Μ. Χρυσοχοϊδης: Σε δύο μήνες θα έχει συσταθεί η «Υποδομές Κρήτης ΑΕ»

Date:

«Σε δύο μήνες θα έχει συσταθεί η εταιρεία Υποδομές Κρήτης ΑΕ με μετοχικό κεφάλαιο πέντε εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα στελέχη που θα απαρτίζουν την εταιρεία θα είναι υπάλληλοι της Εγνατία ΑΡ αλλά και της ΕΔΥΕ ΒΟΑΚ». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος χθες επισκέφτηκε το Ηράκλειο .

Παράλληλα ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε την συγχώνευση των δύο Οργανισμών Ανάπτυξης Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης μετά το τέλος του 2011, ενώ κάλεσε όλους τους φορείς του νησιού να συν-στρατευτούν, ούτως ώστε να διπλασιαστεί η απορρόφηση των έργων από το ΕΣΠΑ.

Τέλος, ο υπουργός έκανε λόγο για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο θα πρέπει να υπογράψουν όλες οι Περιφέρειες του νησιού προκειμένου να υλοποιηθούν τα μεγάλα έργα υποδομών

Η ομιλία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Αναλυτικά στην ομιλία του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προς τους παραγωγικούς φορείς του νησιού μας, είπε:

Φίλες και Φίλοι,

Σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας στη σημερινή μας πρόσκληση. Το Ηράκλειο και η Κρήτη αποτελούν τον πέμπτο σταθμό ενός κύκλου επισκέψεων σε κάθε περιφέρεια με στόχο να επικοινωνήσουμε το σχέδιο μας για την ανάπτυξη, να συνεργαστούμε εντατικά με την τοπική αυτοδιοίκηση, να δεσμευτούμε σε ένα περιφερειακό σύμφωνο ανάπτυξης. Αλλά κυρίως, να σας ακούσουμε, να συζητήσουμε μαζί σας. Τη δυναμική και ιδιαίτερα πολυπληθή επιχειρηματική κοινότητα της Κρήτης.

Η ομιλία μου λοιπόν σήμερα υπηρετεί ένα διπλό στόχο. Από τη μια, να σας παρουσιάσω το αναπτυξιακό μας σχέδιο, που περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που ήδη υλοποιούμε.

Από την άλλη, να σας κάνω σαφές με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι εσείς, η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας, θα είστε ο πρωταγωνιστής αυτού του σχεδίου. Το βασικό σημείο αναφοράς.

Για τον λόγο αυτό, θα ήθελα να ξεκινήσω διαφορετικά τη σημερινή μου ομιλία. Με την προβολή ενός πολύ σύντομου video μιας νέας επιχειρηματία, της κ. Μάρας Καποτά. Ένα video, το οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργάνωσε η Ευρ. Επιτροπή για την προώθηση της επιχειρηματικότητας.

(Προβολή video http://www.youtube.com/watch?v=p58V_qen74M)

Αυτό το video λοιπόν τι μας έδειξε;

Ένα συνηθισμένο γεύμα μίας ελληνικής οικογένειας. Ένα γεύμα, κατά το οποίο όλα τα μέλη της οικογένειας συμμετείχαν, χωρίς κανέναν ενθουσιασμό, δίχως όρεξη, γιατί απλά δεν ήταν ελκυστικό. Το κοριτσάκι, που αντιπροσωπεύει στο video την επιχειρηματική δράση, πήρε την «πρωτοβουλία» και με τα ίδια υλικά που υπήρχαν στο τραπέζι του γεύματος έφτιαξε κάτι καινούριο. Κάτι «διαφορετικό», που φυσικά θα κερδίσει το θαυμασμό και τη ζήτηση των υπολοίπων.

Αυτό είναι και το βασικότερο χαρακτηριστικό του επιχειρηματία. Ότι διαθέτει εσωτερικά κίνητρα για να δραστηριοποιηθεί, ότι δεν επαναπαύεται εύκολα, και χωρίς να τον προτρέψει κανείς, αναλαμβάνει δράση για να δημιουργήσει κάτι καλύτερο. Αυτή ακριβώς η δράση, αυτή η επιχειρηματική πρωτοβουλία θα αποτελέσει και τον πυρήνα του αναπτυξιακού μας σχεδίου.

Ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό εθνικό σχέδιο με δράσεις, πρωτοβουλίες και νομοθετήματα που αλληλοσυμπληρώνονται και ήδη έχουν μπει στο στάδιο της υλοποίησης.

Σχέδιο που σέβεται το δημόσιο χρήμα και θα αξιοποιεί σωστά και με διαφάνεια τα χρήματα των φορολογουμένων.

Σχέδιο για να κινηθεί η σκληρά δοκιμαζόμενη αγορά. Για να βάλουμε τις βάσεις για ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν θα είναι καταναλωτικό κατά 75-80%, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά θα παράγει.

