Μηνύματα πρωθυπουργών και αντιπροσώπων των χωρών που παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις Μάχης Κρήτης

Date:

Μήνυμα πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Η μάχη της Κρήτης, μια από τις ενδοξότερες και ηρωικότερες σελίδες στην εποποιία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, είναι για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα πηγή υπερηφάνειας και έμπνευσης. Είναι ένα ηχηρό παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει ένας λαός που αγωνίζεται για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του, ακόμη και όταν έχει να αντιμετωπίσει την υπεροπλία ενός κατακτητή.

maxi 02 Η Ελλάδα τιμά σήμερα στην πράξη τον αγώνα και τη θυσία των προγόνων μας και των Συμμάχων για μια πατρίδα ισχυρή και ευημερούσα σε έναν ελεύθερο, ειρηνικό, δημοκρατικό κόσμο. Στο εσωτερικό, προχωράμε με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου που απαντούν στις προκλήσεις του παρόντος και προετοιμάζουν ένα καλύτερο αύριο.

Στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, οι Έλληνες ενωμένοι όσο ποτέ εργαζόμαστε υπεύθυνα ώστε η πολύπαθη Νοτιοανατολική Ευρώπη να γίνει επιτέλους μια γειτονιά ασφάλειας, εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού ανάμεσα στα κράτη και τους λαούς της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε σταθερά και ανυπόκριτα την ευρωατλαντική προοπτική όλων των χωρών της περιοχής, με την αυτονόητη βέβαια προϋπόθεση της πλήρους συμμόρφωσης στις αξίες και τα προαπαιτούμενα των θεσμών αυτών. Με την πεποίθηση ότι η καλύτερη απόδοση τιμής στους Αγωνιστές της Ελευθερίας είναι η έμπρακτη υπηρέτηση των αξιών και των ιδανικών που διαχρονικά εμπνέουν τους Έλληνες, προχωράμε μπροστά. Ανταποκρινόμαστε με ευθύνη και αποφασιστικότητα στην πρόκληση της δικής μας γενιάς.

Μήνυμα του πρωθυπουργού Αυστραλίας, κ. Kevin Rudd

maxi 03 Είναι τιμή μου να απευθύνω το μήνυμα αυτό για τον εορτασμό της 67ης επετείου της Μάχης της Κρήτης. Στο πλαίσιο της επετείου αυτής τιμούμε αυτούς που πολέμησαν στη μάχη αυτή, καθώς και αυτούς που έχασαν τη ζωή τους. Τα Αυστραλιανά στρατεύματα μάχονταν στο πλευρό των Βρετανών, Νεοζηλανδών και Ελλήνων στρατιωτών. Χωρίς βαρύ οπλισμό και σχεδόν υπό συνεχείς αεροπορικές επιδρομές, οι σύμμαχοι πολέμησαν μαζί για να υπερασπιστούν την Κρήτη.

Οι Αυστραλοί θυμούνται την ευσπλαχνία και την ανδρεία των Κρητικών, οι οποίοι, κατά τη διάρκεια και μετά τη μάχη, προσέφεραν τροφή και στέγη στους στρατιώτες διακινδυνεύοντας την ίδια τους τη ζωή. Οι ανιδιοτελείς αυτές πράξεις καλοσύνης καλλιέργησαν στενούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστραλίας που υπάρχουν ακόμα και σήμερα.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι μετανάστες από την Ελλάδα και την Κρήτη έφεραν τον πολιτισμό τους στην Αυστραλία εμπλουτίζοντας την κοινωνία μας και συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της ταυτότητας της σύγχρονης Αυστραλίας. Οι δεσμοί αυτοί, μαζί με τις κοινές αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας, αποτελούν μέρος της δυνατής και διηνεκούς σχέσης μεταξύ των δύο εθνών μας.

