Μια ομιλία που δεν έγινε…

Date:

Στη Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, όταν ήρθε η σειρά μου να μιλήσω (τελευταίος στον κατάλογο που ο ίδιος κρατούσα) πεντέμιση το απόγευμα, παρόντες ήταν δεν ήταν 25. Είπα κι εγώ, αντί να παρατείνω την διαδικασία, να στείλω την ομιλία μου με e-mail. Για το ασφαλιστικό, οι δημοσιογράφοι, βγήκαν ΠΡΩΤΟΙ στους δρόμους – υπήρξαν όμως παπαγαλάκια Δούρειοι Ίπποι.

clip_image001του Κώστα Μπετινάκη

Έδειξαν σε όλους πόσο αποφασισμένοι είναι να υπερασπιστούν τα ιερά και τα όσιά τους. Υστερα όμως από εφτά διαδοχικές απεργίες θα πρέπει να βγάλουμε και κάποια συμπεράσματα. Να πούμε εδώ, κοιτάζοντας ο ένας κατάματα τον άλλον, τι συμβαίνει πραγματικά. Η αλήθεια είναι πως είμαστε ως κλάδος, δέκα κομμάτια. Αυτό φάνηκε και στις διαδηλώσεις. Από την πρώτη μεγαλειώδη πορεία. Αλλού το πανώ της ΕΣΗΕΑ, αλλού της Συσπείρωσης, αλλού το ΠΑΜΕ…κλπ. Είναι βλέπετε, που κάποιοι πρέπει να παίξουν το παιχνίδι της καταμέτρησης δυνάμεων. Ύστερα είναι και τα πολιτικά παιχνίδια. Βγήκε το εποπτικό όργανο και έβγαλε γνωμάτευση για μία μη δήλωση. Έπεσε με τα μούτρα στην παγίδα του Ρουσόπουλου. Και μίλησε για «δημοσιογράφους πολιτικούς αξιωματούχους οποιασδήποτε βαθμίδας», ότι «δεν ασκούν δημοσιογραφία». Δεν είπαν τουλάχιστον ότι δεν τους πιάνει το απόρρητο. Είναι αυτές οι γενικεύσεις που γυρνούν μπούμεραγκ. Ρωτάω λοιπόν, και ΄γω τους συναδέλφους του Εποπτικού.

Για παράδειγμα:

Διευθυντής της επίσημης εφημερίδας κάποιου κόμματος, είναι ή δεν είναι πολιτικός αξιωματούχος κάποιας βαθμίδας; ΄Η ο υποψήφιος σε ψηφοδέλτιο κάποιου κόμματος και επίσημος εκπρόσωπος κόμματος; Ας προσέχουν οι συνάδελφοι του Εποπτικού για τη σύγχυση που είναι δυνατόν να προκαλέσουν. Η κυβέρνηση παίζει τα παιχνίδια της και ψάχνει να βρει αδύνατα σημεία για να μας πλήξει. Το δοκίμασε με τα ομόλογα. Δεν της βγήκε. Μετά ήρθε η υπόθεση του Ενιαίου Ταμείου Τύπου. Κάτι που έκπληκτοι είδαμε να το ζητάει σε πανώ η Συσπείρωσης, στην απεργία της 12ης Νοεμβρίου. Κι όμως κατηγορηθήκαμε εμείς ως «εργοδοτικοί».

Και ας διαβάσαμε έκπληκτοι πρωτοσέλιδο στην Αυριανή της 23ης Νοεμβρίου:

«ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΛΕΟΝ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΜΜΕ

Η Ένωση Τεχνικών Τηλεόρασης ζητάει να ιδρυθεί από τους πόρους του Αγγελιόσημου ενιαίο ασφαλιστικό Ταμείο που θα καλύπτει όσους εργάζονται στα ΜΜΕ»

Στις 30 Νοεμβρίου, έρχεται άλλο δημοσίευμα στην ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και 13.

Ο συνάδελφος Δημήτρης Κουμπιάς (από το γραφείο Γκαργκάνα) προτείνει τα ίδια:

«-Γιατί να μην ξεκινήσουμε εμείς το εγχείρημα της ομαδοποίησης με στόχο ενός Ενιαίου Ταμείου Τύπου που θα καλύπτει συντάκτες, προσωπικό, τεχνικούς και όλους τους άλλους εργαζόμενους του κλάδου; Ένα ταμείο στο οποίο θα ενταχθούν ισχυρά ταμεία όπως το ΤΣΠΕΑΘ, το ΤΑΤΑ και το ΤΑΙΣΥΤ αλλά και άλλα με μικρότερη προίκα»…