Ένα σχέδιο που δίνει κίνητρα στους νέους μας να επιχειρήσουν, να ανοίξουν τα φτερά τους.

Ένα σχέδιο που έχει ως επίκεντρο και πρωταγωνιστή τον ίδιο τον επιχειρηματία. Τις ιδέες του, την τόλμη του, τη δημιουργικότητά του.

Το ΕΤΕΑΝ

Βασικός και πρωταρχικός μας στόχος είναι βάλουμε φρένο στην καθίζηση της εμπορικής δραστηριότητας. Να ενισχύσουμε τη ρευστότητα στην αγορά. Να αρχίσουν ξανά οι τράπεζες να δανείζουν στις επιχειρήσεις. Αλλά να δανείζουν με επιτόκια ευνοϊκά, με επιτόκια που θα επιτρέψουν σε μια μικρομεσαία επιχείρηση να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και γιατί όχι, να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις.

Για το λόγο αυτό, προχωρήσαμε στη σύσταση του ΕΤΕΑΝ, του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, το οποίο ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή.

Να σας πω με δυο λόγια πως θα λειτουργεί. Δημιουργούνται ταμεία,  στα οποία για κάθε ευρώ που θα βάζει το κράτος μέσα από το ΕΣΠΑ, οι τράπεζες θα βάζουν 2. Αυτά τα 3 ευρώ θα είναι στη διάθεση του μικρομεσαίου επιχειρηματία με τη μορφή ευνοϊκών και χαμηλότοκων δανείων από τις τράπεζες.

Θα αναρωτηθείτε πολλοί και δικαίως, θα συνεργαστούν οι τράπεζες; Ναι θα συνεργαστούν. Και είμαι βέβαιος γιατί απ’ τη μια,  θα δεσμεύονται από την προκήρυξη και από την άλλη, θα κερδίζουν και αυτές, αφού θα υπάρχει μια λογική αμοιβαίου οφέλους. Δηλαδή, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να διευρύνουν το πελατολόγιό τους και να διαχειριστούν περισσότερους πόρους σε μια περίοδο πιστωτικής στενότητας, και οι επιχειρήσεις απ’ την άλλη να δανειστούν φθηνά με μια λογική στοχευμένη, αξιοκρατική, επενδυτική, εξωστρεφή και καινοτόμο.

Και το κάνουμε αυτό χωρίς να ξοδεύουμε αλόγιστα πόρους αριστερά και δεξιά. Και το λέω αυτό, γιατί όλοι γνωρίζετε καλά πως λειτουργούσε παλιότερα το ΤΕΜΠΜΕ. Τις στρεβλώσεις που οδήγησαν στην ενίσχυση επαγγελματιών που δεν είχαν καμία ανάγκη. Γνωρίζετε κι εσείς πολλά τέτοια παραδείγματα. Και γι αυτό δεν θέλω να επεκταθώ.

Θα σας δώσω όμως ένα απλό παράδειγμα για να περιγράψω το όφελος που προκύπτει μία επιχείρηση μέσα από το ΕΤΕΑΝ.

Πχ για ένα 10ετές επενδυτικό δάνειο ύψους €200.000, που χορηγείται από μια τράπεζα με επιτόκιο 8%, μέσα από τη συνδρομή των χρημάτων του ΕΤΕΑΝ,  μετατρέπεται τελικά σε 4%. Έτσι η επιχείρηση θα καταβάλει στο Ταμείο τελικά ως κόστος δανεισμού 44.000 ευρώ έναντι 88.000 ευρώ, που θα κατέβαλλε χωρίς την παρέμβαση του ΕΤΕΑΝ.

Επιπρόσθετα, όταν δίδονται εγγυήσεις του ΕΤΕΑΝ οι συνολικές εξασφαλίσεις που προσφέρουν οι επιχειρήσεις στα δάνεια θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που ζητούνται από τις Τράπεζες χωρίς την παραπάνω εγγύηση.

Επειδή όμως όλα αυτά δεν είναι απλά σχέδια επί χάρτου, σας αναφέρω το συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων που προχωρούμε μέσω του ΕΤΕΑΝ το αμέσως προσεχές διάστημα:

Ξεκίνησε ήδη, και μπορείτε να πάτε στις επιλεγμένες τράπεζες και να ενημερωθείτε, το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», με το οποίο διαθέτουμε μαζί με τις τράπεζες ποσά ύψους 800εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά. Τα κεφάλαια αυτά παρέχονται στους πολίτες υπό μορφή άτοκων ή και χαμηλότοκων δανείων με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Ακόμη, ολοκληρώνονται πολύ σύντομα οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες και το Μάιο βγαίνουν στην αγορά τα προγράμματα:

–               «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

–               «Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ» που αφορά την αλιεία, με συνολικό προϋπολογισμό 105εκατ. ευρώ

–               «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» με αρχικό προϋπολογισμό 450εκατ. ευρώ. Είναι δύο Ταμεία που ξέρω ότι μπορούν να απαντήσουν άμεσα στα τοπικά προβλήματα των πολλών αγροτικών επιχειρήσεων της Κρήτης.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει δημιουργηθεί και θα είναι στην αγορά και το «Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας», με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ. Ένα ταμείο που θα έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων στην ένταξή τους και στη διατήρησή τους στην αγορά εργασίας.

