Με κόντρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε η συζήτηση για το δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό στη Βουλή

Date:

Σε υψηλούς τόνους αντιπαρατέθηκαν ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση για το θέμα του δημοψηφίσματος επί του ασφαλιστικού την Τρίτη. Ο Γ.Παπανδρέου μίλησε για δημοκρατική αντίσταση κατά της αυταρχικής κυβέρνησης. Για κραυγές, παραπληροφόρηση και βεβαρημένο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ο Πρ.Παυλόπουλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στην κυβέρνηση αυταρχικές αποφάσεις και φόβο απέναντι στη λαϊκή βούληση. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει πως δεν ακούει τους απεργούς και αντίθετα χρησιμοποιεί απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. Η κυβέρνηση παράκαμψε τον ελληνικό λαό, δεν έκανε ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς για το ασφαλιστικό και τώρα φοβάται το δημοψήφισμα, γιατί η πλειοψηφία του λαού απορρίπτει το νόμο για το ασφαλιστικό, επισήμανε. Τέτοιες αποφάσεις, όμως, θα πρέπει να έχουν τη λαϊκή συναίνεση σημείωσε και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά δημοψήφισμα ως μια κίνηση δημοκρατικής αντίστασης κατά του αυταρχισμού της κυβέρνησης, που κοροϊδεύει τους εργαζόμενους, την εργαζόμενη μητέρα, τη νέα γενιά, που ανατρέπει σχεδιασμούς ζωής, με υπεροπτικό ύφος.

clip_image001Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το δημοψήφισμα είναι μια κίνηση δημοκρατικής αντίστασης κατά του συνόλου της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και αναφέρθηκε ειδικότερα στο θέμα του ΟΤΕ, των λιμανιών, των αεροδρομίων και της Ολυμπιακής, κατηγορώντας εκ νέου την κυβέρνηση για εκποίηση δημοσίου πλούτου σε συνθήκες αδιαφάνειας και για ληστρική συμπεριφορά. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Θα μας βρείτε απέναντί σας. Μέσα και έξω από τη Βουλή», ενώ επανέλαβε την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των ομολόγων.

Η κυβέρνηση μπορεί να προσπαθεί να αποφύγει το δημοψήφισμα γιατί φοβάται τον ελληνικό λαό, στις επόμενες εκλογές, όμως, ο λαός θα μιλήσει και η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα ανατρέψει τον ασφαλιστικό νόμο, κατέληξε ο Γ.Παπανδρέου. Με αντιπαράθεση μεταξύ του Πρ.Παυλόπουλου και του Α.Λοβέρδου ξεκίνησε την Τρίτη το απόγευμα η συζήτηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Ασφαλιστικό το οποίο ψηφίστηκε τη Δευτέρα στη Βουλή. «Αλλα έλεγε το ΠΑΣΟΚ στην πρότασή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος και άλλα με την πρότασή του για δημοψήφισμα επί του ασφαλιστικού», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος σε παρέμβασή του στη Βουλή ζητώντας από το ΠΑΣΟΚ να διευκρινίσει γιατί, στην πρότασή του επί της συνταγματικής αναθεώρησης στα δημοψηφίσματα, τάχθηκε υπέρ της προσθήκης εδαφίου, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για σοβαρά κοινωνικά ζητήματα «εκτός από τα δημοσιονομικά και τα ασφαλιστικά».

Από την πευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι ταιριάζουν καλύτερα επιχειρήματα στον υπουργό και ότι «η πρόταση του κόμματός του είχε να κάνει με την εμβάθυνση της Δημοκρατίας καθώς αφορούσε στη δυνατότητα πρόκλησης δημοψηφίσματος και από συγκεκριμένο αριθμό πολιτών. Ζητάμε συνολική αναθεώρηση του άρθρου 44 του Συντάγματος με πρόβλεψη για πολλαπλές οδούς για διεξαγωγή δημοψηφίσματος» δήλωσε ο ίδιος. «Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, ήταν αντικοινωνικό, τυφλό και αδιέξοδο. Με την πρόταση για δημοψήφισμα, δίνεται στην κυβέρνηση μια ευκαιρία να επανορθώσει. Δεν θα την αξιοποιήσει. Θα κινηθεί με εμμονή και θα την απορρίψει, αλλά έτσι θα διαρρήξει ο κ. Καραμανλής, τους δεσμούς του με τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας» ανέφερε στην ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως «η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει, ότι νομοθετεί σε αντίθεση με την πλειοψηφία της κοινωνίας» προσθλετωντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2001, απέσυρε το νομοσχέδιο Γιαννίτση «ως πράξη ευθύνης». Απαντώντας στον κ Βενιζέλο, ο Πρ.Παυλόπουλος διαπίστωσε «αντίφαση» ανάμεσα στην τοποθέτηση του πρώτου και του Α.Λοβέρδου λέγοντας πως «ο κ. Βενιζέλος, είπε ότι το Ασφαλιστικό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να γίνει δημοψήφισμα. Ο κ. Λοβέρδος μας είπε ότι κάνει μικροδιευθετήσεις με βραχεία ισχύ. Αν έχει δίκιο ο ένας, δεν μπορεί να ισχύει τα όσα λέει ο άλλος».

