Μένει εκτός η ΠΓΔΜ

Date:

Απόλυτα ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική αντιπροσωπεία για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ μετά το ελληνικό βέτο να μην προσκληθεί η ΠΓΔΜ έως ότου υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Για την αποτελεσματικότητα μιας εξωτερικής πολιτικής ήρεμης αυτοπεποίθησης που δεν βασίζεται στον εθνικισμό έκανε λόγο ο Κώστας Καραμανλής το βράδυ της Πέμπτης. «Δεν απομονωθήκαμε, όπως κάποιοι φοβόντουσαν», είπε. «Αντιθέτως, βρήκαμε συμπαραστάτες μας και άλλους».

Χαρακτήρισε την απόφαση για μη-ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ σημαντική εξέλιξη υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων, «που καταδεικνύει ότι η αποφασιστικότητα και τα επιχειρήματα, όταν αυτά χρησιμοποιούνται σωστά, έχουν αποτέλεσμα». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει δρόμος μπροστά» και η προσπάθεια συνεχίζεται, καθώς το θέμα δεν τελείωσε στο Βουκουρέστι. «Αυτό που τελείωσε», είπε, «είναι η ψευδαίσθηση όσων νομίζουν ότι μπορούν να συμμετέχουν στο διεθνές γίγνεσθαι χωρίς να δέχονται κανόνες».

clip_image005Απευθυνόμενος στην ΠΓΔΜ, είπε ότι στόχος της Ελλάδας δεν είναι να ταπεινώσει τη χώρα αλλά να την ενισχύσει και απηύθυνε πρόσκληση για συνέχιση της προσπάθειας εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

«Δεν μπορεί να υπάρξουν παρερμηνείες- δεν υπάρχουν χρονικά όρια για τη λύση του προβλήματος», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, και επανέλαβε την επιθυμία της Αθήνας να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας.

H υπ. Εξωτερικών εξέφρασε την ευχή για όσο το δυνατόν πιο σύντομη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας και έστειλε το μήνυμα προς το λαό της ΠΓΔΜ ότι ο ελληνικός λαός έχει καλά και φιλικά αισθήματα απέναντί του. «Επιθυμούμε να δούμε τα Σκόπια να μπαίνουν στο ΝΑΤΟ, προϋπόθεση όμως, είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας» ανέφερε.

Εξηγώντας γιατί η χώρα μας απέρριψε την πρόταση των Αμερικανών για ένταξη της ΠΓΔΜ με την προσωρινή τους ονομασία, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι δεν ήταν μια πρόταση η οποία θα έλυνε το πρόβλημα, απλώς θα το κουκούλωνε και ακολούθως σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει την θέληση και το έχει δείξει να βοηθήσει την ένταξη της ΠΓΔΜ. Σε ερώτηση εάν η χώρα μας ακολουθήσει την ίδια τακτική και το Σεπτέμβριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι η αποφασιστικότητα που έδειξε η κυβέρνηση έφερε αποτελέσματα. «Η περαιτέρω πολιτική μας θα είναι με την ίδια επιμονή και αποφασιστικότητα», είπε.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ ξεκαθάρισε ότι μετά το ελληνικό βέτο δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Η αντιπροσωπεία των Σκοπίων αποχώρησε από τη Σύνοδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη, πρόσθεσε όμως ότι δεν θα χρησιμοποιήσει σκληρά λόγια για φίλους και συμμάχους.

Η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ αναχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από το Βουκουρέστι. «Αυτό είναι ένα νέο δεδομένο και μια νέα κατάσταση, την οποία δεν είχαμε προηγουμένως. Η Ενδιάμεση Συμφωνία παραβιάστηκε από τη μία πλευρά» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Ιβιτσα Μπότσεφσκι. «Η Ενδιάμεση Συμφωνία λέει ξεκάθαρα ότι καμία από τις δύο χώρες δεν μπορεί να μπλοκάρει την ένταξη της άλλης οπουδήποτε: σε διεθνείς οργανισμούς ή θεσμούς. Αυτό έγινε σήμερα, για αυτό και είναι ένα νέο γεγονός. Είναι μια νέα κατάσταση». Σημείωσε πως «παρά το γεγονός ότι η Μακεδονία εκπλήρωσε τα κριτήρια για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δεν εντάχθηκε εξαιτίας ενός ζητήματος που δεν περιλαμβάνεται καθόλου στην ατζέντα της Συμμαχίας».