Συνολικά δηλαδή, μιλάμε για ένα πρώτο πακέτο για τη στήριξη των επιχειρήσεων ύψους περίπου 3 δις ευρώ από το ΕΤΕΑΝ που διοχετεύεται στην αγορά από σήμερα και έως το τέλος του χρόνου μέσω ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες.

Παράλληλα, μέσα από την ίδια λογική της συνεπένδυσης με τις τράπεζες, ενεργοποιούμε και το πρόγραμμα JEREMIE για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Μέχρι τέλος του μήνα λοιπόν, ξεκινά πρόγραμμα ύψους 120 εκατ. ευρώ (60 εμείς και 60 οι τράπεζες) απ’ το ταμείο JEREMIE, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που λειτουργούν έως και 3 έτη και έχουν προσωπικό έως και 50 άτομα.

Ακόμη, μέσα στον Απρίλιο θα είναι έτοιμο πρόγραμμα ύψους 60 εκατ. ευρώ για μικροδάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν προσωπικό έως και 10 άτομα.

Φίλες και φίλοι,

Μιλούμε λοιπόν όλοι για την ανάγκη να αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης. Για το πώς δηλαδή θα παράγουμε ως χώρα πλούτο τα επόμενα χρόνια. Αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε πως θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη μετάβαση, αυτή την αλλαγή.  Θα επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος; Θα ξοδέψουμε πόρους για χαμηλής ποιότητας επενδύσεις που δεν επιστρέφουν θέσεις εργασίας στους πολίτες;

Ενδεικτικά σας αναφέρω, εδώ στην Κρήτη στον προηγούμενο μόνο Αναπτυξιακό Νόμο επιδοτήθηκαν 1220 επενδυτικά σχέδια, στα οποία δόθηκαν ενισχύσεις ύψους περίπου 686 εκατ. ευρώ. Ξέρετε πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν; Μόλις 3.122. Δηλαδή ανά 175.000 ευρώ δημιουργήθηκε μια θέση εργασίας!

Ένα άλλο παράδειγμα. Όταν ανέλαβα πριν 5 μήνες βρήκα στα συρτάρια του Υπουργείου 3.000 επενδυτικά σχέδια που δεν είχαν αξιολογηθεί. Τα 2.600 γνωρίζετε τι αφορούσαν; Φωτοβολταϊκά. Και από αυτά τα 2.400 κάτω από 100 κιλοβάτ. Αυτού του είδους την ανάπτυξη επιθυμούμε;

Με το επενδυτικό νόμο κάνουμε πραγματικά μια νέα αρχή. Στοχεύουμε σε μια επιχειρηματικότητα υγιή, βιώσιμη, καινοτόμο, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, θα είναι εξωστρεφής. Επιχειρήσεις δηλαδή, όπως αυτές που ξεκίνησαν εδώ από την Κρήτη, από τολμηρούς Κρητικούς επιχειρηματίες και έχουν γίνει σημεία αναφοράς στον χώρο τους. Επιχειρήσεις στον χώρο της μεταποίησης, του τουρισμού, της ακτοπλοΐας ή και των αερομεταφορών. Ή ακόμα και της πληροφορικής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Forthnet, που ξεκίνησε το ταξίδι της από το ΙΤΕ, εδώ στο Ηράκλειο. Επιχειρήσεις υγιείς, που προσφέρουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Ο νέος επενδυτικός νόμος

Ο νέος επενδυτικός νόμος εκφράζει αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ψηφίστηκε από την αντιπολίτευση και στηρίζεται σχεδόν από το σύνολο των παραγωγικών φορέων της χώρας. Και ξέρετε γιατί;

Γιατί για πρώτη φορά είναι ένας νόμος που δίνει καθαρά αναπτυξιακά κίνητρα. Και προπαντός, είναι ένας νόμος που απευθύνεται σε όλους.

Δηλαδή, για να μιλάμε συγκεκριμένα, είσαι νέος έως 40 ετών και θες να επιχειρήσεις; Θα λάβεις χρηματοδότηση και κεφαλαίου αλλά και των λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ για τα πρώτα 5 χρόνια λειτουργίας της.

