Ο σύλλογος Αρχιτεκτόνων για το νέο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου

Date:

Με αφορμή τη δήλωση του Δημάρχου Χανίων κου Μ. Σκουλάκη στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Παρασκευή 6 Ιουλίου, ότι «…το νέο θέατρο της Αν. Τάφρου θα είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα, εάν δεν υπήρχε μια δίμηνη καθυστέρηση της μελέτης λόγω των ενστάσεων που έγιναν προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων τότε…», και αναλογιζόμενοι τα πολυάριθμα σχόλια που ακούγονται και γράφονται πάνω στο ίδιο θέμα, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Για άλλη μία φορά, μία κατεδάφιση (στη συγκεκριμένη περίπτωση του παλιού θεάτρου) πραγματοποιείται χωρίς καμία εγκεκριμένη μελέτη ή εξασφάλιση για το τι θα γίνει μετά. Το παλιό λυόμενο θέατρο, το οποίο ήταν προβληματικό και καταφανώς ασύμβατο με τις ενετικές οχυρώσεις, απομακρύνθηκε βιαστικά στις αρχές του Απρίλη, χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις, ούτε να έχει αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο που θα βασιζόταν η νέα επέμβαση. Η τήρηση των σωστών και νόμιμων διαδικασιών, που σκοπεύουν στην προστασία του πολίτη και στην εξασφάλιση της ποιότητας, είναι ευθύνη των εμπλεκομένων και δεν γίνεται να κατηγορούνται όποιοι σύλλογοι και φορείς της πόλης το απαιτούν.

Η αρχική μελέτη του νέου θεάτρου 1.700 θέσεων -προϋπάρχουσα όπως φάνηκε της ανάθεσής της- έγινε στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης (Π.Σ.) της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρωματικών Έργων Κρήτης (Γραφείο Τειχών) και του Δήμου Χανίων. Η καθυστέρηση που καταλογίζεται στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων εξαιτίας της νομικής προσφυγής, θα υπήρχε ούτως ή άλλως, καθώς η Π.Σ. υπεγράφη τον Φεβρουάριο, αρκετά αργά για να προλάβει να περάσει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.), να γίνουν οι απαραίτητοι διαγωνισμοί για την κατασκευή ενός έργου αξίας 300.000Ε –με εγκεκριμένο χρόνο ζωής 3 χρόνια- και τελικώς να υλοποιηθεί στην ώρα του.

Εάν ο απώτερος σκοπός του δήμου ήταν βέβαια η υλοποίηση μιας άρτιας μελέτης για το νέο θέατρο, θα μπορούσε να διατηρηθεί το παλιό για ένα χρόνο ακόμα ή να βρεθεί, μόνο για φέτος, μία άλλη λύση μέχρι να υλοποιηθεί μία εγκεκριμένη ολοκληρωμένη μελέτη για ένα μόνιμο θέατρο, σε όποιο σημείου του Δήμου Χανίων θεωρούνταν καταλληλότερο. Αντ’ αυτού, προέκυψε μία «έκτακτη» λύση, βάση της οποίας έχουμε το σημερινό θέατρο, δυναμικότητας 1.350 θέσεων, όπου διαπιστώθηκαν πολλά προβλήματα ακουστικής και οπτικής άνεσης -ας ελπίσουμε όχι και στατικής επάρκειας- και τα οποία θα χρειαστούν χρόνο και χρήματα για να διορθωθούν. Και διερωτόμαστε: ο Δήμος έχει σκοπό στο μέλλον να εφαρμόσει την πρώτη εγκεκριμένη μελέτη ή θα «βελτιώνει» κάθε χρόνο τη σημερινή;

Το θέατρο της Αν. Τάφρου είναι όμως μόνο η αρχή. Στη νέα Π.Σ. συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η γέφυρα επί της οδού Μελετίου Πηγά. Τι θα συμβεί εάν έχει την ίδια «επιτυχία» με το θέατρο; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη συνολική εικόνα της παλιάς πόλης, αλλά και για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής;

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων, σε συνεργασία με το ΤΕΕ-ΤΔΚ, είχε εκφράσει εγκαίρως την αντίθεσή του για την υπογραφή της Π.Σ., στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Χανίων στις 8/2/2012 (στην οποία εγκρίθηκε τελικώς η σύναψή της). Η νομική προσφυγή μας στηρίζεται στο ΦΕΚ Β΄ 1427/16-6-11, άρθρο 2, σύμφωνα με το οποίο «οι διαγωνισμοί μελετών προκηρύσσονται υποχρεωτικά για μελέτες ή για σχέδια ιδεών κάθε αξιόλογου τεχνικού έργου, του δημοσίου ή των νομικών προσώπων της παρ. 9 του άρθρου 1, του Ν. 3316/2005. Η υποχρέωση τουλάχιστον για τα σχέδια ιδεών υφίσταται και στις περιπτώσεις που πρόθεση της διοργανώτριας αρχής είναι η σύνταξη της μελέτης από την ίδια», και αναμένουμε με ενδιαφέρον την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής.

Δεν τίθεται όμως μόνο ζήτημα νομιμότητας αλλά και ουσίας. Όπως εξηγήσαμε και στην από 23/3/2012 δημοσίευσή μας, «οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί είναι αναγκαίοι για κάθε αξιόλογο αρχιτεκτονικό έργο που επηρεάζει σημαντικά την εικόνα της πόλης μας, αλλά και την ποιότητα ζωής μας και οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται και να γνωμοδοτούν εκ των προτέρων γι’ αυτά τα έργα». Τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής και οι σχετικές νομοθεσίες περί αρχιτεκτονικών διαγωνισμών υφίστανται για να προστατεύουν τους πολίτες και την εικόνα της πόλης και όχι για να επιβραδύνουν διαδικασίες. Είναι προφανές πως αν ο Δήμος Χανίων επιδίωκε εξαρχής, σε τόσο σημαντικά θέματα, μία καλύτερη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της πόλης μας, ίσως πολλά από τα προβλήματα που παρουσιάζονται να είχαν αποφευχθεί.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων ως καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας δεν επιθυμεί να στέκεται εμπόδιο στην υλοποίηση έργων που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Όμως παράλληλα, δεν μπορούμε να μην επισημαίνουμε τις παραλείψεις και τις αστοχίες κατά το σχεδιασμό τους. Η πίεση χρόνου δε δικαιολογεί καμία προχειρότητα μελέτης και κατασκευής, και μέριμνα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων είναι η υπεύθυνη και συνολική αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.

Μπορούμε να το ρισκάρουμε και να μείνουμε απλοί θεατές;

Για τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Χανίων

Ο πρόεδρος: Καλλιγέρης Γιώργος

Η Γραμματέας: Λαμπρινού Άννα

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...