Πρόσθεσε ότι η απόφαση «Δεν έχει να κάνει με τις πολιτικές διαφορές στο εσωτερικό της Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα ζήτημα δολοφονίας της μακεδονικής ταυτότητας. Δεν έχουμε διαφορές, όταν αποκαλούμε τους εαυτούς μας Μακεδόνες, δεν έχουμε διαφορές όταν αποκαλούμε τη γλώσσα μας μακεδονική και δεν έχουμε διαφορές όταν λέμε ότι θέλουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχοντας την υποστήριξη του συνόλου σχεδόν του πολιτικού κόσμου, τη σύμπνοια των ελλήνων πολιτών, παρουσίασε με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο που είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση την ελληνική θέση για το θέμα της ΠΓΔΜ. Μιλώντας στον Flash 96, o Γιώργος Βουλγαράκης εκτίμησε ότι η πορεία θα είναι ανηφορική, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίεςστο μέλλον σε άλλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι «Η Ελλάδα έκανε το σωστό και μάλιστα με απόλυτη εθνική ομοψυχία. Από δω και μπρος πολλοί θα πουν πολλά, αλλά η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί».

«Ασφαλώς θα υπάρχουν πιέσεις για άλλα θέματα από τις ΗΠΑ, το ζήτημα είναι πότε αντιδράς» είπε στον Flash 96 ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

clip_image008

Δεν υπάρχει λόγος για θριαμβολογίες- ο πρωθυπουργός έπραξε το αυτονόητο, κινούμενος στην κόκκινη γραμμή που χάραξε το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Πρόσθεσε ότι ο στόχος δεν ήταν το βέτο αλλά η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας και επομένως, όπως είπε, ο στόχος δεν επετεύχθη. Στο ίδιο μήκος και η Aννα Διαμαντοπούλου, που είπε στον Flash 96 ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε μια αποτυχία, σημείωσε όμως ότι επιτυχία θα ήταν η επίλυση του ονόματος.

«Δεν θα συμμεριστούμε τον διθύραμβο που πιθανόν να προβάλλει η κυβέρνηση» είπε η Αλέκα Παπαρήγα.

«Θα πανηγυρίσουμε μόνο όταν λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια, δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος.

Την ικανοποίηση του για το βέτο εκφράζει ο ΛΑΟΣ, τονίζοντας πάντως ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο με πρόσκαιρα αποτελέσματα.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος δήλωσε: «Το κέρδος είναι τριπλό. Αναπτερώθηκε το ηθικό του ελληνικού λαού, πέρασε το μήνυμα στους μεγάλους αυτού του κόσμου ότι έχουμε τα όριά μας και ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τα Σκόπια ότι το κλειδί της εισόδου τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ το κρατά η Ελλάδα».

Για το ίδιο θέμα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης είπε: «Αναστάσιμη η σημερινή μέρα. Αποδεικνύει ότι το μεγάλο αφεντικό στα Βαλκάνια είναι η Ελλάδα».

Τα αποτελέσματα της Συνόδου

Στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων, σημειώνεται πως η Συμμαχία ενθαρρύνει την χωρίς καθυστέρηση επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, ώστε να βρεθεί το ταχύτερο δυνατό αμοιβαίως αποδεκτή λύση, η οποία θα ανοίξει την πόρτα στην ΠΓΔΜ. Στις διεργασίες της Συνόδου, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι για να απευθυνθεί πρόσκληση για ένταξη σε ένα νέο μέλος απαιτείται συναίνεση, κάτι το οποίο δεν υπάρχει στην περίπτωση της ΠΓΔΜ. Για να συμφωνήσει η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή ονομασία, που να περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό, να ισχύει έναντι όλων και να επικυρωθεί με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς, επίσης, του Λουξεμβούργου και της Ισλανδίας. Με κατανόηση είδαν την ελληνική τοποθέτηση οι ηγέτες της Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Γερμανίας. Αντίθετοι στις ελληνικές θέσεις και υπέρ της άνευ όρων ένταξης των Σκοπίων τάχθηκαν οι ηγέτες της Τουρκίας, Σλοβενίας, Τσεχίας, Εσθονίας και Λιθουανίας. Λιγότερο θερμοί, αλλά στην ίδια κατεύθυνση ήταν οι ηγέτες της Δανίας, της Βουλγαρίας και της Νορβηγίας. Ενώ, δεν πήραν καθόλου θέση οι ηγέτες του Καναδά, της Βρετανίας και της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου, δεν ανάβει πράσινο φως σε Ουκρανία και Γεωργία ενώ ομόφωνη είναι η απόφαση για την αντιπυραυλική ασπίδα. Οι ΗΠΑ και η Τσεχική Δημοκρατία συνήψαν μια συμφωνία για την εγκατάσταση στο τσεχικό έδαφος στοιχείων της ασπίδας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...