Παράλληλα, υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι ο Ευ.Βενιζέλος «βάφτισε την άτακτη οπισθοχώρηση της κυβέρνησης Σημίτη, σε πράξη ευαισθησίας». «Η κυβέρνηση αρνείται το Δημοψήφισμα για ένα νόμο που δεσμεύει το μέλλον των εργαζομένων, όταν ο αρχηγός της υπέγραψε πανηγυρικά μια αντισυνταγματική αίτηση διεξαγωγής Δημοψηφίσματος, για τις ταυτότητες» είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος. «Κατ’ ουσίαν η κυβέρνηση φοβάται είπε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς το 70-80% του λαού λέει όχι στο Ασφαλιστικό και ζητά την απόσυρση του». Η έλλειψη επιχειρημάτων έφερε την οξύτητα, είπε ο εισηγητής της ΝΔ Ι.Μπούγας που τάχθηκε κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος ωστόσο, πρόσθεσε, «μας δίδεται η δυνατότητα να καταδείξουμε ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με κατάχρηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Σύνταγμα, συνεχίζουν τον ιδιότυπο ανταγωνισμό τους»

Το ΚΚΕ δεν περιορίζεται στο αίτημα για ανατροπή του αντιασφαλιστικού νόμου της κυβέρνησης, αλλά παλεύει για την κατάργηση και των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα και Ρέππα είπε ο εισηγητής του κόμματος Αχιλλέας Κανταρτζής. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν τρέφει αυταπάτες διότι, ακόμα και εάν ψηφιζόταν η πρόταση για δημοψήφισμα από 180 βουλευτές, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο λαό δεν θα είχε υποχρεωτικό αλλά συμβουλευτικό χαρακτήρα. «Σταθερή θέση μας αποτελεί να πάψει η ιδιότυπη απαγόρευση που έχουν επιβάλλει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και η οποία καθιστά τη διενέργεια δημοψηφίσματος προνόμιο της πλειοψηφίας» είπε ο κ. Κανταρτζής προτείνοντας, να μπορεί ακόμα και ένα κόμμα να προκαλεί συζήτηση για δημοψήφισμα με 100 και όχι 180 βουλευτές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδίωξε κανένα εντυπωσιασμό ούτε διαγκωνισμό με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Αξιοποιήσαμε τη θεσμική δυνατότητα που παρέχει το Σύνταγμα δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, ρωτώντας παράλληλα γιατί η ΝΔ, εάν πιστεύει στη σημαντικότητα του νομοθετήματός της δεν θέλει η ίδια τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ο κ. Κουβέλης επέκρινε τον εισηγητή της ΝΔ ότι έχει στρεβλή αντίληψη για τη λειτουργία των θεσμών όταν λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να φέρει σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ολιγαρχική χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αδωνις Γεωργιάδης την άποψη ότι ο λαός δεν είναι ώριμος να κρίνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο σε δημοψήφισμα. Απευθυνόμενος στον εισηγητή της ΝΔ είπε ότι είναι «δικαίωμά της πλειοψηφίας να καταψηφίσει την πρόταση για δημοψήφισμα όχι όμως να μιλά για κοινοβουλευτικό ακτιβισμό, καθώς δεν κινούμαστε εξωκοινοβουλευτικά». Συνταγματικό «κόλλημα», το οποίο καθιστά ως αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όσον αφορά στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, επισημαίνει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

«Δεν είμαι κατά των δημοψηφισμάτων. Είμαι όμως κατά των πυροτεχνημάτων και των κινήσεων εντυπωσιασμού. Πραγματικά δε νομίζω ότι έχει κανένα νόημα αυτή η συζήτηση. Σημασία έχει ένα δημοψήφισμα, όταν διεξάγεται. Αυτό για το οποίο συζητάμε, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ποτέ. Χρειάζονται 180 βουλευτές για την επίτευξή του. Θα πρέπει να πάμε πρώτα σε συνταγματική αναθεώρηση και μετά να συζητήσουμε για δημοψήφισμα» δήλωσε ο ίδιος. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης ενώ στις 23:00 αναμένμετα ν διενεργηθεί ονομαστική ψηφοφορία. Την ίδια μέρα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα.

Συλλογή υπογραφών από μηχανικούς κατά της κατάργησης του ΤΣΜΕΔΕ
Στις 24.000 ανήλθαν οι υπογραφές των μηχανικών που τάσσονται κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που επήλθε με τον πρόσφατο νόμο. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΤΕΕ, από την ημέρα δημοσιοποίησης του σχεδίου νόμου (αρχές Μαρτίου) «άνοιξε» τις ιστοσελίδες του προς τα μέλη του, χωρίς να προβεί σε καμία άλλη ενέργεια για τη συλλογή υπογραφών, καλώντας να υπογράψουν κείμενο διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση.

Στο ψήφισμα που κλήθηκαν να υπογράψουν οι διπλωματούχοι μηχανικοί υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «θίγονται σοβαρά ζητήματα, όπως το ύψος των συντάξεων και των άλλων παροχών, οι εισφορές, οι προβλέψεις για τις γυναίκες κλπ., την ίδια ώρα που οι μηχανικοί αγωνίζονται για τη ριζική μεταμόρφωση του ΤΣΜΕΔΕ σε οργάνωση, παροχή υπηρεσιών και εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, μείωση των εισφορών, ενεργοποίηση του ειδικού κλάδου πρόνοιας, νέο κανονισμό στον κλάδο υγείας, αναθεώρηση των συντάξεων σύμφωνα με τα αναλογιστικά δεδομένα και με τις αποφάσεις των δικαστηρίων».

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...