Να στελεχωθούν άμεσα τα ΚΕΔΔΥ της Κρήτης

Date:

Πάνω από 1.400 Κρητικόπουλα σε «ομηρία» — Τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ), παλαιότερα ονομαζόμενα «Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης» (ΚΔΑΥ) λειτουργούν στις έδρες των νομών, ως αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες, που διοικητικά υπάγονται στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης. Είναι κέντρα συμβουλευτικής και εκπαιδευτικής στήριξης και από τις σοβαρότερες σε έργο και σκοπό υπηρεσίες, αφού προσφέρουν υπηρεσίες διάγνωσης, αξιολόγησης και υποστήριξης των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Κυρίως δε εκείνων, που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και υποστήριξης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών, των γονέων και της κοινωνίας.

Τα παραπάνω κέντρα τα τελευταία χρόνια είναι αφημένα στην τύχη τους, καθώς αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. H όποια δουλειά γίνεται σήμερα σ’ αυτά, είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλει το λιγοστό προσωπικό που υπηρετεί.

Να σημειώσω εδώ ότι η τελευταία μόνιμη πρόσληψη  Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού έγινε το 2003, χρονιά κατά την οποία έγιναν γενναίες προσλήψεις από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, χρονιά κατά την οποία ιδρύθηκαν και στελεχώθηκαν τα τότε ΚΔΑΥ. Μέχρι το έτος 2000 που ψηφίστηκε ο νόμος 2817/2000 με τον οποίο ιδρύθηκαν τα  τότε Κ.Δ.Α.Υ. δεν υπήρχε καμία υπηρεσία στα πλαίσια του Υπουργείου Παιδείας, η οποία θα μπορούσε να διαγνώσει τα προβλήματα των μαθητών που φοιτούν στα δημόσια και στα ιδιωτικά σχολεία και έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, να ενημερώσει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και παράλληλα να τους υποστηρίξει.

Τα κενά τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα τα τέσσερα ΚΕΔΔΥ της Κρήτης είναι σημαντικά. Κενά που παρουσιάζονται με βάση τα οργανογράμματα των ΚΕΔΔΥ (2000) και αρκετά μικρότερος με τις πραγματικές ανάγκες των παραπάνω Κέντρων, όπως αυτές θεσμοθετήθηκαν με το νόμο 3699/2008. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο είναι απαραίτητο να υπηρετεί μία πλήρης διαγνωστική ομάδα (ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, λογοθεραπευτής κ.λ.π.) ανά 10.000 μαθητικό πληθυσμό, που σε καμία περίπτωση σήμερα δεν καλύπτονται με τις υπάρχουσες συνθέσεις.

Μόνο το ΚΕΔΔΥ Ν. Ηρακλείου έχει ανάγκη σήμερα από:

  • Δυο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Ενός Φιλολόγου
  • Δύο ψυχολόγων
  • Μιας Κοινωνικής Λειτουργού.

Το ΚΕΔΔΥ Ρεθύμνου έχει κενή μια θέση ψυχολόγου, το ΚΕΔΔΥ Χανίων μια θέση Ψυχολόγου και μια θέση Κοινωνικής Λειτουργού, ενώ υπάρχει και μια κενή οργανική θέση Ψυχολόγου στο ΚΕΔΔΥ Λασιθίου. Αν τα κενά καταγραφούν βάση του ισχύοντος νόμου 3699/2008, τότε ο αριθμός των κενών θα είναι πολλαπλάσιος.

Είναι κατανοητό ότι οι ελλείψεις αυτές σε προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να υπολειτουργούν. Πάνω από 1.400 Κρητικόπουλα να έχουν υποβάλλει αίτηση για αξιολόγηση και περιμένουν στις μεγάλες λίστες αναμονής για να εξεταστούν από τέσσερα ΚΕΔΔΥ που λειτουργούν στην Περιφέρεια Κρήτης. Τα μεγαλύτερα προβλήματα να τα αντιμετωπίζει το ΚΕΔΔΥ Ηρακλείου, όπου στη λίστα αναμονής είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 600 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο ΚΕΔΔΥ του Ρεθύμνου, υπάρχουν αυτή τη στιγμή προς εξέταση 200 μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλοι 200 της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στα Χανιά ο αριθμός των μαθητών αγγίζει τους 200, ενώ στο Λασίθι ξεπερνά τους 220…

Αναφορικά με την υποστήριξη μαθητών και εκπαιδευτικών, δραστηριότητα που έγκειται των αρμοδιοτήτων των ΚΕΔΔΥ,  ούτε που να το συζητάμε εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων. Η στελέχωση λοιπόν των ΚΕΔΔΥ της Κρήτης με μόνιμο προσωπικό και με τις πραγματικές ανάγκες των παραπάνω Κέντρων, όπως αυτές θεσμοθετήθηκαν με το νόμο 3699/2008, θα πρέπει να είναι από τις πρώτες προτεραιότητες του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, καθώς στις συγκεκριμένες υπηρεσίες έχει συσσωρευτεί όλη η κυβερνητική αδιαφορία των τελευταίων χρόνων. Αδιαφορία που θα πρέπει να εξαλειφτεί το συντομότερο…

(Υ.Γ. Την πρόταση για άμεση στελέχωση των ΚΕΔΔΥ έθεσα υπόψη του αιρετού της ΠΑΣΚ στο ΑΠΥΣΔΕ Κρήτης συναδέλφου  Γιάννη Αστρινάκη, για να την προωθήσει στις ΕΛΜΕ της Κρήτης).

Και μια διόρθωση: Εκ παραδρομής δόθηκε ως κενό το Τμήμα Ένταξης της Παλιόχωρας Χανίων, στο ενημερωτικό του Φεβρουαρίου 2010. Το Τμήμα, όπως με ενημέρωσε συνάδελφος από το συγκεκριμένο σχολείο λειτουργεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αντίθετα, κενό, που εκ παραδρομής δεν δόθηκε, είναι το Τμήμα Ένταξης των 13ου και 42ου Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου.

Ζαχαρίας Καψαλάκης

Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...