Θες να επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες ή να δημιουργήσεις επενδύσεις δικτυώσεις, τα λεγόμενα clusters; Τότε θα έχεις φοροαπαλλαγές, στοχευμένες επιδοτήσεις και ευνοϊκά δάνεια μέσω του ΕΤΕΑΝ.

Θες να αξιοποιήσεις τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου σου, όπως εδώ στην Κρήτη τα τοπικά προϊόντα και το φυσικό πλούτο; Τότε ναι, θα λάβεις επιδότηση, φοροαπαλλαγές και δάνεια από το ΕΤΕΑΝ.

Έχεις μια μεγάλη κερδοφόρα επιχείρηση και επιθυμείς να κάνεις επένδυση πάνω από 50 εκατ. ευρώ; Τότε θα έχεις μέσα από τον επενδυτικό νόμο σταθερό φορολογικό περιβάλλον με φοροαπαλλαγές σταθερές για 8 έως 10 χρόνια.

Θες με αφορμή την κρίση να αναδιαρθρώσεις ή να επεκτείνεις την επιχείρησή σου; Τότε θα έχεις επίσης στοχευμένες επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές για 8 έως 10 χρόνια και ευνοϊκά δάνεια από το ΕΤΕΑΝ.

Είμαι βέβαιος, ότι ανάμεσά σας, ότι σε όλη την περιφέρεια υπάρχουν πολίτες που βλέπουν τον εαυτό τους και την επιχείρησή τους σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες.

Προσωπικά, θα μπω επικεφαλής εκστρατείας ενημέρωσης για τον επενδυτικό νόμο. Σε όλη την περιφέρεια, αλλά και στην Αττική. Προχθές συναντήθηκα με 100 νέους επιχειρηματίες στην Αθήνα, την επόμενη βδομάδα προγραμματίζουμε συνάντηση με τις 200 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, το ίδιο θα κάνουμε και με τις μικρομεσαίες. Θα συναντήσουμε μέχρι τέλος του μήνα τις πρεσβείες και εμπορικούς ακολούθους, τα ξένα ΜΜΕ. Θα δώσουμε παντού το σήμα ότι η Ελλάδα αλλάζει. Ότι δημιουργούμε επιτέλους σαν χώρα ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Αλλά για επιχειρήσεις όμως υγιείς, που πραγματοποιούν επενδύσεις προστιθέμενης αξίας και παράγουν θέσεις εργασίας.

Και εδώ θέλω να σημειώσω κάτι. Είπα και πριν ότι οι επενδύσεις στο αύριο δεν μπορούν να γίνουν με τις λογικές του χθες.

Για το λόγο αυτό, με το νέο νόμο περιφρουρείται η διαφάνεια. Ούτε ένα ευρώ δεν πηγαίνει χαμένο. Ούτε ένα ευρώ δεν σπαταλιέται σε δήθεν επενδυτικά σχέδια και επιδοτήσεις στο κενό. Τελειώνουμε με τις δυσλειτουργικές γνωμοδοτικές επιτροπές, ενώ η αξιολόγηση θα γίνεται κατά 85% ηλεκτρονικά. Ο νέος νόμος θα έχει προϋπολογισμό, σαφή και γνωστό σε όλους. Κάθε Δεκέμβριο θα γνωστοποιούμε τα χρήματα που θα επενδύονται και δυο φορές το χρόνο, θα προκηρύσσουμε επενδυτικά σχέδια συγκεκριμένα, ώστε ο επενδυτής να γνωρίζει πότε, που και μέχρι πόσο μπορεί να επιχειρήσει. Μέσα σε 4 μήνες, και το επαναλαμβάνω μέσα σε 4 μήνες,  θα ολοκληρώνεται η αξιολόγηση του κάθε σχεδίου.

Στα μέσα Μαρτίου λοιπόν είμαστε έτοιμοι να προκηρύξουμε τα πρώτα προγράμματα του επενδυτικού νόμου, το ύψος των οποίων θα φτάσει τα 4 δις ευρώ για το 2011. Στις 15 Μαρτίου λοιπόν προχωράμε στην προκήρυξη προγραμμάτων ύψους 2,15 δις ευρώ. Από αυτά, το 1,5 δις θα είναι καθαρές φοροαπαλλαγές, ενώ τα  650 εκ. ευρώ επιδοτήσεις. Πιο συγκεκριμένα θα δοθούν 400 εκ. για το καθεστώς της περιφερειακής συνοχής, 100 εκ για επενδύσεις τεχνολογικής ανάπτυξης, 100 εκ. για νεανική επιχειρηματικότητα, 50 εκ. για επενδύσεις δικτύωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήσαμε με τις περιφερειακής διοικήσεις, σε συνάντηση που είχαμε πριν 20 μέρες στο Υπουργείο, να φέρουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου έτοιμα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στο καθεστώς της περιφερειακής συνοχής. Δηλαδή επενδύσεις που απαντούν σε τοπικές ανάγκες ή αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Το ίδιο επανέλαβα και στη συνάντηση που είχαμε προηγουμένως με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον κ. Αρναουτάκη, τους Δημάρχους, τους βουλευτές και τις αρμόδιες υπηρεσίες.  Στόχος μας είναι να έχουμε έτοιμο ένα μεγάλο πακέτο επενδυτικών σχεδίων πριν ακόμα προχωρήσουμε στις πρώτες προκηρύξεις του επενδυτικού νόμου στις 15 Μαρτίου.

