Λιμνοδεξαμενή Ομαλού: Έργο ανάπτυξης ή έργο αυτοκαταστροφής;

Date:

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ως εκ τούτου η αμφισβήτηση της αναγκαιότητάς του για την εκπλήρωση βασικών αναγκών του ανθρώπου είναι αβάσιμη, άστοχη και δεν βρίσκει υποστήριξη από κανέναν σκεπτόμενο πολίτη. Όμως, όπως κάθε δημόσιο αγαθό, έχουμε την υποχρέωση να το διαφυλάξουμε αλλά και να το σεβαστούμε, διαχειριζόμενοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το περιβάλλον, γιατί περιβάλλον & νερό, νερό & περιβάλλον είναι δύο παράγοντες αλληλένδετοι και αλληλοεξαρτώμενοι.

Βέβαια, η συνετή διαχείριση του περιβάλλοντος για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου, προϋποθέτει ότι ο σχεδιασμός και οι  επεμβάσεις στο περιβάλλον θα πρέπει να βασίζονται στην πραγματική και ειλικρινή διαβούλευση, στην αποδοχή άλλων προτάσεων και ιδεών  αλλά και στην εξέταση όλων των παραμέτρων και επιπτώσεων με γνώμονα πάντα την αειφορία δηλαδή την διάσωση και διατήρηση του περιβάλλοντος έτσι ώστε να εξασφαλίζεται μια καλή ποιότητα ζωής όχι μόνο για τις τωρινές αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Όμως απ΄ ότι διαπιστώνεται στην περίπτωση της λιμνοδεξαμενής του Ομαλού, δεν τηρήθηκαν πολλά από τα παραπάνω.

Δηλαδή, προχώρησε η αδειοδότηση κατασκευής ενός μεγάλου για τα δεδομένα της περιοχής έργου, χωρίς έναν σαφή και ξεκάθαρο προσδιορισμό της σκοπιμότητας αυτού του έργου. Υπήρξε μια γενικόλογη αναφορά στην «Ανάπτυξη της Περιοχής» χωρίς να διευκρινίζεται το είδος της επιδιωκόμενης ανάπτυξης, το είδος του επιδιωκόμενου αναπτυξιακού μοντέλου.

Επιπλέον η εξέταση των περιβαλλοντικών παραγόντων είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα αποδείχθηκε ελλιπής, αφού δεν εξετάσθηκαν σε βάθος βασικές περιβαλλοντικές παράμετροι όπως η ιδιαιτερότητα του οικοτόπου, οι σοβαρές επιπτώσεις από τις αλλαγές χρήσεως γης & καλλιέργειας, αλλά κυρίως δεν προτάθηκαν εναλλακτικές λύσεις οι οποίες συνιστούν απαραίτητο στοιχείο μια Μελέτης Περιβαλλόντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Σαφώς, στα πλαίσια λειτουργίας των Καλλικρατικών Δήμων και της αιρετής Περιφέρειας, τα λάθη, οι παραλείψεις αλλά και οι σκοπιμότητες που αφορούν το συγκεκριμένο έργο, καθώς και η ανάκληση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ, είναι ευκαιρία να αποτελέσουν μοχλό εκκίνησης για τον σχεδιασμό ανάπτυξης της περιοχής, με ξεκάθαρους αυτή τη φορά στόχους.

– Είναι ώρα οι φορείς του τόπου ν΄ αποφασίσουν και να διευκρινίσουν στους πολίτες τι είδους ανάπτυξη επιδιώκουν όχι μόνο για την περιοχή του Ομαλού αλλά και για ολόκληρο τον Ορεινό Όγκο. Στοχεύουν δηλαδή σ΄ ένα μοντέλο Ανάπτυξης με μόνο σκοπό τα οικονομικά οφέλη και το κέρδος ή στοχεύουν  σ΄ ένα μοντέλο Βιώσιμης – Αειφόρου – Πράσινης Ανάπτυξης;

Σίγουρα, πολύτιμος χρόνος χάθηκε. Η λογική όμως  να συνεχισθεί οπωσδήποτε το συγκεκριμένο έργο, είτε γιατί υπάρχουν κάποιες υπογραφές, είτε για να μην χαθούν κοινοτικές ενισχύσεις, είναι βέβαιο ότι δεν οδηγεί στην αειφορία, στην βιωσιμότητα, στην πράσινη ανάπτυξη του τόπου που όλοι επαγγέλονται!

– Είναι ώρα να γίνει πλέον από όλους μας κατανοητό ότι το περιβάλλον εκδικείται….Κι όταν έρθει η ώρα να μας εκδικηθεί δεν υπάρχει περίπτωση να μας σώσουν ούτε μερικές υπογραφές αλλά ούτε και οποιεσδήποτε Κοινοτικές ενισχύσεις.

Ιωσηφίνα Γουνάκη

Βιολόγος, MSc.

Υπεύθυνη Τομέα Περιβάλλοντος Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...