Οι εκτελέσεις το 2007

Date:

Μεγάλος εξακολουθεί να παραμένει ο αριθμός των εκτελέσεων το 2007. Η θανατική ποινή εκτελείται ακόμη σε πολλές περιοχές του κόσμου. Πίνακες με τις χώρες και τον αριθμό των εκτελέσεων. Κατά τη διάρκεια του 2007, τουλάχιστον 1.252 άνθρωποι εκτελέστηκαν σε 24 χώρες. Τουλάχιστον 3.347 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο σε 51 χώρες. Πρόκειται μόνο για τις γνωστές περιπτώσεις και οι πραγματικοί αριθμοί είναι σίγουρα υψηλότεροι. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στο 2008, η θανατική ποινή εκτελείται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Σε μια εποχή μάλιστα που η θανατική ποινή θα έπρεπε να ήταν μόνο μια κακή ανάμνηση, εντούτοις η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Του Φίλιππου Ζάχαρη

Πολλές χώρες πραγματοποιούν μυστικές εκτελέσεις και αρνούνται να αποκαλύψουν οποιαδήποτε πληροφορία για τη χρήση της θανατικής ποινής. Στις χώρες αυτές ανήκουν η Κίνα, η Μαλαισία, η Μογγολία και η Σιγκαπούρη. Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα καλέσει η χρήση της θανατικής ποινής να γίνεται μόνο με διαφάνεια και ευθύτητα. Με το ψήφισμα 2005/59, που υιοθετήθηκε στις 20 Απριλίου 2005, η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκανε έκκληση προς όλα τα κράτη που ακόμη διατηρούν τη θανατική ποινή «να κάνουν διαθέσιμη στο κοινό κάθε πληροφορία σχετική με την επιβολή της θανατικής ποινής και με οποιαδήποτε προγραμματισμένη εκτέλεση».

Το 2007, το 88% όλων των γνωστών εκτελέσεων έγιναν σε 5 χώρες: την Κίνα, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν και τις ΗΠΑ. Η Σαουδική Αραβία είχε το μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων σε σχέση με τον πληθυσμό της και ακολούθησε το Ιράν και η Λιβύη. Το 2007, οι κινεζικές αρχές αρνήθηκαν και πάλι να δημοσιοποιήσουν τις στατιστικές για την εφαρμογή της θανατικής ποινής από την κυβέρνηση. Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι ενδέχεται να έχει σημειωθεί σημαντική πτώση στον αριθμό των εκτελέσεων κατά τη διάρκεια του 2007, αφού αποκαταστάθηκε η αναθεώρηση όλων των καταδικών από το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο (SPC) την 1 Ιανουαρίου.

Το 2007, 470 εκτελέσεις καταγράφηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία, αλλά ο αριθμός αυτός βασίζεται σε δημόσιες αναφορές που είναι διαθέσιμες και αποτελεί απόλυτα ελάχιστη εκτίμηση. Η οργάνωση «Ίδρυμα Ντούι Χουά» (Dui Hua Foundation) που εδρεύει στις ΗΠΑ εκτιμά ότι 6.000 άνθρωποι εκτελέστηκαν την προηγούμενη χρονιά, με βάση αριθμούς που πήραν από τοπικούς αξιωματούχους. Σε μία χώρα μεγάλη όσο η Κίνα, με ισχυρούς κυβερνητικούς ελέγχους στην πληροφόρηση και στα ΜΜΕ, μόνο οι αρχές γνωρίζουν την πραγματικότητα πίσω από την εφαρμογή της θανατικής ποινής.

«Η μυστικοπαθής χρήση της θανατικής ποινής πρέπει να σταματήσει. Το πέπλο της μυστικότητας που καλύπτει τη θανατική ποινή πρέπει να αρθεί. Πολλές κυβερνήσεις ισχυρίζονται ότι οι εκτελέσεις πραγματοποιούνται με τη συναίνεση του λαού. Επομένως, ο λαός έχει το δικαίωμα να γνωρίζει τι συμβαίνει στο όνομά του», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Να σημειωθεί ότι η κοινότητα των εθνών έχει υιοθετήσει τέσσερις διεθνείς συνθήκες που προβλέπουν την κατάργηση της θανατικής ποινής. Πρόκειται για το Δεύτερο Προαιρετικό Πρωτόκολλο στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το Πρωτόκολλο στην Αμερικανική Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Έκτο Πρωτόκολλο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και το Δέκατο τρίτο Πρωτόκολλο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το 2007, ήταν η χρονιά που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε (με 104 ψήφους υπέρ, 54 κατά, και 29 αποχές) να σταματήσει η χρήση της θανατικής ποινής.