Το ΕΣΠΑ

Με τους φορείς όμως της Περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης συζητήσαμε και την ανάγκη για στενή συνεργασία και συντονισμό  στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο αιμοδότη της αναπτυξιακής μας προσπάθειας.

Η λογική μας είναι απλή:  Φέρτε έργα ώριμα προς χρηματοδότηση, φέρτε μελέτες, ελάτε να δούμε τι προβλήματα υπάρχουν στα έργα, να τα ξεμπλοκάρουμε ένα–ένα. Αλλά το τόνισα και πριν. Πρακτικές του παρελθόντος δεν θα συνεχίσουν. Τα έργα θα πρέπει πρώτα απ όλα να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις ίδιες τις κοινωνίες, για την ανάπτυξη του κάθε τόπου. Να δημιουργούν θέσεις εργασίας και να αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Και ναι, υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα. Η Ανάβρα στη Μαγνησία αλλά και λίγα χιλιόμετρα μακριά από εδώ, οι Αρχάνες.

Το 2011 είναι για μας χρονιά ορόσημο. Πλέον δεν διαχειριζόμαστε, αλλά υλοποιούμε με άλλες ταχύτητες. Βάλαμε στόχο να διπλασιάσουμε την απορρόφησή του ΕΣΠΑ στοχεύοντας σε δαπάνες τουλάχιστον ύψους 5,2 δις ευρώ. Για την επίτευξη του στόχου αυτού απλοποιούμε δραστικά το σύστημα διαχείρισης και προχωράμε σε αναθεώρηση του Προγράμματος με στόχο την προσαρμογή του στις σημερινές ανάγκες κρίσης της χώρας.

Ήδη μέσα στο 2010, δείξαμε ότι μπορούμε. Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ ξεπέρασε το 18%, όταν ο στόχος ήταν κοντά στο 15%, και ενώ είχαμε παραλάβει το πρόγραμμα τον περασμένο Οκτώβριο με απορρόφηση 2,9%.

Παράλληλα, προχωράμε στην υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων και στον τομέα του τουρισμού, αλλά και της ψηφιακής σύγκλισης.

Όσοι λοιπόν έχετε τουριστικές επιχειρήσεις, και φαντάζομαι είστε πολλοί εδώ, μπορείτε να υποβάλλετε αιτήσεις έως τις 25 Φεβρουαρίου για το πρόγραμμα «Πράσινος Τουρισμός» προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, ενώ την άνοιξη θα βγουν στον αέρα τα προγράμματα «Εναλλακτικός Τουρισμός» και «Εκσυγχρονίζομαι» αρχικού προϋπολογισμού περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Στις δράσεις της ψηφιακής σύγκλισης, παίρνουμε ένα πρόγραμμα με μηδενική απορρόφηση και το αξιοποιούμε στο μέγιστο βαθμό. Στόχος μας είναι, η χώρα μας να συμβαδίσει με την υπόλοιπη Ευρώπη ώστε μέχρι το 2013 να υπάρχει κάλυψη όλου του πληθυσμού με ευρυζωνική πρόσβαση.

Σχεδιάζουμε με επενδύσεις αρχικού προϋπολογισμού τουλάχιστον 120 εκ. €, ώστε να φέρουμε υπηρεσίες ευρυζωνικότητας σε αγροτικές περιοχές που σήμερα δεν υφίσταται καμιά τέτοια υποδομή, εξασφαλίζοντας την συντήρηση και την βιωσιμότητά τους τουλάχιστον για 8 έως 10 χρόνια. Είναι μια προσπάθεια που αφορά και πολλές περιοχές της Κρήτης.

Προχωρούμε στην αξιοποίηση των Μητροπολιτικών Δικτύων Οπτικών Ινών σε 72 πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Ηράκλειο, η Ιεράπετρα, τα Χανιά, ο Άγιος Νικόλαος, το Ρέθυμνο.

Μόλις ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και προχωρά ο διαγωνισμός για την ανάδειξη διαχειριστών οι οποίοι θα αναλάβουν  την αξιοποίηση, τη λειτουργία, την συντήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών που υπάρχουν, αλλά έμεναν μέχρι τώρα αναξιοποίητες.

