται (ως αρχή του σχεδιασμού) όχι μόνο να προστατεύουμε, λέει το ΠΑΝΔΟΙΚΟ, αλλά και να αναπτύσσουμε το φυσικό περιβάλλον. Το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού θα πρέπει να αποτελεί μέσο προστασίας του περιβάλλοντος (φυσικού και ανθρωπογενούς), ρύθμισης των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στο χώρο και, γενικότερα, προάσπισης της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.

Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ ζητά την άμεση απόσυρση του σχεδίου Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού που παρουσίασε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς και ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή και να ξεκινήσει νέα διαδικασία επεξεργασίας νέου χωροταξικού σχεδίου, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες συνθήκες και ανάγκες της χώρας μας.

Ο Σύλλογος των Ελλήνων Αρχαιολόγων

Το παρόν Πλαίσιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως ισχυρίζεται ο εν λόγω σύλλογος, δεν καλύπτει τις σύγχρονες απαιτήσεις που υπάρχουν, καθώς έχει σοβαρότατες ελλείψεις και ασάφειες που επιτρέπουν τη διατήρηση των υφιστάμενων αρνητικών παραγόντων. Ένα Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού θα πρέπει να διέπεται από τόλμη και να λειτουργεί σαν ένα ασφαλές πλαίσιο για την βιώσιμη ανάπτυξη, στοιχεία που το παρόν Σχέδιο δεν διαθέτει.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...