Ο δημόσιος διάλογος στην Παλιόχωρα και η ερώτηση για την οικονομική διαφθορά των δήμων

Date:

Στις 23 Σεπτέμβρη 2010 πραγματοποιήθηκε στην Παλαιόχωρα Σελίνου η δημόσια συζήτηση, μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων και των δημοτών του νεοσύστατου δήμου Καντάνου – Σελίνου. Την πρωτοποριακή για τα δεδομένα του τόπου μας συνεύρεση, την προκάλεσε ομάδα πολιτών με δημόσιο κάλεσμα, που προσυπέγραψαν εκατοντάδες συνδημότες τους και αποδέχτηκαν οι πέντε υποψήφιοι.

Ο δημόσιος διάλογος που διήρκεσε σχεδόν εφτά ώρες, με συμμετοχή 300 – 350 ατόμων, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη τάξη και συνέπεια στο πρόγραμμα, εξαιτίας του πολύ καλά μελετημένου και προσυμφωνημένου πλαισίου αλλά και της εξαίρετης διεύθυνσης του από τη συντονιστική επιτροπή.

Η πολύ μεγάλη συμμετοχή,  το αμείωτο ενδιαφέρον και η παραμονή  στην αίθουσα  μέχρι το τέλος, αποδεικνύουν  το αίτημα και την ωριμότητα των πολιτών για συμμετοχή σε δημοκρατικές διαδικασίες και τονίζουν την ανάγκη να τους δοθεί   βήμα διαλόγου.

Μέσα από αυτή τη δημόσια συζήτησε δόθηκε ισότιμα η δυνατότητα στους υποψήφιους δημάρχους να παρουσιάσουν τις βασικές προγραμματικές τους θέσεις και να επισημάνουν τις διαφορές τους, ενώ οι πολίτες από τη μεριά τους μπόρεσαν να τοποθετηθούν, να προτείνουν, αλλά και να ρωτήσουν για κάθε θέμα που τους απασχολεί σε σχέση με το μέλλον του Σελίνου.

Μεταξύ των πολλών αξιόλογων ερωτήσεων, επιλέγουμε για λόγους επικαιρότητας αλλά και ευρύτερου ενδιαφέροντος να παρουσιάσουμε μια απ΄ αυτές μαζί με τις αντίστοιχες απαντήσεις από τους υποψηφίους, ενώ τα  ηχογραφημένα ηχητικά ντοκουμέντα  όλης της συζήτησης έχουν αναρτηθεί για κάθε ενδιαφερόμενο στο δικτυακό τόπο www.selino.gr

Ερώτηση πολίτη: Σε πρόσφατη έκθεση των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης αναφέρεται ότι στις πρώτες θέσεις της οικονομικής διαφθοράς στην χώρα μας, βρίσκονται οι δήμοι. Τι σκοπεύεται να κάνετε ώστε και στο νεοσύστατο δήμο Καντάνου – Σελίνου να  μην καταγραφεί η θλιβερή αυτή πρωτιά; Με ποιους τρόπους  θα διασφαλίσετε την διαφάνεια και την εντιμότητα στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος;

Ακολουθούν εν συντομία, απομαγνητοφωνημένες, οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους υποψήφιους δημάρχους κατά σειρά.

Δερμιτζάκης: «Νομίζω ότι έχει απαντηθεί με αυτά τα οποία ο ίδιος ο “Καλλικράτης” προβλέπει σε ότι αφορά τη διασφάλιση της διαφάνειας. Το γεγονός ότι ιδρύει δυο υπηρεσίες για τον έλεγχο των αποφάσεων, αλλά ταυτόχρονα την υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο των αποφάσεων και των τοπικών κοινοτήτων και των δημοτικών κοινοτήτων και του δημοτικού συμβουλίου, είναι ένα θέμα που διασφαλίζει την διαφάνεια όπως ακούστηκε, όπως προβλέπει και τον έλεγχο των δαπανών».

Μαρκατάτος: «Το θέμα της διαφθοράς είναι θέμα ανθρώπινο και κατά συνέπεια όποιος θελήσει να κρυφτεί πίσω από νόμους ή από διατάξεις λέει ψέματα καθαρά πράματα. Το θέμα της διαφθοράς το χει ο καθένας μέσα στο πετσί του ή είναι διεφθαρμένος και προχωρεί σε διαφθορά ή μένει όρθιος και δεν είναι οσφιοκαύτης, είναι τόσο απλό το θέμα».

Μπουζάκης: «Περίπου αυτό που ακούστηκε από τον κύριο Μαρκατάτο θα έλεγα και εγώ. Όλοι οι νόμοι και όλοι οι διατάξεις και όλα τα μέτρα που μπορούν να λαμβάνονται για να αποτρέψουν αυτό το θέμα, τη διαφθορά δηλαδή, βοηθούν σε κάποιο βαθμό, από κει κι ύστερα όταν ο άνθρωπος το χει μέσα του δεν γλιτώνει καμιά περίπτωση είτε δημόσια υπηρεσία είτε ιδιωτική είτε δεν ξέρω τι άλλο.