Και μια δική μας σημείωση: Οι τεχνικοί δεν έχουν «προίκα». Αλλά δεν έφταναν όλα αυτά, ήρθε και άρθρο του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΙ κ. Αλαφούζου που ζητούσε να πάρουν μέρισμα από το Αγγελιόσημο ΚΑΙ οι διαφημιστές. Ε. λοιπόν, η κυβέρνηση έκανε το χατίρι στους εργοδότες – το παραδέχτηκε η ίδια η υπουργός, πως αντιπροσωπεία τους υπό τον κ. Κιμπουρόπουλο της ζήτησε να μπούν και οι Τεχνικοί στο υπό ίδρυση νέο Μόρφωμα. Η συμμαχία Γκαργκάνα –Αλογοσκούφη (ίδε κυβέρνηση) έβγαλε τα παπαγαλάκια της ώστε να πετύχει τον βραχυπρόθεσμο στόχο της: τη λεηλασία και τη διαρπαγή των αποθεματικών των ταμείων για την κάλυψη των ελλειμμάτων της. Άλλωστε αυτός είναι ο στόχος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Η δημιουργία ενός ταμείου για την «προς τα κάτω» εξίσωση όλων των παροχών και τη μείωση των συντάξεων. Αυτό ήδη έγινε σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΤΑΠ ΤΑΠ ΤΑΠ. Το μόνο καλό που μπορεί να βρει κάποιος στο νέο ταμείο είναι ότι το όνομά του είναι πιο εύηχο από του ΤΣΠΕΑΘ. Έκανε λοιπόν η κυβέρνηση το χατίρι όλων εκείνων που είχαν ζητήσει το Ενιαίο Ταμείο Τύπου. Την ίδια ώρα που εμείς φωνάζαμε πως δεν υπάρχουν καλές και κακές ενοποιήσεις από κυβερνήσεις ερήμης της βούλησης των εργαζόμενων..

Η επιβεβαίωση ενός δόλιου κυβερνητικού σχεδίου:

  • Τζάμπα ασφάλιση για τους εργοδότες, όλων όσων δουλεύουν στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα σ’ όλη τη χώρα.
  • Δήμευση από 10% σε κάθε δημοσιογραφικό Ταμείο (ΤΣΠΕΑΘ- ΕΔΟΕΑΠ- ΤΑΙΣΥΤ και όλο το υπόλοιπο σύστημα).
  • Άμεση παραγραφή εκατομμυρίων ευρώ από υποχρεώσεις καταβολής αγγελιοσήμου που έχουν μαζί με τα μεγάλα κανάλια η VODAFONE, COSMOTE, OTE, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, χρηματιστηριακές εταιρίες, ΟΠΑΠ κλπ.
  • Την επιλογή επικούρησης σε ΕΔΟΕΑΠ ή ΤΕΑΣ της περιφέρειας όσων μπαίνουν από τα παράθυρα στα Ταμεία μας.
  • Την άμεση παραγραφή υποχρεώσεων από αγγελιόσημο που προκύπτουν από ισολογισμούς που έχουν δημοσιευθεί ή δημοσιεύονται σε εφημερίδες και είναι εκατομμύρια που χρωστάνε στον ΕΔΟΕΑΠ.
  • Την αδυναμία ελέγχου του αγγελιόσημου αφού το νομοσχέδιο δεν προβλέπει κάποιο ελεγκτικό μηχανισμό και μηχανογραφικά το σύστημα ελέγχεται (και στο ΤΣΠΕΑΘ και στον ΕΔΟΕΑΠ) από εταιρία που έχει πελάτες τους καναλάρχες τις μεγάλες εφημερίδες και την εταιρία στατιστικής καταγραφής της διαφημιστικής δαπάνης. (Πώς λένε «ο λύκος φυλάει τα πρόβατα»).
  • Την κατάργηση (άρθρο 42) της διαδοχικής ασφάλισης εργαζομένων (μείωση συντάξεων τουλάχιστον 40%) που έχουν κρατήσεις πχ στο ΤΣΠΕΑΘ και το ΤΑΙΣΥΤ, αφού τώρα μπαίνουν σε ενιαίο κορβανά.
  • Την παραγραφή των εργοδοτικών εισφορών που οφείλονται στο ΤΑΙΣΥΤ (1% επί των εισπράξεων από τις πωλήσεις περιοδικών).

Βασική θέση της ΚΕΔ ήταν και είναι: καμμία ενοποίηση. Και το είπαμε μόνο εμείς. Γι’ αυτό μας βρίζουνε διαπλεκόμενοι και τεχνικοί συνοδοιπόροι τους. Φωνάζουμε λοιπόν: Δεν υπάρχουν καλές και κακές ενοποιήσεις. Όταν τις θέλουν μόνο οι κυβερνήσεις και όχι οι εργαζόμενοι αφου δεν τους συμφέρουν. Έτσι δεν υποστηρίζουμε μόνο τα δικά μας στενά συμφέροντα ως Κλάδος, αλλά τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων.

Η πλήρης χειραγώγηση της ενημέρωσης εξασφαλίζεται…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...