Μήνυμα της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας κας Helen Clark

maxi 04 Κάθε χρόνο θυμόμαστε της δραματικές αυτές ημέρες του Μαΐου 1941, με εκδηλώσεις τόσο στην Κρήτη όσο και στην Νέα Ζηλανδία. Τιμάμε την μνήμη αυτών που πολέμησαν μαζί για την υπεράσπιση της Κρήτης από την εισβολή. Η ύστατη θυσία των αντρών και γυναικών των χωρών μας δεν πρέπει να ξεχαστεί. Μέσα σε αυτούς υπήρχαν και 671 Νεοζηλανδοί. Σε αυτήν την 67η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, χαιρετούμε τον ηρωισμό των πολεμιστών των Συμμαχικών Κρατών, Ελλάδα, Βρετανία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, που πολέμησαν για την ελευθερία εκείνα τα χρόνια. Για την περίοδο μετά την μάχη θυμόμαστε τις ηρωικές Κρητικές οικογένειες που βοήθησαν και προστάτευσαν τους στρατιώτες μας και τους αδερφικούς δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν τις δύσκολες μέρες αυτές.

Από την κακοτυχία της Μάχης της Κρήτης γεννήθηκε μια ειδική φιλία μεταξύ των δύο λαών μας. Κρητικές οικογένειες που μετανάστευσαν στη Νέα Ζηλανδία μετά τον πόλεμο έχουν συνεισφέρει μακρόχρονα στην κοινωνία μας. Πολλοί Νεοζηλανδοί ταξιδεύουν στην Ελλάδα και στην Κρήτη για να τιμήσουν αυτούς που πολέμησαν και έχασαν την ζωή τους στα χώματα της Κρήτης. Πέρυσι, για πρώτη φορά στα χρονικά φιλοξενήσαμε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στην Νέα Ζηλανδία. Η επίσκεψη συνέπεσε με την 66η επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Ήταν ένα πολύ σπουδαίο γεγονός που ο Πρωθυπουργός, κ. Καραμανλής, συμμετείχε στην εκδήλωση μαζί με τους Νεοζηλανδούς και την τοπική Ελληνική κοινότητα.

maxi 05 Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού συμφωνήσαμε να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για μία Συμφωνία Κοινών Αναμνήσεων που θα παρέχει ένα επίσημο πλαίσιο μέσα από το οποίο θα μπορούμε να τιμήσουμε τις κοινές εμπειρίες – απώλειες και δεσμούς – που σφυρηλατήθηκαν κατά την υπεράσπιση της Κρήτης. Κατά αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να επιτείνουμε την ειδική αυτή φιλία μεταξύ Κρήτης και Νέας Ζηλανδίας.

Μήνυμα από τον κοινοβουλευτικό υφυπουργό Άμυνας και υπουργό Βετεράνων Αγγλίας κ. Derek Twigg

Είναι τιμή μου, εκπροσωπώντας τη βρετανική κυβέρνηση, να απευθύνω θερμό χαιρετισμό σε όσους συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 67η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Στρέφω τη σκέψη μου ιδιαίτερα στους παλαιούς πολεμιστές όλων των εθνικοτήτων και τις οικογένειές τους που βρίσκονται σήμερα εδώ για να θυμηθούν τους συμπολεμιστές ή τους αγαπημένους τους που πολέμησαν τόσο γενναία και βρήκαν το θάνατο. Η παρουσία σας εδώ μαρτυρεί ότι θα θυμόμαστε πάντοτε την ανδρεία τους και την υπέρτατη θυσία στην οποία τόσοι πολλοί υποβλήθηκαν.

maxi 06 Ας θυμηθούμε ακόμη τη σθεναρή αντίσταση των Κρητικών, που πολέμησαν στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων υπερασπιζόμενοι το όμορφο νησί τους εναντίον του εισβολέα. Παρότι η Κρήτη τελικά έπεσε, οι κάτοικοί της φρόντισαν να εξασφαλίσουν οτι το κόστος θα ήταν πολύ υψηλό – όχι μόνο για τη δύναμη εισβολής αλλά και για ολόκληρη τη γερμανική εκστρατεία. Γι αυτό, εκφράζουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη και σεβασμό στο γενναίο λαό της Κρήτης και τους παλαιούς πολεμιστές των Συμμάχων και της Κοινοπολιτείας.