Στην Ιαπωνία ξέρετε όταν συλλαμβάνουν ανθρώπους που έχουν μπει σε τέτοιες διαδικασίες, εκεί κάνουν χαρακίρι. Εμείς εδώ πέρα δεν το έχουμε εισάγει ακόμα αυτό το αγαθό…»

Ζουριδάκης: «Εγώ θα γίνω πάλι κακός, πρέπει να λέμε αλήθειες και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δαχτυλάκι μας. Για πέστε μου πόσους απ΄ αυτούς που δείξανε τα κανάλια και οι εφημερίδες τελευταία, πήγε κάποιος κάπου να πληρώσει κάτι; Εάν όμως πάει η προβατίνα ενός και κάνει μια ζημιά, την άλλη μέρα το πρωί θα τον βάλουνε μέσα. Δυστυχώς πρέπει να μάθουμε όλοι μας και εμείς που καθόμαστε εδώ πέρα ότι τα χρήματα που διαχειριζόμαστε είναι ξένα. Από κει ξεκινάει, πρώτο διαχειρίζεσαι ξένα χρήματα, πρέπει να κάνεις σωστή και χρηστή διαχείριση για να πας μπροστά από κει και πέρα αν υπάρχουν δικλίδες να σε πιάσουνε να μην σε πιάσουνε, όταν ο άλλος είναι κλέφτης θα βρει το τρόπο να σε κλέψει και να φύγει…»

Αλφιέρη: «Πιστεύω ότι το θέμα της αντιμετώπισης της διαφθοράς δεν είναι τεχνικό θέμα, είναι θέμα λειτουργίας της κοινωνίας. Πιστεύω πως όταν ο κάθε δήμαρχος αφεθεί ελεύθερος και ανεξέλεγκτος, είτε το θέλει είτε δεν το θέλει,  δημιουργεί προϋποθέσεις να μπει στον πειρασμό. Άρα λοιπόν εγώ θεωρώ πως όταν υπάρχουν ισχυρές κοινωνικές πιέσεις και κοινωνικός έλεγχος από τη μεριά της κοινωνίας, από  εσάς  που μας εξουσιοδοτείτε και μας δίνετε με τη ψήφο σας το δικαίωμα και μας εμπιστεύεστε  να διαχειριστούμε τις δικές σας υποθέσεις και το δημόσιο χρήμα, πιστεύω ότι ο πειρασμός θα απομακρυνθεί. Διαφορετικά αν μας αφήσετε ανεξέλεγκτους, εάν εσείς θεωρείσετε ότι εμείς έχουμε εξουσιοδοτηθεί μια για πάντα, έχει τελειώσει το παιχνίδι…»

Οι παραπάνω απαντήσεις των υποψηφίων αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της  γενικευμένης διαφοράς και διαπλοκής που διαβρώνει ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα γενικά αλλά και μετά  την δημόσια -στην ίδια συζήτηση- επώνυμη καταγγελία για χρηματισμό (με παράνομες μίζες και όχι με νόμιμες δωρεές)  συγκεκριμένων δημοτικών  εκπροσώπων,  σε σχέση με το νταμάρι στην Κάντανο. Καταγγελία που αν αποδεχθεί αληθινή από τον εισαγγελέα, χτυπά τον “κώδωνα του κινδύνου” της διαφθοράς και στην πόρτα μας.

Στην αρχαία Αθήνα του Σόλωνα και του Κλεισθένη, γνώριζαν πολύ καλά ότι εύκολα η εξουσία μπορεί ακόμη και τους άριστους να εκμαυλίσει. Γι αυτό είχαν θεσμοθετήσει ένα διαρκή κοινωνικό έλεγχο με την συμμετοχή των πολιτών, που προέβλεπε ακόμη και  τον εξοστρακισμό για τους “άρχοντες” τους, που έτσι και αλλιώς είχαν “ημερομηνία λήξης”.

Σήμερα στα πλαίσια της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας,  ο “Καλλικράτης”  παρά τα πολλά αμφισβητούμενα σημεία του, περιλαμβάνει ψήγματα συμμετοχικής δημοκρατίας, με την λειτουργία των τοπικών συμβουλίων και τη διενέργεια δημοψηφισμάτων για σοβαρά θέματα του δήμου. Ενθαρρύνει δηλαδή τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, στην άσκηση πολιτικής και κοινωνικού ελέγχου από τη βάση της κοινωνίας, που είναι και το ζητούμενο και αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την πάταξη της διαφθοράς.Το ερώτημα  που μένει να απαντηθεί είναι πόσοι από μελλοντικούς δημάρχους είναι διατεθειμένοι να εκχωρήσουν  κάποιες από τις πολλές εξουσίες που τους παρέχει ο “Καλλικράτης”, αλλά και αν  από τη μεριά τους οι πολίτες, με ενέργειες όπως αυτής του δημόσιου διαλόγου στην Παλιόχωρα, θα απαιτήσουν ουσιαστικές αλλαγές στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μας, τουλάχιστον σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.

Από την πρωτοβουλία των πολιτών για το διάλογο

Βαρδουλάκης Γιάννης τηλ. 6945406890

Τζωρτζάκης Μάρκος

Πατεράκης Θεοδόσης

Περάκης Αντώνης

Πετράκης Κωστής

Μπιτσάκης Γιάννης

Μποτωνάκης Ευτύχης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...