Στόχος, μέσα από νέες επενδύσεις περίπου 100 εκ. €, τα επόμενα 3 χρόνια είναι να πετύχουμε την αξιοποίηση και ανάπτυξη των υποδομών αυτών ώστε το 20% των νοικοκυριών στις πόλεις αυτές να απολαμβάνουν γρήγορη και ποιοτική ευρυζωνική πρόσβαση, ενώ οι υποδομές αυτές θα είναι έτοιμες να συνδέσουν 30% επιπλέον κατοικίες.

Παράλληλα, πήρε παράταση χθες και τελικά λήγει στις 11 Μαρτίου η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων για τη δράση digi-retail, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, για τη ψηφιακή ενίσχυση  όλων των επιχειρήσεων λιανικής, ανεξαρτήτως προσωπικού ή κύκλου εργασιών.

Τα ΣΔΙΤ

Τέλος, αξιοποιούμε αποτελεσματικά τις Συμπράξεις του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τα γνωστά σε όλους ΣΔΙΤ.

Ένα εργαλείο που στοχεύει στην αξιοποίηση ιδιωτικών πόρων για την ανάπτυξη χρήσιμων κοινωνικών υποδομών και αναπτυξιακών έργων. Ένα εργαλείο όμως που για χρόνια αντιμετωπίστηκε με προχειρότητα και χωρίς σοβαρό σχεδιασμό. Αν ρίξετε μια ματιά στα ερημωμένα ολυμπιακά ακίνητα της Αθήνας, θα καταλάβετε τι εννοώ.

Προχωράμε μέχρι τον Ιούνιο στη δημοπράτηση κτιριακών έργων κοινωνικών υποδομών, έργων ΣΔΙΤ στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και στον τομέα τεχνολογίας –πληροφορικής. Έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,2 δις ευρώ.

Εδώ στην Κρήτη, βρίσκεται ήδη σε διαγωνιστική διαδικασία και έως τον Απρίλιο θα δημοπρατηθεί το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, ενώ έως τον Ιούνιο θα έχει γίνει η δημοπράτηση για τα σχολεία. Έργα που χωρίς αμφιβολία θα τονώσουν σημαντικά σε τοπικό επίπεδο τον κλάδο της οικοδομής.

Οι Εξαγωγές

Όλοι συμφωνούμε, στο ότι μια οικονομία που δεν βλέπει έξω από το σπίτι της, που δεν βγαίνει έξω από το καβούκι της, τότε είναι μια οικονομία με ημερομηνία λήξης. Μόλις χθες, η επικαιρότητα είχε μια θετική είδηση, μια αισιόδοξη νότα. Την εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών κατά 21,6% το μήνα Δεκέμβριο, που αποδεικνύει πως στη χώρα υπάρχουν δυναμικές επιχειρήσεις οι οποίες, ακόμη και σε δυσμενείς για την οικονομία συνθήκες, τολμούν και επιβραβεύονται.

Επιχειρήσεις στον χώρο των πλαστικών για παράδειγμα, όπως η Megaplast, τα Πλαστικά Κρήτης και η βιομηχανία Καράτζη, που με χαρακτηριστικό την καινοτομία των προϊόντων τους εξάγουν εδώ και χρόνια με αρκετή επιτυχία σε όλον τον κόσμο.

Αλλά και επιχειρήσεις στον χώρο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Από μυαλωμένους παραγωγούς που ένωσαν τις δυνάμεις τους και τη δημιουργικότητά τους, ώστε τα κρητικά προϊόντα να ταξιδεύουν σήμερα σε όλο τον κόσμο. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θεωρείται η κρητική διατροφή παγκόσμιο πρότυπο της υγιεινής διατροφής.

Σας καλώ λοιπόν από το βήμα αυτό, όλους εσάς που εκπροσωπείτε υγιείς και δυναμικές επιχειρήσεις να κάνετε το μεγάλο βήμα.

Μπορείτε να δημιουργήσετε δίκτυα διανομής, να εξάγετε, να έλθετε σε επαφή με προμηθευτές, να δικτυωθείτε. Πολλοί θα μου πείτε ότι θέλετε, αλλά δεν μπορείτε.  Ότι έχετε ιδέες, αλλά δεν έχετε τις υποδομές, ούτε τα χρήματα.

Σας το είπα και προηγουμένως. Είναι βούληση μας στηρίξουμε έμπρακτα τους εξαγωγείς μας. Είναι ήδη στον αέρα από χθες, και από τις 10 Μαρτίου θα μπορείτε να υποβάλλετε αιτήσεις για πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για αποκλειστικά εξαγωγικές δραστηριότητες. Επίσης, μέχρι το Μάιο συστήνεται το Ταμείο για τις εξαγωγές, το Gο2Market, με δημόσιο κεφάλαιο 100 εκατ., που θα ενταχθεί στο ΕΤΕΑΝ.

