“Όχι” στην επαναλειτουργία του νταμαριού στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου

Date:

Την Κυριακή 20/3/2011 στην γενική συνέλευση που είχε καλέσει το τοπικό συμβούλιο στην Κάντανο, παρουσία του βουλευτή Χανίων κ. Δαμιανάκη, ο δήμαρχος Καντάνου  – Σελίνου ανακοίνωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επαναλειτουργία των “Λατομείων Σελίνου” στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου. Το πρόσχημα είναι η αποκατάσταση του κατεστραμμένου τοπίου και  όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος το θέμα πρόκειται να συζητηθεί σε προσεχές δημοτικό συμβούλιο.

Είναι γνωστό ότι το λατομείο που στην κυριολεξία εξαφάνισε το βουνό “Κακόσκαλα” του φαραγγιού, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο δάσος της τραχείας Πεύκης, στα ρέματα και τον λιθόκτιστο δρόμο,  έκλεισε με την α.π.  ΕΜΝΕ/Φ11.3.34/1/2405 απόφαση των Επιθεωρητών Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος διότι είχαν παραβιαστεί καθολικά και καθ΄ εξακολούθηση τα «μέτρα ασφαλείας» και οι όροι «ορθολογικής εκμετάλλευσης και προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ δεν είχαν τηρηθεί και οι υποχρεώσεις της εταιρείας για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα η λειτουργία του λατομείου σταμάτησε γιατί «τίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η υγεία των εργαζομένων, των περιοίκων και των διερχομένων και τίθεται σε κίνδυνο σε σοβαρό κίνδυνο το περιβάλλον διότι: α) Υπάρχουν ψηλά και επικίνδυνα μέτωπα β) Τα μέτωπα δεν έχουν ξεσκαρωθεί ικανοποιητικά. γ) Δεν φαίνεται να είναι δυνατή η διαμόρφωση – διαίρεση υψηλών “μετώπων” στα προβλεπόμενα από τον Κ.Λ.Μ.Ε. ύψη ώστε να είναι δυνατή και η εφαρμογή των προβλεπόμενων στις ως άνω μελέτες λόγω έλλειψης χώρου, καθώς δεν υπάρχει πλέον επαρκής έκταση εντός του λατομικού χώρου των 59,598 στρ. για να είναι δυνατό κάτι τέτοιο, δεδομένο έχει φτάσει σχεδόν στα όρια του λατομικού χώρου, δ) Δεν υπάρχουν κατάλληλοι και ασφαλείς εσωτερικοί δρόμοι μεταφοράς. ε) Λειτουργούν παράνομα μηχανολογικές εγκαταστάσεις.» Όλη αυτή η καταστροφή  προκλήθηκε όταν η εταιρεία έκανε αποκατάσταση του χώρου σύμφωνα με την απόφαση αρ. πρ. 2871/16/5/2008 της Δ/νσης ΠΕΧΩ Κρήτης.

Πέραν τούτων η εταιρεία δεν έχει καταβάλλει ούτε ένα ευρώ στο δήμο από τα ανταποδοτικά τέλη και τα πρόστιμα που χρωστά και που υπολογίζονται σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο σε 1500.000 ευρώ.

Όλοι μας βλέπαμε τα πολλές δεκάδες δρομολόγια με φορτηγά που καθημερινά μετέφεραν τον πλούτο της Καντάνου μακρυά, ίσως και μέχρι το Ντουμπάι. Αφήνοντας σε μας μονάχα την καταστροφή.

Σήμερα επιχειρείται δια της “πλαγίας οδού” με το πρόσχημα της δήθεν αποκατάστασης,  να συνεχιστεί ο αφανισμός του ιστορικού φαραγγιού. Είναι γνωστή η περίπτωση των λατομείων στο Μαρκόπουλο Αττικής που εδώ και 40 περίπου χρόνια καταστρέφουν τα πάντα, λειτουργώντας μονάχα με άδειες αποκατάστασης.

Και ας είναι σε όλους γνωστή η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού για τον χαρακτηρισμό του λιθόκτιστου δρόμου ως ιστορικού που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «αποτελεί τόπο σημαντικό για την ιστορικότητα της περιοχής, η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρων, αποτελεί εξαιρετικά ενδιαφέρον τεχνικό έργο των αρχών του 20ου αιώνα που διατηρείται αναλλοίωτο μέχρι σήμερα και διέρχεται μέσα από το ομώνυμο φαράγγι εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, δημιουργώντας κατά τον τρόπο αυτό ένα σύνθετο έργο αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και φύσης.»

Ζητούμε από τη δημοτική αρχή Καντάνου – Σελίνου:

1)    Να προχωρήσει άμεσα σε ογκομέτρηση των αδρανών υλικών που έχουν ληφθεί από το λατομείο, για τον προσδιορισμό του ακριβούς ποσού που η εταιρεία χρωστά στο δήμο ως ανταποδοτικά τέλη. Τα σύννεφα των “λατομικών μιζών” που πρόσφατα δημόσια καταγγέλθηκαν, στις 23/9/210  δεν πρέπει να συνεχίσουν να πλανώνται πάνω από το Σέλινο.

2)    Να εισπραχθούν αμέσως αυτό το ποσό όπως και τα δεκάδες πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην εταιρεία για της παραβάσεις της.

3)    Από τα χρήματα αυτά να διατεθεί ποσό για την όποια δυνατή αποκατάσταση μπορεί να γίνει στο κατεστραμμένο τμήμα του ιστορικού φαραγγιού, με την εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) σύμφωνη με το αρ. πρ. 849/9-2-2009 έγγραφο της Δ/νσης Δασών Χανίων και σε προγραμματική σύμβαση με το δασαρχείο και το Πολυτεχνείο. Για την ιστορική περιοχή αυτή, κατά την ισχύουσα νομοθεσία και το έγγραφο αρ. πρ. ΥΠΟΠΟΤ/ΔΝΣΑΚ/68111/1487 του Υπουργείου Πολιτισμού ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις και απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση χωρίς την έγκριση του.

Ζητούμε από το δήμαρχο Καντάνου – Σελίνου να τηρήσει στο ακέραιο την καταγεγραμμένη προεκλογική του δήλωση στη δημόσια διαβούλευση που έγινε στην Παλαιόχωρα στις 23/9/210  «δεν νομίζω ότι το λατομείο στο φαράγγι της Καντάνου, μετά στο χαρακτηρισμό της περιοχής ως ιστορικής, μπορεί να ξαναλειτουργήσει», αλλά και της δέσμευσης του στο πρόγραμμα του συνδυασμού του για «προστασία του πανέμορφου φαραγγιού της Καντάνου.»

Πρωτοβουλία Καντάνου για τη διάσωση, την προβολή και την ανάδειξη του ιστορικού της φαραγγιού.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...