Θα ήθελα επίσης με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τις αρχές και το λαό της Κρήτης για τον υπέροχο τρόπο με τον οποίο διοργανώνουν αυτή την τόσο συγκινητική ετήσια εκδήλωση. Είμαι βέβαιος ότι, ως έθνος, θα εκπροσωπηθούμε με άριστο τρόπο και πάλι φέτος. Οι παλαιοί πολεμιστές μας από τη Βρετανία, οι οικογένειές τους και οι αξιωματούχοι που επισκέπτονται το νησί απολαμβάνουν κάθε χρόνο την καλύτερη δυνατή φιλοξενία, κάτι για το οποίο είμαι ευγνώμων.

Θα ήθελα να στείλω τις καλύτερες ευχές μου σε όλους όσους συμμετέχουν σε μια πραγματικά απολαυστική εβδομάδα επετειακών εκδηλώσεων και παρελάσεων σε ανάμνηση αυτού του σημαντικού γεγονότος στην ιστορία των χωρών όλων μας. Καθώς νέοι και γέροι συναντιόνται, καθώς οι παλαίμαχοι βρίσκονται μαζί με τους στρατευμένους νέους του σήμερα, καθώς οι οικογένειες όσων έδωσαν τις ζωές τους για την ελευθερία μας στρέφουν τις σκέψεις τους σ’ εκείνους, ας το φωνάξουμε ότι τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, “θα τους θυμόμαστε”.

Μήνυμα του Νομάρχη Χανίων, κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη

maxi 07 Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες 67 χρόνια από την επική Μάχη της Κρήτης. Το ενδοξότερο μα και παραδοξότερο συμβάν της παγκόσμιας πολεμικής ιστορίας. Η μάχη αυτή μιάς χούφτας θαρραλέων απέναντι σ’ ένα εχθρό που έμοιαζε μέχρι εκείνη τη στιγμή να είναι αήττητος, ήταν η τελευταία πράξη ενός εθνικού αγώνα που άρχισε τον Οκτώβριο του ’40 στις οροσειρές της Πίνδου, και συνεχίστηκε στα κακοτράχαλα βουνά της Αλβανίας και στα τσιμεντένια οχυρά των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

Κύριο χαρακτηριστικό της Μάχης αυτής ήταν, αναμφισβήτητα, ο αυθόρμητος ξεσηκωμός του λαού μας, οπλισμένου με πανάρχαια και πρωτόγονα όπλα, μα με ακλόνητη την πίστη στην υπεράσπιση μέχρις εσχάτων του αγαθού της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αρωγούς στον άπελπι εκείνο αγώνα είχε ο λαός τους θαρραλέους συμμάχους μας, Βρετανούς, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς στρατιώτες.

Κι ήταν η άμυνα αυτή, η τελευταία πράξη αντίστασης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο απέναντι στους σιδερόφρακτους εισβολείς. Όμως, αμέσως μετά την υποδούλωση του νησιού, ο λαός της Κρήτης άρχισε τον απελευθερωτικό αγώνα, καταλαμβάνοντας έτσι την πρώτη θέση πατριωτικής αντίστασης σ’ ολόκληρη τη σκλαβωμένη Ευρώπη.

maxikritis Τους ηρωικούς αυτούς μαχητές και αγωνιστές, Έλληνες μα και Συμμάχους, τιμούμε πάλι φέτος στο νομό μας, με λαμπρές πολυήμερες εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις κατά τις οποίες συμμετέχουν οι παλιότεροι (όσοι απ’ αυτούς επιζούν), που αναθυμούνται και δακρύζουν, αλλά κι οι νεότεροι, που στέκονται με σεβασμό απέναντί τους, αποδίδοντας τον προσήκοντα φόρο τιμής και δίνοντάς τους τη διαβεβαίωση πως έχουν ως φάρο φωτεινό το δίδαγμά τους: ” Ότι η αντίσταση απέναντι στους κάθε λογής εισβολείς και επιβουλείς, παρά το οποιοδήποτε κόστος, είναι πράξη επιβεβλημένη και επαινετέα”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...