Μέτρα για τον ιό της τριστέτσας των εσπεριδοειδών

Date:

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ενημερώνει ότι, κατά την διάρκεια δειγματοληψιών στα εσπεριδοειδή του Νομού μας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των Επισκοπήσεων έτους 2010, ευρέθη μικρός αριθμός δένδρων θετικών στον ιό της τριστέτσας των εσπεριδοειδών στις ευρύτερες περιοχές των Δ.Δ. Αγυιάς του Δήμου Χανίων και Δ.Δ. Κουφού του Δήμου Πλατανιά. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 121285/665/2006 Κ.Υ.Α. οριοθετούνται ζώνες υπό την μορφή ομόκεντρων κύκλων, στα 500 μέτρα (Εστιακή Ζώνη), 1000 μέτρα (Ζώνη Ασφαλείας) και στα 1500 μέτρα (Ουδέτερη Ζώνη) γύρω από τις περιοχές στις οποίες ευρέθησαν τα προσβεβλημένα από τον ως άνω ιό δένδρα, Οι ζώνες αυτές, σε συνδυασμό με τις ζώνες που οριοθετήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος βρίσκονται:

Α) Στην ευρύτερη περιοχή των Δ.Δ. Αγυιάς Δήμου Χανίων, Κουφού, Αλικιανού  και Βατολάκκου του Δήμου Πλατανιά. Οι εστίες βάσει των οποίων ορίζεται η περιοχή αυτή βρίσκονται σε τρία σημεία: α) 600 περίπου μέτρα από το κέντρο του οικισμού Κυρτωμάδο επί του επαρχιακού δρόμου Γαλατά – Κυρτωμάδο (βορείως της λίμνης της Αγυιάς), , β) 300 μέτρα περίπου Β.Δ. από το κέντρο του οικισμού της Αγυιάς και γ) 500 μέτρα περίπου νοτίως του κέντρου του οικισμού του Κουφού και επί  του επαρχιακού δρόμου Κουφού – Αλικιανού. Οι τρεις ζώνες τοποθετούνται στα 500, 1000 και 1500 μέτρα όπως αναφέρεται ως άνω. Λόγω των κοντινών αποστάσεων υπάρχει αλληλοεπικάλυψη 1) και των τριών ζωνών των σημείων α΄ και β’ και 2) των ουδέτερων ζωνών των προηγούμενων σημείων με εκείνη του  σημείου γ΄. Η συνολική επιφάνεια που ορίζεται από τις ουδέτερες ζώνες έχει σχήμα περίπου ελλειπτικό με στένωση στον ποταμό Κερίτη, περιοχή τομής των ουδέτερων ζωνών των τριών εστιών. Τα όρια της ευρίσκονται βόρεια  επί του λόφου του Μονοδενδρίου, νότια συμπεριλαμβάνουν τους οικισμούς Αλικιανού και το βόρειο ήμισυ του οικισμού Βατολάκκου, δυτικά περίπου στο μέσο του επαρχιακού δρόμου Κουφού – Μανολιόπουλου και ανατολικά στα 600 περίπου μέτρα από τις εγκαταστάσεις της πρώην Περιφερειακής Αγοράς της Αγυιάς.

Β) Στο Δ.Δ. Φουρνέ Δήμου Πλατανιά. Η εστία ευρίσκεται στην είσοδο του οικισμού του Φουρνέ ενώ γύρω από αυτήν οι τρεις ζώνες τοποθετούνται στα 500, 1000 και 1500 μέτρα όπως αναφέρεται ως άνω. Το σχήμα της συνολικής επιφάνειας που ορίζεται από της ουδέτερες ζώνες είναι καθαρά κυκλικό και τα όρια της βρίσκονται βορείως στην περιοχή του Ξερόκαμπου, νοτίως περίπου στο ύψος του Ιερού Ναού του Αγ. Ραφαήλ, ανατολικά περίπου στο ύψος του Ιερού Ναού της Αγ. Ειρήνης και δυτικά στα εξωτερικά όρια του οικισμού του Σκινέ.

Όσον αφορά στις ως άνω ζώνες και σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 121285/665/2006, απαγορεύονται μέχρι της εξαλείψεως του ιού της τριστέτσας των εσπεριδοειδών:

Α) Εντός των Εστιακών Ζωνών ( τουλάχιστον 500 μέτρα από την εστία):

– οι νέες φυτεύσεις.

– οι επανεμβολιασμοί σε εγκατεστημένες φυτείες, εκτός εκείνων που έχουν προετοιμαστεί για εμβολιασμό μέχρι το τέλος του επόμενου από την υπογραφή της παρούσας απόφασης έτους, υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας μας.

– η διακίνηση καρπών με ποδίσκους και φύλλα εκτός των εστιακών ζωνών

– η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και

-η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα (διπλά δίκτυα τύπων 10/16 και 20/10).

Β) Εντός των ζωνών ασφαλείας (τουλάχιστον 1000 μέτρα από την εστία):

– η διακίνηση καρπών με φύλλα και ποδίσκους εκτός των ζωνών αυτών.

-η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά και το παραγόμενο πολλαπλασιαστικό υλικό διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα (διπλά δίκτυα τύπων 10/16 και 20/10).

Γ) Εντός της Ουδέτερης Ζώνης (τουλάχιστον 1500 μέτρα από την εστία):

– η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά διατηρούνται  υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα (διπλά δίκτυα τύπων 10/16 και 20/10).

Τα ως άνω έχουν ως σκοπό την αποφυγή εξάπλωσης του υιού της τριστέτσας σε μη προσβεβλημένες περιοχές του Νομού.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 365/2002 η Ελλάδα θεωρείται προστατευόμενη ζώνη όσον αφορά στην ως άνω ίωση. Άλλα κράτη μέλη που θεωρούνται προστατευόμενες ζώνες είναι Γαλλία (Κορσική), Μάλτα, Πορτογαλία (εκτός από την Μαδέρα). Μέσα στις προστατευόμενες ζώνες, σύμφωνα με το ως άνω διάταγμα, απαγορεύεται διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με φύλλα και μίσχους καθώς και η διακίνηση φυτών εσπεριδοειδών χωρίς φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

Επίσης, κατά την διακίνηση επί της συσκευασίας των καρπών εσπεριδοειδών θα πρέπει να υπάρχει ειδικό σήμα όπου θα αναγράφεται η χώρα καταγωγής.

Στους παραβάτες επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τον νόμο 2538/97 κυρώσεις.

Ο Διευθυντής αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής

Μεσσαριτάκης Μιχαήλ, Dr. Κτηνίατρος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...