Παράλληλα, συνεργαζόμαστε στενά και με τους υπεύθυνους φορείς, τους Συνδέσμους των Εξαγωγέων, με τους οποίους είμαστε μαζί σε αυτήν την προσπάθεια. Και θέλω να ευχαριστήσω κι εδώ το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, που κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες και στέκεται αρωγός σε αυτές τις δράσεις μας.

Απλοποίηση επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Γνωρίζετε ότι η επιχειρηματικότητα συναντά καθημερινά εμπόδια, καταβάλλει «διόδια» για να αποκτήσει μια άδεια ή να ιδρυθεί. Πρόσφατα η εφημερίδα New York Times είχε στο πρωτοσέλιδο της τις απίστευτες για τους ξένους περιπέτειες ενός Έλληνα επιχειρηματία ιδιοκτήτη ελληνικής ζυθοποιίας, που αντιμετώπισε τεράστια γραφειοκρατικά για να μπει στην ελληνική αγορά. Ο τίτλος του άρθρου ήταν χαρακτηριστικός : «Ποιο είναι το  πρόβλημα της Ελλάδας; Ρωτήστε έναν επιχειρηματία».

Για το λόγο αυτό προχωρούμε εντός του μηνός στην παρουσίαση άμεσα ενός σχεδίου δράσης το «Business Friendly Greece” με συγκεκριμένα σημεία – ανατροπές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, μέσα στο επόμενο δίμηνο προχωράμε στην  εφαρμογή του νόμου για την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα και το ΓΕΜΗ.

Ακόμη, εντός ημερών ψηφίζεται από τη Βουλή ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο. Η απλοποίηση αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, καθώς και των επιχειρηματικών πάρκων.

Ένα πολύ κρίσιμο νομοσχέδιο που θα λύσει τα χέρια πολλών επιχειρήσεων σχετικά με προβλήματα που προκύπτουν με τις χρήσεις γης, ενώ θα απαλλάξει πολλούς επαγγελματίες από άσκοπη γραφειοκρατία. Θα σας πω ένα παράδειγμα.

Νεανική Επιχειρηματικότητα

Κυρίες και κύριοι,

Ήρθε η ώρα να στραφούμε στη νέα γενιά της πατρίδας. Στους χιλιάδες μορφωμένους νέους που νιώθουν ότι βρίσκονται σε μια χώρα που δεν θέλει να τους αξιοποιήσει, που τους διώχνει στο εξωτερικό, που δεν τους δίνει ευκαιρίες.

Η χώρα μας και ιδιαίτερα η ελληνική περιφέρεια είναι γεμάτη από ελπιδοφόρα παραδείγματα. Από νέους ανθρώπους που τόλμησαν να ξεκινήσουν κάτι δικό τους ή αποφάσισαν να συνεχίσουν και να επεκτείνουν μία οικογενειακή επιχείρηση. Όπως για παράδειγμα η επιχείρηση του κ. Κουβίδη, που ασχολείται με την παραγωγή σωλήνων, εξαρτημάτων και πρότυπου ηλεκτρολογικού υλικού,  και απασχολεί 50 άτομα αναπτύσσοντας σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα στα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη. Μια επιχείρηση με καθαρά καινοτομικά χαρακτηριστικά.

Και ναι, πρέπει να επενδύσουμε ουσιαστικά στην καινοτομία. Και είναι η σημαντική η πρωτοβουλία του κ. Αρναουτάκη για τη σύσταση Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Κρήτης. Μια πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, με την αγορά, με την επιχειρηματική δραστηριότητα και την τοπική οικονομία.

Και υπάρχουν σε αυτήν την κατεύθυνση παραδείγματα επιτυχημένα από φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, από νέους ανθρώπους που τόλμησαν.  Για παράδειγμα, το επιχειρηματικό οικοσύστημα του Virtual Trip, είναι η εξέλιξη της ομώνυμης εταιρείας που δημιουργήθηκε το 2000 στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης από τον κ. Δημήτρη Τσίγκο και θεωρείται το πρώτο πετυχημένο φοιτητικό start-up της χώρας. Σήμερα το Virtual Trip παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες χρηματοδότησης και καθοδήγησης σε νέες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που στοχεύουν στη διεθνή αγορά και έχει παρουσία στην Ελλάδα, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Όπως σας ανέφερα πρωτύτερα, ο νέος επενδυτικός νόμος ανταμείβει γενναιόδωρα το νέο που θέλει να επιχειρήσει. Επαναλαμβάνω. Χρηματοδότηση και κεφαλαίου αλλά και των λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ για τα πρώτα 5 χρόνια λειτουργίας της, με αρχή τα 100 εκ ευρώ επιδοτήσεις στην προκήρυξη του Μαρτίου. Και μιλάμε από μια αγροτική επιχείρηση μέχρι μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών.