Όμως, καθώς φαίνεται, η κατάσταση αυτή δεν θα σταματήσει εύκολα. Αν δεν υπάρξει γενικευμένη αντίδραση παγκοσμίως το κακό δεν θα σταματήσει από μόνο του. Ήδη αρκετές είναι οι χώρες που έχουν σταματήσει ή έχουν δεσμευτεί να μην εκτελούν την θανατική ποινή. Χρειάζεται μια διεθνής καμπάνια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό στο σύνολό του. Ακολουθούν πίνακες με στοιχεία για τις εκτελέσεις από την Διεθνή Αμνηστία.

Οι ετήσιοι αριθμοί της Διεθνούς Αμνηστίας για το σύνολο των γνωστών θανατικών καταδικών και εκτελέσεων είναι μόνο οι ελάχιστοι. Όταν καταρτίζει τα στοιχεία από πληροφορίες που αποκτά η Διεθνής Αμνηστία, χρησιμοποιείται ο μεγαλύτερος αριθμός που μπορεί με ασφάλεια να συναχθεί από τις πληροφορίες που παρέχονται. Αν η Διεθνής Αμνηστία γνωρίζει ότι έγιναν τουλάχιστον 3 εκτελέσεις, τις μετράμε ως 3. Αν η Διεθνής Αμνηστία γνωρίζει ότι έγιναν εκτελέσεις αλλά δεν γνωρίζει πόσες, από εφέτος χρησιμοποιείται την ένδειξη “+”.

** Το «+» μετά από τον αριθμό υποδηλώνει ότι ο αριθμός είναι ο ελάχιστος. Ο πραγματικός αριθμός είναι τουλάχιστον ο αριθμός που φαίνεται. Για παράδειγμα, το «47+» σημαίνει ότι πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 47 εκτελέσεις μέσα στο 2007. Αν το «+» δεν συνοδεύεται με αριθμό, σημαίνει ότι γνωρίζουμε πως υπήρξαν εκτελέσεις ή καταδίκες (τουλάχιστον πάνω από μία) αλλά δεν γνωρίζουμε πόσες.

4. Αναφορές εκτελέσεων το 2007

 

ΚΙΝΑ

470+

ΙΡΑΝ

317+

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

143+

ΠΑΚΙΣΤΑΝ

135+

ΗΠΑ

42

ΙΡΑΚ

33+

ΒΙΕΤΝΑΜ

25+

ΥΕΜΕΝΗ

15+

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

15

ΛΙΒΥΗ

9+

ΙΑΠΩΝΙΑ

9

ΣΥΡΙΑ

7+

ΣΟΥΔΑΝ

7+

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ

6

ΣΟΜΑΛΙΑ

5+

ΙΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΟΥΙΝΕΑ

3

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ

2

ΚΟΥΒΕΪΤ

1+

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

1+

ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ

1+

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

1+

ΑΙΘΙΟΠΙΑ

1

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

+

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

+

Η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει να ανησυχεί ότι μπορεί να πραγματοποιήθηκαν εκτελέσεις στη Μογγολία και τη Μαλαισία. Ωστόσο, λόγω τη μυστικής φύσης της εφαρμογής της θανατικής ποινής η οργάνωση ήταν αδύνατο να συγκεντρώσει αξιόπιστες πληροφορίες.

5. Αναφορές θανατικών καταδικών το 2007

ΚΙΝΑ

1860+

 

Οι παραπάνω αριθμοί αντιπροσωπεύουν τις θανατικές καταδίκες που γνωρίζει η Διεθνής Αμνηστία. Άλλες χώρες ενδέχεται να έχουν καταδικάσει φυλακισμένους σε θάνατο αλλά οι πληροφορίες δεν έχουν καταγραφεί.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...