Παράλληλα, πολύ σύντομα ξεκινάμε σε συνεργασία με το γραφείο του Πρωθυπουργού μια μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Τόσο σε συμβουλευτικό και ενημερωτικό επίπεδο μέσω μιας γιγαντιαίας ψηφιακής πλατφόρμας, όσο και σε χρηματοδοτικό μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για τη Νεανική Καινοτόμο Επιχειρηματικότητα  που θα προκηρυχτούν τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα, τη Δευτέρα βγαίνει μέσα από το πρόγραμμα JEREMIE η προκήρυξη της επιλογής των τραπεζών για την παροχή επενδυτικών δανείων  για επιχειρηματικές δραστηριότητες στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών συνολικού ύψους 180 εκ. ευρώ. Θα αφορά νέους κάτω των 35 ετών και θα τους επιτρέπει την πρόσβαση σε δανεισμό από τις τράπεζες από 25.000- 40.000 ευρώ, χωρίς επαχθείς όρους και χωρίς την απαίτηση των καθιερωμένων εγγυήσεων.

Η Κρήτη μπορεί

Φίλες και φίλοι,

Χθες μόλις η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε αύξηση των εξαγωγών κατά 8,3 % για το 2010. Παράλληλα, πριν από κάποιες μέρες η επίσημη μηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ έδειξε ότι υπήρξε για πρώτη φορά μετά από μεγάλο διάστημα έστω και οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Βέβαια δεν στέκομαι στα νούμερα. Άλλωστε αυτά δεν μπορούν να αποτυπώσουν τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και οι πολίτες. Είναι όμως κάποια μικρά δείγματα ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται, ότι κάτι αλλάζει. Θυμηθείτε. Ένα χρόνο πριν, ήμαστε ξεγραμμένοι. Τώρα συζητάμε αν θα ξαναβγούμε στις αγορές μέσα στο 2011 ή θα πιάσουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο έτος.

Δεν τρέφω αυταπάτες. Ο δρόμος που έχουμε επιλέξει ούτε εύκολος είναι, ούτε χωρίς εμπόδια. Είναι όμως ο μοναδικός που έχουμε. Αν δεν κάνουμε τις επιχειρήσεις μας πιο ποιοτικές και ανταγωνιστικές, αν δεν βγάλουμε τα προϊόντα μας έξω, αν δεν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε κινήματα νέων επιχειρηματιών σε ολόκληρη την χώρα, τότε δυστυχώς θα έχουμε ηττηθεί. Θα έχουμε χάσει μια μεγάλη ευκαιρία. Προσωπικά θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις μέχρι να πείσω τον κάθε συμπολίτη μας ότι πρέπει να συμμετέχει σε αυτήν την πανεθνική προσπάθεια.

Σήμερα σας παρουσίασα το σχέδιο μας. Μια σειρά από δράσεις, με συγκεκριμένα και σαφή χρονοδιαγράμματα. Γνωρίζω ότι πολλοί από σας είστε καχύποπτοι για το αν αυτά θα γίνουν στην ώρα τους, αν θα μπορέσει επιτέλους η πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Σας το λέω ξεκάθαρα. Έχω αναλάβει προσωπικά την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και την άρση κάθε γραφειοκρατικού εμποδίου που ίσως προκύψει. Οι δράσεις θα υλοποιούνται με βάση το σχέδιο μας και χωρίς καμία χρονική ή άλλη παρέκκλιση.

Για το λόγο αυτό, σας καλώ να διαβάσετε το ενημερωτικό που θα σας μοιραστεί και μπείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου μας. Να  ενημερωθείτε αναλυτικά για τα νέο επενδυτικό νόμο, για τις διατάξεις του ΕΤΕΑΝ, για τις πρωτοβουλίες μας για τις εξαγωγές. Για τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Καλώ τους νέους να έρθουν σε επαφή μαζί μας, να ενημερωθούν για τις δράσεις μας.

Φίλες και φίλοι,

Αν ο ένας πνεύμονας της Κρήτης είναι η παραγωγή της και ο φυσικός της πλούτος, ο δεύτερος είναι το επιχειρείν. Γι αυτό, από εδώ, την πατρίδα της επιχειρηματικότητας, σας καλώ όλους εσάς, τα δυναμικά στρώματα της κρητικής κοινωνίας, τα Επιμελητήρια, τους παραγωγικούς και οικονομικούς φορείς να δώσετε το παρών σε αυτήν την πανεθνική προσπάθεια. Να φτιάξουμε μια ισχυρή συμμαχία. Σας καλώ να σταθείτε δίπλα  στον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους της περιοχής και να δημιουργήσουμε από κοινού ένα Αναπτυξιακό Σύμφωνο για την Κρήτη.

Άλλωστε, το στοίχημα για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της πατρίδας μας είναι εθνικό. Και μας αφορά όλους. Στο χέρι μας είναι να το κερδίσουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...